Välkommen till stallet!

Nu ska jag ge er en rundtur i stallet - via bilder
'
Kolla på Bisses filmklipp hon gjorde för ett tag sedan. Hon filmar runt i stallet :) (länken nedan)
http://www.youtube.com/watch?v=O0jHU5_pHfc&feature=player_embedded
 '
Bli inte förvirrade nu ;) gjorde så gott jag kunde med bilderna... Är nog lättare att kolla på filmen om ni vill se hur de ser ut :) haha
 
'
 
 

Wilden

Wilden är Solveigs bror född 2006. Varför han heter Wilden är helt enkelt att han var vildkatt när vi flyttade in. Jag lyckades stänga in honom i stallet och efter några kvällar med honom gick det bra att klappa och bära honom. 
'
Han tycker inte om främlingar! han fräser och morrar om han känner sig trängd. Han är tyvärr okastrerad vilket gör att han är borta i väääädigt långa perioder... Just nu är han inte hemma och har inte vart det sedan i våras :( Sist var han borta i 2 år innan han kom hem!?!? Han var välgödd iaf så han har kanske ett annat hem :)
'
Alla katterna samlade :)

Runar

Runar är ganska lik Tyke i personlighet. De älskar att bli klappade och burna. Han är född 9 maj 2007 och är 5 år nu. Han är helbror med Tyke och de är från samma kull.
'
Han kommer såfort man ropar och vill inte att man släpper ner honom när man bär honom. Han är den mest "hemmatrogna" katten vi har. Han är alltid hemma på gården om han inte är o jagar möss. Han är även en utmärkt jägare (precis som sin mamma) Som jag skrev i Tykes inlägg så är deras mamma Trulsa tyvärr död.
'
Han är 75% bondkatt och 25% exotic. Runar älskar allt och alla och är inte ett dugg blyg.
'
Som kattunge

Tyke

Här har vi Tyke! Han är världens gosigaste katt som ÄLSKAR att bli buren. Han är född den 9 maj 2007 och är då 5 år nu. 
'
När man väl har burit upp Tyke i sin famn får man inte ner honom igen ;) han klänger sig fast i famnen x) Tyke föddes här på gården och hans helbror Runar bor också kvar :) Tykes mamma var Trulsa som tyvärr blev påkörd och dog förra året :( Tyke är 75% bondkatt och 25% Exotic. Han är väldigt social och inte det minsta blyg. Alla får klappa och ta upp honom, han kommer såfort man ropar på honom :)
'
När det har varit fest i vår pub så är Tyke alltid med på festen, haha :)
Tyke äter allt han får tag på i stortsätt oavsett om det är kött eller grönsaker...
'
Som kattunge :)

Solveig

Här är en dam med egen vilja. Allt sker på hennes villkor! Hon är född 9 maj 2007 och är då 5 år nu. Hennes mamma var en bondkatt och pappan en skogis :)
'
Hon kurrar väldigt ljudligt och är väldigt gosig om man klappar henne, hon gillar dock inte att bli buren. Hon är reserverad mot nya människor och springer undan. 
'
Solveig föddes här på gården första året vi flyttade in. Hennes mamma hette Britta som för några år sedan försvann spårlöst :( Hon har en hel/halv bror som heter Wilden som jag skriver om i ett annat inlägg sen.
'
Hon har fått några kullar hos oss men sedan steriliserade vi henne eftersom hon ett år fick 2 kullar på ett år.
Som liten kattunge

Maja

Här är vår äldsta stallkatt Maja. Hon är en bondkatt för år 1991 alltså är hon 21 år gammal!!
'
Hon är väldigt kelig när hon vill men tycker inte om att bli lyft! Dem hon inte känner är hon väldigt blyg mot och springer gärna undan (så länge man inte bjuder på burkmat)
'
Hon har faktiskt en levande släkting som ägs av min granne Sofia. Den katten heter Sessanette (eller hur hon stavas) och är Majas barnbarn. Maja är sedan flera år tillbaka steriliserad så hon har inte fått några bebbar under tiden vi har ägt henne.
'
Hon är uppvuxen på denna gård och har "ingått" i köpet när huset har sålts. Hon var 15år gammal när vi flyttade in här :)

Katterna i stallet

Under hela dagen idag kommer det ett varsitt inlägg om varje katt som bor i stallet (5st). Det kommer bilder och info om dem :)

Inneboende

Här är Cimbas hyresgäster ;) De lånar Cimbas box att sova i när han är i hagen. :)
'
Tyke & Solveig

smuts

Cimba tyckte att matte skulle borsta mycket innan hon skulle få rida ;)
'
När jag tog in han från hagen
Innan och efter borstning
'
Rumpaaa!

Hovis

Idag var hovslagaren ute och Peggy fick skor igen (gått utan i 7 månader) Hon tycker nog det är jätte skönt eftersom hon fortfarande var öm... Så nu får hon gå skodd hela tiden, ingen idé att testa utan igen. Nästa gång kommer han ut efter jul så vi satte dit snösulor oxå.
'
Cimba blev bara verkad som vanligt eftersom han har så fina fötter och inte behöver skor(än). Haha han ser lagom road ut :)

STOCKHOLM INTERNATIONAL HORSE SHOW

Stockholm International Horse Show är en hästshow fyllt med olika uppvisningar med allt inom ridsport, showen utspelar sig i Globen som ligger i Stockholm. Den är någon gång i november-december, har inte exakt koll på när den är. Varje år finns det en stor shoppingdel i annexet inne i Globen, där kan man handla allt till både häst och ryttare. Riktigt fränt.
 
Jag har ju varit på Stockholm international horse show, tre gånger tror jag. Varenda gång jag har varit där så har jag åkt med ridskolan som jag red på förut. Men eftersom jag inte rider där eller är medlem så kan jag inte åka tillsammans med dem i år.
Detta är en riktigt bra hästshow, en upplevelse för alla som älskar hästar och ridning. Jag själv tycker att detta är ett minne för livet, det är alltid lika kul varje år. Speciellt när man får åka dit tillsammans med härliga hästmänniskor som man tycker om.
 
Funderar starkt på att dra med ett par kompisar upp dit eller fråga om alla i Stallmolke vill åka dit. Jag är riktigt sugen på att åka dit i år, vill så gärna. Bara glida runt i Globen med massa ridsport uppvisningar och shopping. RIKTIGT KUL. :)
 
 
// Två bilder från Stockholm International Horse Show som är lånade ifrån www.google.se //
 
 

Lunas outfit i dag

 
Ja jag och outfit bilder... Äntingen är hästen glad men står som en kråka eller så ser de trötta/sura ut. Aja ni får ju en uppfattning om hur hon såg ur i dag!

En till förklaring om "knorrhö"

Ja ni kanske vart förvirrade när vi berättade att Zola inte äter "knorrhö" haha. Men här får ni några bilder på hur det ser ut i Zolas box när hon har fått för mycket knorrhö ;).
 
 
På denna bild har jag dock tagit bort ungefär ett kilo hö också, ni kanske förstår att vi tycker våran häst är lite jobbig och kräsen. Men ser licksåm inte "knorrhöt" i balen utan det är ungefär i mitten. Jag kan ju tillägga att det är inte så super kul att mocka detta!
 

Gammal tant?

Jag brukar nästan alltid kalla Zola för gammel tanten, men jag kan inte påstå att jag kunnde kalla henne det i dag haha. Skulle longera henne lite lätt på åkern, jag hade tänkt mig lugn trav bara så hon får göra någon annant med mig än bara en promenad. Men Zola tyckte det va ett perfekt tillfälle att leka unghäst och hoppa runt och bocka och springa som en idiot. Jag lät henne springa av sig men gillade inte att hon skulle bocka och sparka när jag hade henne i linan. Men sen lugnade hon ner sig lite och jag fick det lugna traven jag hade tänkt från början.
 
Sen när mamma kom och hämtade mig så sa hon " man kan väl inte påstå att Zola värkar sjuk, hon som springer som en tok i hagen ". Tror damen har lite överskotts energi vad tror ni?
 
En gammal bild från arkivet när vi har löshoppat tror jag?
 

Träningen

Så, då var vår första träning klar. Först var han väldigt spänd och nervös eftersom vi var på ett nytt ställe ;) Men när träningen kom igång var han väldigt seg! Fick ta på mig sporrar för att ge honom tydligare signaler. Vi tränade på ställning, skänkelvikning och öppna. Dock inte så avancerat eftersom han inte kan det helt 100. Han var iaf jätte duktig och i slutet var han väldigt mjuk och fin i sidorna :D
'
Det blev tyvärr inga kort idag :( 
'
Väldigt nöjd nu efter vår första träning, Cimba verkade också nöjd :)
'

Dressyr

Idag ska jag och Cimba träna vår första träning för instruktör (bättre sent än aldrig). Det ska bli jätte kul och spännande :) Träningen är kl 15.00, uppdaterar er sen efter träningen :)
'
Cimba och Kalle kliar varandra i hagen ;)

vintertid

Glöm inte bort att ställa TILLBAKA klockan en timme kl 03.00 (klockan blir då alltså 02.00) nu natten mellan lördag & söndag

SOLIG LÖRDAG I STALLET

Idag kunde jag äntligen åka ut till stallet, känner mig som ett litet barn på julafton. Som jag längtat.
En lördag som denna, när solen lyser klart och så var det lite plusgrader ute också. Det var en perfekt dag för lite stalljobb.
Det var mockat åt Peggy när jag kom dit, så jag tog in skruttan direkt och pysslade om henne. Sedan kom Josse och vi gav oss ut för att tömköra Peggy i 15 min. Det var verkligen längesen jag tömkörde så det var kul att få göra det igen nu. Peggy var jätteduktig och skötte sig kanonbra!
 
Nu ska jag vidare mot kvällens bravader, ha en grym kväll allihopa! :D
 
En gammal bild på Peggy som Josefine har tagit. Så fin så!
 
 

Plan med Peggy

Just nu tömkörs hon 10-15min/dag
tisdag kommer hovslagaren ut och efter det ska hon tömköras 20min/dag
Lördag kommer hon få gå över i en större hage och då kommer hon inte tömköras på ett par dagar eftersom hon kommer röra sig tillräckligt i hagen.
Sedan kommer hon tömköras som vanligt igen. Efter några veckor sen kommer jag öka tömkörningen till 25-30min/dag
Så kommer jag fortsätta tills hon får tillbaka det mesta av ryggmusklerna. När ryggmusklerna är tillbaka kommer hon kunna skrittas lite (5min till att börja med för att vänja benet med tyngd) Men mitt mål med henne är att köra in henne eftersom jag ändå känner mig för lång för att rida på skruttan :)

träning

I dag har jag fått tränas i alla fall, det vart hoppning i dag på schemat snacka om jag har längtat! Började med Luna först och det gick super! Hoppade ett litet kryss och en liten oxer. Verkade som det var lika länge sen för Luna som för mig att hoppa. I början var det lite läskigt så hon vägrade men sen rullade det på i stora språng!                                         Sen vart det att hoppa Chillie också! Kan presentera henne lite snabbt.            Hon är en angeloarab på 15år (tror jag) med egen vilja! Att hoppa henne var roligt, i början tvekade hon också (det är nog jag som är ovan och tvekar lite också hehe), men sen rullade det på med öronen spetsade framåt! Så nu kan jag nog sova gott, ganska bra det för klockan är satt på 05:50 för att hinna med utsläppet innan högskoleprovet!     //Madde bloggar från mobilen


Vintertäcke

Peggy och Cimba fick ha vintertäcke på sig idag. Det var kallt och blåsigt, usch!! Det var ett 3cm tjockt islager i vattentunnan i hagen!! brrrr
'
Gammal bild men detta täcke har hon på sig :)
Här är Cimbas vintertäcke, lite förstort är det ;)
 

Fårskinnspad

Igår var jag på Hööks i norrköping och köpte en fårskinnspad till Cimba :) Skulle ha en svart men just den jag ville ha fanns bara i brunt.. Menmen det syns ju inte under sadeln :) 
'
Såhär ser den ut
 

Det här med outfit bilder.....

Skulle ta en outfit bild på Luna i går och ni ser ju hur det gick .... Hann inte ta fler innan turen och när jag kom hem dog min telefon, ja så kan det gå. Får se till att ha fullt batteri när jag åker upp sen ;).
 
Kul att hela hästen är med på bild ...
 
 

Utvärdering

Igår red jag och Madde ut. Vi red åsen (som vanligt haha) Nästan bara skritt med på åsen travade vi och jag tog lite galopp också :)
'
Häst: Cimba
Ridväg: Åsen
Kilometer: 8,18 km
Tid: 1h 26min
Medelhastighet: 5,7 km/h
Medeltempo: 10:31 min/km
Positivt med ridturen (häst):
*Han var väldigt fin i galoppen! Fick en ren kort galopp utan att han höll på och bytte med bakbenen.
*I traven hade han fina stora kliv och inte små korta som han brukar
*Brydde sig inte om han gick först eller sist
*Han blev rädd för en dörr som slog igen och han slängde sig ut på gärdet och galopperade, men han lugnade sig väldigt snabbt!
Negativt med riduren (häst): 
*Var lite spänd efter att han blev rädd för dörren
*I slutet av ridturen gick han mot skänkeln lite
*Mot slutet tyckte han bettet var jobbigt och började "dra" i tyglarna
Positivt med ridturen (ryttare):
*Höll mig lugn hela tiden när han vart skrämd och gjorde ingen stor sak av det
*Lät han arbeta själv så jag la mig inte i så mycket
*Jobbade galoppen!, "åkte" inte bara med ;)
Negativt med riduren (ryttare):
*Måste sträcka på ryggen mer! 
*Måste göra tydligare halvhalter
Behöver träna på:
Det som är skrivet på negativt. Men även fortsätta träna på det positiva :)

Mörkt och ruggit

I dag var det riktigt vinter kallt burr! Men det hindrade mig inte för att åka till stallet tre gånger haha, första gången blev runt 06:00 för utsläpp av hästar då var det så här mörkt:
 
Detta var på vägen hem efter utsläppet...
Sen vart det hem och sova lite hehe, innan jag åkte till stallet igen för att rida ut på Luna med Josse och Cimba som sällskap. Passet vart väl inte riktigt som jag hade hoppats på, men ibland kommer dom dagarna också. Då är det bara att tänka igenom vad som man tyckte gick fel och tänka om för imorgon för att förhindra det!
 
Hade igong appen endomondo för att hålla koll på hur långt vi red och tiden
 

Efter rid turen gjorde jag iårning allt hos Luna och Zola sen gick jag hem igen och gjorde mat. Efter ett tag kom Bisse hem och så åkte vi till stallet igen för vi skulle visa några stallet samt ta in damen. Bisse gick i padocken lite grann tills snön kom! Ja det var nog min dag i stallet. I morgon blir det kanske tre gånger igen eller bara två, vi får se!
 
 

FÖRSTA SNÖN

Nu har första snön kommit, idag alltså den 25 Oktober. Jag tycker det är ganska tidigt. Det har inte kommit mycket alls, bara litegrann. Men första snön är alltid lite speciellt.
 
Dagens fråga till er!
Vad är det bästa med vintern? 
 

Ha en fortsatt fin kväll allihopa!
 
 

SNART HELG

Nu börjar veckan dra sig mot sitt slut, endast en dag kvar tills det är fredag. Som jag längtat, har nog aldrig längtat såhär mycket till en fredag. Det kan bero på att jag har haft fullt upp i skolan, två prov + läxor. Men nu är nästan allt över, bara ett prov och en läxa kvar. Skönt!

Imorgon tar jag helg och höstlov, det ska bli så otroligt skönt. Att få göra vad man vill i princip varje dag, vara ute till midnatt, umgås med dem man gillar allra mest och spendera timmar ute i stallet. Åh så underbart.
Jag ska åka ut till stallet innan veckan är slut, det har jag sett fram emot så mycket. Har inte varit där på två veckor nu tror jag... Saknar Peggy
 
Hittade denna bild, en väldigt gammal och suddig bild på Cimba :)
 
 

beta

Idag gick jag i Cimba och Zolas hage med Peggy så hon fick äta lite gräs (=glad häst!)
Nu ska jag ner och mocka sedan åker jag till jobbet och efter det ska familjen ut och käka! :)
'

ridoutfit

Såhär såg Cimba ut igår när jag skulle ut och rida :)
'
 

Amerikansk miniatyrhäst?

Haha ganska likt x)
Amerikansk miniatyrhäst VS Peggy
 
'
Bilden på den amerikanska miniatyrhästen är från:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Miniature_Stallion.jpg

Följ med på uteritt

Följ med mig och Cimba på dagens uteritt i bilder.
'
Rundan börjar med en liten bit på grusväg :)
Sedan rider man in i skogen
Ganska blött efter flera dagar med regn.
Kalhygge på sidorna
Sedan kommer man ut på "savannen" 
Sista biten hem är en liten sträcka grusväg med gärden på båda sidor
Jag passade på att galoppera på gärdet. Han var jätte fin och gick stadigt på tygel med bakbenen under. Avslutade med att ta en ökad galopp över gärdet, supermysigt <3 Cimba tyckte det var jätte skönt att få sträcka ut på benen.
Skrittade av, satt sedan av honom och så gick vi sista biten hem :)

Tidsinställt

JUST NU:
'
Ute och rider Cimba i skogen i det fina höstvädret :) <3

chillar

hahah så ful bild jag hittade på datorn!!
'
En bondhäst- halmstrå i munnen och smutsig ;)... eller är de en cigarr han har i munnen?? hmm...
Cimba på bilden haha x)

Min fina tjej

Hon är ju så sööööt :) Min tjej!
'

I MISS YOU

 
Har inte träffat min fina medryttarhäst på mer än en vecka nu... Brukar aldrig vara ifrån henne såhär länge. Jag har varit bortrest och nu har jag fullt upp i skolan, så jag måste tillbringa mina dagar till att plugga nu innan lovet. Men det är bara att tänka på att det är lov snart. Då ska jag mysa massor med Peggy, tänkte knäppa nya höstbilder tillsammans med henne också. Vilket jag ser mycket fram emot!
- Världens bästa häst 
 
 

Stall & jobb

Förlåt för att jag har uppdaterat dåligt denna helg, har jobbat hela helgen och resterande av tiden har jag vart i stallet :) Idag är det söndag om min dag har sett ut såhär:
 
06.50 Klockan ringer
07.00 Fodrar och släpper ut hästarna i vårat och grannstallet
07.50 Rider ut med Cimba i skogen 35 min, släpper sedan ut honom
08.45 Tömkör Peggy "lilla molkerundan" 15min, släpper sedan ut henne
09.15 Mockar till Peggy & Cimba, byter vatten
09.30 Packar hö till Peggy & Cimba
09.40 Gör iordning deras krafft & mineraler o lägger i krubba+hinkar
09.45 Sopar stallet
09.50 Går upp från stallet och byter om
10.00 Frukost!!
10.30 Åker till jobber
11.00 Börjar jobba
18.00 Slutar jobbet
18.15 Hemma i lägenheten
NU. tar mitt schema slut ;) Mamma var snäll och tog in mina skrutthästar så slipper jsg åka ut ikväll igen. Nu ska jag och Kalle äta och sedan kolla någon film :) Sedan är det sova som gäller, jobb imorgon kl 08.00-16.00 så tar hästarna efter jobber :)
'
Har inga bilder på den här datorn i lägenheten så det blir ett bildlöst inlägg ;)
 

HEMMA

Nu är jag hemma igen!
Därför jag inte har bloggat någonting denna vecka, eftersom jag inte har varit hemma så har jag inte kunnat vara i stallet. Saknar Peggy väldigt mycket!
 
Bloggar mer när jag har tid om vad jag har gjort eftersom jag inte har varit hemma, så det blir en överraskning! Fullt upp i skolan nu... Again.
 
 

Bloggar från biltema!

Är mycket poserivt överraskad av biltemas hästsortiment, när jag fick reda på att biltema skulle få ett hästsortiment, trodde jag att det skulle likna ÖBs sortiment, alltså vojlockar, Pälsglans samt olika linement sorter!
Men nej, dem hade allt ifrån vintertäcken i snygg färgkombination (499:-) till krubbor i olika storlekar!

Dem hade även säkerhetsvästar, hjälmar, schabrak, rycktsaker, benpaddar och transportskydd ja listan går att göra lång!!

Jag vet inte hur kvalitén är på grejorna, men om det skulle bli akut med något skulle jag inte tveka att köpa nått ifrån sortimentet, för mig behöver inte täcken kosta 1500:- och ändå ha samma kvalité som ett ifrån biltema!

Och NEJ det står inte biltema på grejorna, utan loggan är ett snyggt B som är loggan!!

(Skrivet av Beatrice Hanssen som bloggar ifrån biltema direkt med blogg appen)


Tömkörning!

Jag har inte skrivit något om hur det gick när jag tömkörde Zola i onsdags!

Efter en galoppsväng i hagen med bästisen Cimba tänkte jag att hon skulle vara "lite" trött, jag menar hon har inte rört på sig ordentligt på flera månader, och vi börjar se att hennes muskler i ryggen börjar försvinna samt att kondisen inte är på topp längre. Därför tog jag tillfället i akt att tömköra henne, dels för det är väldigt bra träning, samt att det är en träningstyp som Zola gillar!!

Jag valde att tömköra i paddocken då klockan var runt 5 och många bilar är i rullning. Jag hade tänkt tömköra i skritt bara, men efterson hon var så jäkla pigg i skritten och spårade perfekt valde jag att ha in lite trav också, vilket hon tyckte var super roligt. Kanske lite för roligt då hon små skuttade lite. Hon lyssnade väldigt bra, och var väldigt samarbetsvillig. Det märks tydligt att hon INTE är en sällskapshäst. Hon älskar arbete. Jag tömkörde i ca 35 min innan det började regna!

Jag är väldigt nöjd med passet, och jag ska köpa en egen tömkörningsgjord samt tömmar, då det kanske får bli så att Zola får börja gå lite hårdare i veckorna med tömkörning. Och med hårdare menar jag inte speciellt hårt kanske tömkörning 3ggr veckan med skritt och lite trav. Då hon har en tendens till att bli lite elak när hon har för mycket energi, och jag ser helldre att hon får lite mer motion samt foder som täcker upp för den motionen än att vi ställer av henne helt och att hon får mindre foder men ändå blir stisig/hoppig/små sur pga för lite motion!

Men vi får helt enkelt se, om inte annat är det väldigt bra motion samt träning för matte!! (:


Att ge sin häst den bästa förutsättningarna till att lyckas!

 
Det är ingen som har skrivit det på bloggen, men jag var och provred en häst i måndags. Eventuellt en foderhäst.

Jag tänker inte skriva några namn eller så kring hästen då det inte ens är säkert att jag kommer ha honom på foder, men jag kan skriva detta och det är att det är en valack på 7år. En mycket fin häst enligt och otroligt snäll och verkligen en ärlig häst!

Jag tänkte beskriva för er hur jag löste ett problem som uppstod mellan mig och hästen, och det problemet har med rubriken att göra " att ge sin häst den bästa förutsättningen till att lyckas!".

När jag provrider hästar så brukar jag inte kräva så mycket utav dem, jag vill mest känna in dem så jag blir lite passiv i min ridning, mesta dels för att jag vill att individen ska få den tiden som det behövs då jag tror det är en omställning att ha en ny ryttare på ryggen. Självklart "åker" jag inte häst utan jag rider den fortfarande, men jag är ganska kravlös!
Jag själv tyckte att ridpasset känndes bra, och jag var nöjd med den insatsen jag gjorde. Även fall åsikten kanske inte delades utav de andra som kanske kollade på mig!

Under ridpasset skulle jag prova att fatta en galopp, så fort jag la på skänkeln så tog det tvär ni och hästen började backa. Och om han inte backade så var han fastfrusen i backen. Jag hade två alternativ vid den tidpunkten och det var att antigen lösa problemet eller blir arg och frustrerad och förmodligen inte lösa problemet på ett vettigt sätt.
Jag valde att behålla lugnet och tålamodet.

När en häst börjar backa så är det ganska självklart att man hämtar spöt och driver på hästen alternativt bestraffar hästen med spöt. Det är en teknik som jag INTE stödjer. Utan i själva verket tog jag tillfället i akt och började backa honom på komando, efter ett tag var det inte lika roligt att backa och då gick han frammåt. Just i det ögonblicket fick han beröm, självklart fick han beröm när han backade (på mitt komando). Efter några steg frammåt vart det bakåt tänk igen från hästens sida, och han stannade och började backa gjorde samma prosidur igen med att backa honom tills han tröttnade och gick framåt. Där fick han beröm igen. Och tillslut började vi sammarbeta igen.

Som jag anser gav jag hästen all förutsättning till att lyckas såvida bakåt som frammåt. Det handlar inte om att knäcka en häst utan att stärka en häst att bli ett team.

Nu var detta första gången jag satt på hästen, men det många ryttare gör fel är att bli just arg och förbannad och det hämnar våra tänktebanor. Och oftast är det då vi är arga som "hästen alltid beteer sig värre". Men det är egentligen vi som beteer oss värre!

Det är djur vi sitter på, med egna sinnen, kännslor samt åsikter, det är inga robotar, så självklart uppstår missförstånd. Men Jag tycker att alla ryttare ska prova att INTE blir arga och frustrerade utan ta tillfället i akt att lösa problemet på ett vettigt sätt så att både du och hästen stärks!!


Testar träns

Har ju en svart sadel och har ridit med Cimbas bruna träns och det går ju inte (haha) så jag har letat efter ett träns att köpa till honom. Jag vill ha ett svart Dyon the difference träns till honom, dock kostar det en hel del så jag får vänta med att köpa ett tills jag sparat lite mer pengar. 
'
Jag testade iaf Peggys träns som jag skrev om i inlägget här: http://stallmolke.blogg.se/2012/october/tomkorning.html på Cimba. Han blev riktigt snygg i det och han verkade trivas med det så ska nog börja använda det :) Nu ska tränset bara smörjas upp lite så det blir mjukare och finare. 
'
Nu ska jag hitta ett bra bett han trivs med helt 100 oxå. Ska testa rakt med fasta ringar, de tror jag han skulle gilla :)
'
Snyggt "flätat" pannband och nosgrimma.

Nyrakad häst

Sådärja nu är Cimba nyrakad och fin :) Vart lite mer än bara spårklippning, vart lite mer som en halvklippning.
'
Det var första gången Cimba blev klippt och han skötte sig utmärkt! Hade bomull i öronen på honom eftersom han är ljudkänslig och är förvånad över den lilla reaktion jag fick ;) aja eftersom han stod still hela tiden så gick det väldigt fort att klippa :)
'
Jag är även nöjd med mig själv att det blev så rakt och jämnt klippt, var ju trotsallt några år sedan jag klippte sist :) 
'
Första sidan klippt.
Andra sidan klippt
Välförtjänt av mat efter klippningen :)
 

Raka häst

Nu ska jag ner och raka Cimba! Blir nog spårklippning. Då klipper jag där han svettas men ändå skydda de känsliga delarna :) UPPDATERING KOMMER SÅ SNART HAN ÄR KLIPPT + BILD SÅKLART

Tråkväder

Tråkigt väder men regn och mer regn... Tur att någon i hagen uppskattar vädret iaf och busar omkring ;)
 

Höstbilder

Härom dagen när det var fint väder knäppte jag några höstbilder på Peggy :) Synd att det är så många olika "störnings"moment på bilden :( Men man kan inte alltid få perfekta bilder :)
'

Lerigt!

Peggys hagar är så leriga nu! Jag har 3st olika jag varierar mellan, 2st 4x4m och 1st 9x9m. När Cimba och Zola byter hage till vinterhagen så får Peggy en ännu större hage att gå i :) 
'
Bilden tog jag igår och ni ser hur lerigt det är :(

Hemma mot min vilja

Hade planer i dag på att både gå till skolan och sedan rida ut på Luna, men i dag blir det inte som jag hade tänkt mig. Jag har ju babblat tidigare om min j***a stortå med nageltrång. I måndags när det regnade så mycket försökte jag givetvis springa undan regnet lite var snatns, det skulle jag inte gjort för nu får jag inte på mig skorna. Vart på med foppatofflorna när jag skulle åka till vårdcentralen för att få pencilin igår, snacka om kallt! Så nu sitter jag hemma och går runt barfota för att inte få något som helst tryck så kanske jag kan rida i morgon och gå till skolan.
 
Känns så patetikst att vara hemma för min stortå ...... Aja nu vet ni varför jag inte rider i dag i alla fall!
 

Tömköra

Sitter just nu på Lernia, på min utbildning. Idag är det en seg dag, men jag längtar tills dagen är slut så jag kan åka till stallet och tömköra lilla Zola!

Ska verkligen bli kul att tömköra henne då hon tycker det är så pass kul, dock kan hon vara lite svår att tömköra i början då hon är mer som en orm son ringlar omkring, men det beror nog på dålig planering från mattes sida!!

Men nu blir det tillbaka till "plugget" och planera lite hur passet ska se ut!

Passar på att visa en bild när jag körde transport för tredje gången, dock inte min transport, samt att det INTE står em häst i (tyvärr) det är bara spånhämtning på g!
Dock bättre att köra runt på något "dött" än något som kan " dö" om det går riktigt dåligt!!

/ Beatrice Hanssen


Inspration

Kollar runt på olika bloggar på folk som tävlar i både dressyr och hoppning, skacka om att man får inspration och nu vill jag verkligen hoppa!! Hoppade lite i sommras på mina kompisars lilla hopp ponny, men arnars var det kanske ett år sedan jag hoppade?!?. Det är så himla roligt, men samtidigt är jag lite skraj och det händer att jag tappar modet och styr bort från hindret haha (snacka om att man ser besvikelsen i hästens ögon när den inte får hoppa). Men om man började hoppa regelbundet igen skulle det nog inte vara några bekymmer!
 

Haha hittade denna bild i arkivet! Ni kanske förstår att jag sitter som en köttbulle då jag inte trodde att det skulle bli något större hopp! Licksom kolla vart bommarna ligger haha, min lilla groda!
 

Skogs safari

Gick upp 07.00 för att ta ut alla hästar, 08.00 satt jag på Cimbas rygg och gav oss iväg på en skrittur i skogen själva :)
'
Det första vi möter är två rådjur precis vid vägkanten, sedan 20m bort ser vi en gul(?!) fågel som flyger iväg och efter 20m till ser vi en stor(!) älgtjur i skogen... Cimba var jätte duktig och hoppade bara till, men brydde sig inte sen ett dugg, fast älgen stod kvar och stirrade på oss :) Känns som jag vart på ridande safari ;) 
'
Solen lyste och det var vindstilla, perfekt ridväder! Skrittade på långa tyglar hela tiden, det var så mysigt :) Rundan jag red heter koltäppan och det tog ca 35min.
'
Mamma fick ta två bilder innan jag red ut, va tvungen att passa på när det är sol för engångs skull ;)

Hoppa i skogen

Idag gav jag mig ut ensam med  Cimba i det fina vädret :) Eller ja, först longerade jag lite för han var jätte pigg! Men sedan satt jag upp och gav mig ut i skogen man rider igenom när vi rider rundan "Stockstigen". Som ni hör på namnet finns det massor med stockar i den skogen. 
'
Jag började med att klättra i uppförsbackar och gå i "svår" terräng med småstockar, stenar, ojämn mark, osv. Han har riktigt bra koll på sina ben, han snubblar nästan aldrig :) Sedan skrittade- och travhoppade jag över lite större stockar. Fick några fina skutt där jag hängde med i språnget bra :) jag hoppar nästan aldrig så jag har lite svårt med balansen över, men det blir bättre och bättre!
'
Jag avslutade med att rida genom ett kalhygge där det inte är så "bra" mark. Det var blött och ojämt men han var så duktig min lilla kille :) Båda två var trötta efter dagen ridpass, men vad kul vi hade!! :)
'
Precis när vi kommit in i skogen, så himla underbart ridväder <3
Snart hemma igen :) (stallet är längst till höger på bilden)

Tömkörning

Idag fick jag börja tömköra Peggy, vilket jag också gjorde :D Hon tyckte det var superkul! Jag tömkörde i ca 10-15min på rakt spår. Arbetade henne lite men började väldigt försiktigt. 
'
Det var så härligt att se henne så glad och arbetsvillig! Ett stort plus var att solen sken :) Hoppas att det går lika bra imorgon :)
'
Första gången med träns på väääldigt länge! Tömkör henne alltid på pessoan så jag har möjlighet att "göra" bettet skarpare om så behövs eftersom hon kan bli väldigt stark. Men hon är så himla mjuk och fin i munnen nu så ska nog byta :)
 
 
 
Tränset som Peggy har på sig tänkte jag prova på Cimba någon dag. Han skulle nog vara snygg i det :)

Ritten i går

Fick  lite andra planer i går som förhindrade mig för att blogga. Men nu kommer utvärderingen för gårdagens ritt.
 
Jag behövde inte rida själv utan fick med mig min kompis som har blivit medryttare på Chillie (en häst som står i samma stall som Luna). Så det vart ett stort plus! Men det hade/började regna när vi var ute som gjorde att jag inte vågade på mig att arbeta henne i galopp, då vi red på en gräs stig som vart super hal! Så tog galoppen på banan när vi kom tillbaka. Fick henne fin och mycket arbetsvillig i galoppen. Behöver dock öva mig att sitta ner i hennes galopp, är inte så jätte van vid den stora galoppen som hon har. Det kan bara bli bättre och bättre, har redan sett framsteg! Så i hel helt tyckte jag att det gick jätte bra!

Hur Luna såg ut i går:
 




Arab?

På vissa bilder ser Cimba verkligen inte ut som en Arab, medan man på andra bilder ser tydligt att han är det. Cimba har inte så stor panna som vissa har, vilken jag tycker är bra eftersom jag inte tycker det är så snyggt. Men jag föredrar när han är lite mer "arab" lik än bilderna nedan.
'
Här två bilder där man inte ser så mycket av araben i honom :)
 
 
 

Min första medryttarhäst

Jag tänkte berätta lite om min fösta medryttarhäst, det var inte Peggy. Utan jag var medryttare på en islandshäst innan som hette Glittnir. Jag vet inte riktigt när jag blev medryttare på honom, men eftersom jag blev medryttare på Peggy år 2009 så borde det vara runt 2008 ungefär. Har inte en exakt koll på hur länge jag red honom, men jag tror det var lite mer än ett halvår.
Glittnir stod då i ett stall som ligger en bit utanför Katrineholm. Jag red i det stallet tillsammans med min vän Ebba, hon var också medryttare på en islandshäst som stod där.
 
Jag red Glittnir ganska mycket, men han hade en skada så han fick bara ridas i skritt och galopp. (Enligt hans ägare) Jag minns inte riktigt vad det var för skada. Vi red oftast ut i skogen, det var sällan som vi red på ridbanan. Så nästan alla ridturer tillbringades i skogen. Jag minns inte så mycket från den tiden, men efter ett halvår ungefär så fick jag reda på att ägaren skulle flytta ifrån stallet med hennes hästar.
Fick sedan reda på att Glittnir fått parkingson som är en hästsjukdom. Jag är inte helt säker på hur han mår idag, vet inte om han lever eller inte.
Men det var en otroligt fin häst, jag lärde mig väldigt mycket av honom. Att rida islandshäst var en riktig upplevelse, som man kanske inte får vara med om så många gånger. Jag saknar honom.
 
// Här en bild på mig & Glittnir, en väldigt gammal bild från en ridtur. //
Jag saknar dig 
 
 


Måndag igen

Då var det måndag igen! I dag är det Bisses dag med Zola men kanske är snäll och fixar allt i stallet då jag ändå ska upp till Luna. Bisse ska nämligen jobba på våran gamla högstadieskola som vikarie i dag haha sen ska hon bort runt fem, så det bli lätt stressigt för henne. Så kan passa på att vara snälla lill syrran i dag!
 
I dag kommer jag rida ut själv på Luna ser det ut som, det är första gången jag rider ut helt själv på henne så vi får väl se hur det går. Men tvekar på att det kommer gå dåligt lite nervöst kommer det nog vara eftersom hon inte har en kompis med sig, men det är väl bara vänta och se.
 
En liten hagbild på De La Lune

Jobbhelg

Godkväll alla läsare!
 
Jag har inte kunnat blogga något i helgen för min helg har bestått av jobb. Har jobbat hela helgen på en hästgård med helgbarn som stannar där över en hel helg. Deras helg består av massa olika aktiviteter som ridning, frågesport, roliga tävlingar, bad osv.
 
Jag har alltså jobbat i stallet och hjälpt till med barnen. Allt har gått jättebra, är väldigt trött i kroppen nu bara. Men nu ska jag ta en lång natt med sömn, så jag är utvilad till skolan imorgon!
 
Ha en fortsatt fin kväll :)
 
 

Ensam uteritt

Idag red jag koltäppan med Cimba helt själv. Det är första gången jag rider ut med honom i skogen själv. Förut har jag haft med mig någon annan häst eller någon som cyklar med mig, Varför? jo för att han ska känna sig trygg i ridningen eftersom han inte har varit riden så länge, men nu är han vuxen nog att vi ska klara oss själva om det skulle hända något :) 
'
Näväl, det gick bra men han var väldigt spänd första tredjedelen av ridvägen sedan började han slappna av. Dock fick jag inte honom helt avslappnad som jag hade önskat. Jag försökte arbeta honom hela ridvägen och det gick varken bra eller dåligt, han var ju spänd därför var han lite svår att jobba. Men vi skrittade och travade :) 
'
Ridvägen tog 25min.
'

Djurakuten 24

I gårdagens djurakuten (avsnitt 24) på TV3 visades våran stalldörr in till stallet ;) Som ni ser på bilden nedan var det 4:03 min inpå programmet.
'
Nu är stallet känt ;) (skämt åsido)
http://www.tv3play.se/play/283847/?autostart=true

Duschad

I förrgår duschade jag Cimba sista gången för iår. Duschade av allt gammalt flugspray och svett :) jag brukar göra så innan vintern så de inte har massor med äckel i pälsen :) Peggy duschade jag tidigare i höstas så henne tänker jag inte duscha igen.
'
Tvättade honom med 4s schampoo, gick åt rätt mycket då den inte var så dryg, men han blev jätte fin i pälsen :)

Utsläpp

Imorse kl. 07.00 tog jag ut alla hästar :) Det var minusgrader och frost ute så Peggy fick på sig ett vintertäcke, hon står ju still i sin sjukhage och blir kall annars :( 
'
Här har vi en trött Cimba :)

Pojken med mig i stallet!

Godkväll alla läsare!
 
Idag hade jag med mig min pojke ut till stallet. Han har varit med två gånger förut men en av dem gångerna gick han på kryckor så då kunde han hjälpa till. Idag var det första gången han mockade, han hjälpte mig även med höpåsarna. Är riktigt stolt över honom, så duktig!
När allt var fixat till Peggy så tog vi in henne och jag pysslade om lilla skruttan. Sen tog vi ut henne på en promenad i 15 minuter, det gick jättebra. Det var jätte mysigt, sin pojkvän i ena handen och sin älskade häst i andra handen. Love life.
 
Första gången han fick mocka en box!
Pojken & Peggy
 
 

RIDLÄGER SOMMAR 2011

Jag tänkte blogga om när jag och min vän Josefine hade vårat första ridläger tillsammans under sommaren 2011.
Det var vårat första ridläger tillsammans och vårat första ridläger någonsin!
 
Ridlägret var i fyra dagar från måndag - torsdag under en vecka i Augusti år 2011. Platsen för lägret var på en stor herrgård som ligger utanför Katrineholm, min vän som jag hade ridlägret med bor nämnligen där.
Eftersom detta var vårat första ridläger så ville vi inte göra det så stort, vi hade fyra stycken ridlägerbarn och fyra hästar. Av dem hästarna så var det tre stycken shettisar och en c/d-ponny. Vi lånade alla shettisar från tre olika tjejer och ponnyn ägdes av Josefine.
Vi började varje dag 10.00 och avslutade vid 16.00. Varje dag bestod av ett teoripass, lunch, en ridlektion, lekar och fika. Vi lärde känna alla barn väldigt bra under dem fyra dagarna, vilket var väldigt roligt.
 
Kosmos var en av shettisarna som vi lånade av våran gamla kompis. Han var en mörkfux tror jag i allafall. När vi fick honom dagen innan lägret så hade vi lite problem med honom men det löste sig snabbt. Allt gick bara bättre och bättre, barnen älskade honom.
Kotten var en av shettisarna som vi lånade av en kompis till Josefine. Han var en väldigt liten shettis och skötte sig extremt bra under hela lägret. Han älskad direkt av barnen och var en otroligt mysig liten shettis.
Emmy var en shettisarna som vi lånade av Sara Larsson som precis har lämnat vårat stall. Emmy skötte sig bra under hela veckan och vi är väldigt nöjda med henne. Barnen älskade henne och även vi som hade hand om lägret blev helt förälskade i henne. Vi var väldigt nöjda med henne.
 
Detta lärde vi oss underdenna vecka:
- Att ta eget ansvar
- Att ta hand om barn och hästar
- Att kommunisera och dela upp alla uppgifter så det blev rättvisst
- Att ta hand om allt själva utan att behöva ta hjälp av andra
 
Jag själv ångrar att vi inte hade något ridläger under denna sommar, det tror jag Josefine också tycker. Men vi hade helt enkelt inte tid denna sommar för att vi båda var bortresta mycket och jag jobbade med annat.
 
Under denna ridlägervecka så fick vi lära känna både barn och hästar, det var väldigt kul. Vi fick mycket beröm av både ridlägerbarn och alla föräldrar till barnen. Vi fick också beröm av våra egna föräldrar, dem sa att vi borde vara väldigt nöjda över oss själva. Det kändes jättebra att vi fick så mycket plus av alla!
 
Har ni några frågor om detta så får ni jättegärna ställa dem, jag svarar gärna! :)
 
 

 

Vaken i snart 5 timmar!

Ja klockan närmar sig tio, och då har jag varit vaken i ca 5 timmar redan!

Jag och Madde hade stalljouren nu idag så klockan ringde 05:10, bara att maka sig upp, sätta sig i en kall bil och åka till stallet!
Var vid stallet kl 06:00 och trott eller ej så sov hästarna fortfarande, lite dumt känns det att väcka dem men vi måste hinna släppa ut dem innan skolan/utbildningen börjar (08:00)!

Skönt är det i alla fall att komma igång på morgonen, möta den friska luften, men det negativa är att det är bäcksvart ute, inte så peppande, men vad ska man göra?

Nu börjar "skolan" igen, bäst att fokusera så jag kan gå ut från den här utbildningen med ett jobb!!

/ Beatrice


5 saker ni inte vet!

Saker ni kanske inte vet om Zola som är ganska egendomligt för henne!
 
1. Hon sorterar sitt hö och äter bara der "grova" höt lämmnar det som är lite "tussigt".
2. Egoistisk/avundsjuk, tycket verkligen inte om att stor och lill matte gosar med andra hästar.
3. Hon gör grimarser när hon vill någonting (gå ut, få mat, få uppmärksamhet)
4. Om man är ledsen eller sur är hon inte den som tröstar utan hon vänder rumpan till, tills man är glad igen.
5. Hon gillar varken kramar eller pussar.
 
 
 
Här ser hon att Bisse har ett äpple!
 

Promenaden

Glömde skriva igår men med Zola så gick jag en promenad med sällskap av Josse och Peggsan. Zola ömmar i stort sett ingenting sen vi tog av henne skorna helt. Det är väl när det kommer en stor sten hon tycker att det gör ont. Men i går ömmade hon inte alls och vi travade lite till och med på vägen :) .
Mina planer i dag för damen är nog lite longering så hon får springa av sig lite energi.
 
Ringde vetrinären i går men fick inte tag på honom. Kan också erkänna att när han inte svarar så skjuter man upp samtalet lite till. Som sagt i alla andra inlägg så har hon inte ont.
 
En bild från promenaden, Zola gillar inte alls att pussas haha.
 

Kalvar

För någon vecka sedan var jag hos min kompis Jossan och fikade. Jag kollade på hennes nya häst som var jätte söt och väldigt social! :) Sen hade de kalvar oxå, o de är ju sååååå söta!! vill bara ta hem dem o ha som husdjur :Dsynd att de blir så stora som vuxna... 
 
Bjuder på några söta bilder :)

Promenad

Madde tog en charmig bild på mig och Peggy under promenaden (jag såg förj*vlig ut!) haha så jag var tvungen att sätta en liten svart fyrkant på mig ;) 
'
Tur att Peggy är söt iaf :) 

Utvärdering Åsen

Här kommer en utvärdering om ridturen jag och Madde red idag :
'
Ridväg: Åsen
Kilometer: 8,14 km
Tid: 1h 17min
Medelhastighet: 6,34 km/h
Medeltempo: 9:28 min/km
Positivt med ridturen (häst):
*Han var avslappnad men vaken
*Inga sparkar vid galoppfattning
*Var lite längre i stegen och inte så kort och upp
*Lyssnade bra och när jag väl arbetade galoppen var han jättefin!
*Hoppade knappt till någonting!
Negativt med riduren (häst): 
*Han håller fortfarande på och byter galopp med bakbenen.
*När jag inte arbetar galoppen sparkar han lite och blir lite för hög i formen
Positivt med ridturen (ryttare):
*Bra humör
*Börjar inse mina svagheter och försöker göra någonting åt det
*Avslappnad
*Fint väder och bra sällskap (Madde&Luna)
Negativt med riduren (ryttare):
*Fastnar med handen i galoppen
*Svårt att sitta i galoppen!!!
*Glömmer bort att jobba han i galoppen, utan "hänger" bara med i farten
Behöver träna på:
Allt de negativa ;)
Cimbas outfit idag under ridturen :)

De La Lune

Ni kanske undrar vem Luna är? Det är en av hästarna jag får rida nu, hon har blivit min medryttar häst.

Hela hennes namn är De La Lune och är efter De Niro, ett sto (ganska uppenbart eftersom jag skriver "hon") på 10 år. Min uppgift med henne är att rida ut i skogen så hon får komma ut och titta lite. Jag tycker det är super kul att rida henne, det är inte precis så att jag luffsar i skogen utan jag rider ordentligt. Personligen tycker jag nämligen väldigt mycket om att rida i skogen men det är klart att ibland vill man rida på banan. Man kan göra nästan allt när man är ute i skogen om man har bra ridvägar vill säga! Det är klart att hon är lite "tittig" och vill inte alltid lyssna men när hon gör det känns honsuper fin!
 
En bild på oss från dagens ridtur
 
 
 

Okej VS inte okej

* Inte okej att det är så kallt! Kommer inte ha några fingrar kvar efter ridpasset i em.

* Jag ska ut på Luna med Josse och Cimba som sällskap mer än okej!

* Har ont i huvet, tror att jag börjar bli beroende av te INTE OKEJ (huvud värken inte tet haha)

* Har jätte god glass hemma som jag ska moffa i mig mycket okej! (Passar bra med kylan haha)

// madde

// Madde


Stretching

Jag brukar alltid stretcha Cimba (och även Peggy när hon var igång) efter ett ridpass. Ibland stretchar jag bara nacken men ibland (jag försöker göra det ofta) fram- och bakbenen med. Jag tycker faktiskt det är ganska viktigt för att hålla hästen fräsch och fin i kroppen, Speciellt viktigt efter ett hårt arbetspass.
'
Men det är viktigt att tänka på att man aldrig ska stretcha en kall häst! utan det ska göras efter ett träningspass (minst 20min) och inom 30min efter avslutat pass.
'
På sidan http://www.helenhelgesson.se/empty_41.html kan du läsa mer om det och även några enkla stretching tips som jag även har kompierat in här under:
 
Bilderna+övningarna är hämtade från http://www.helenhelgesson.se/empty_41.html
'
Här stretchar Cimba hals/nacke i hagen själv ;)

kärlek

I mitten av december firar jag och Peggy 7 år tillsammans. Jag älskar min ponny, vi har gått igenom så mycket tillsammans och hon är verkligen min bästa vän :) Längtar tills hon är är helt bra och får njuta fullt ut av livet igen <3
 
Mitt hjärta <3 Hehe vi har typ samma hårfärg ;)
 

HAMMARBY - DEGERFORS

Nu bloggar jag om lite annat än hästar, fotboll ska jag blogga om nu. För igår så var det en speciell dag för mig!
 
Min pojke håller nämnligen på Hammarby och har varit ett stort fan sedan han var liten. Eftersom han har följt med mig till stallet några gånger så ville jag ställa upp för honom och följa med på fotbollsmatch. Hammarby - Degerfors som var på Söderstadion i Stockholm. Söderstadion är Hammarbys arena. Matchen slutade med 4-2 till Hammarby! Vilket var väldigt roligt att dem vann :D
Vi bilade upp till Stockholm, vilket var ganska skönt. Sedan så åt vi lite mat inne på Globens shoppingcenter innan det var dax för match.
 
Jag har aldrig varit så jätte intresserad av fotboll men igår var det faktist riktigt kul. En upplevelse som jag aldrig kommer glömma eftersom jag aldrig varit på Söderstadion! Det var världens drag även och att vara där med sin pojkvän var ännu bättre, tack för att du finns världens bästa! 
 
(Undvik mig på bilden haha, jag var väldigt trött)
 
 


Frisyr

Cimba fixade sin frisyr för några dagar sen innan han skulle ut i hagen.. Skulle han på dejt tro?
 
'
'
Jag tror Zola är lite avis på Cimbas man så hon brukar använda den som hårförlängning ;) haha sötnosar!!
 


Klincik i går

Ja jag sulle skriva redan igår om hur klinicken var men glömde helt bort det!
 
Men det var mycket intressant och jag i alla fall fick lära mig nya saker. Ni får väl tycka vad ni vill om mig nu men en sak jag inte trodde var så viktigt under en hoppsadel är en fårullpadd. Enligt Peter Winslow som höll i klinicken så går det inte att passa ut en sadel som passar både över hindret som i markarbetet. Padden förhindrar att sadeln åker upp på bogen i hoppet. En annan sak som jag inte riktigt visste heller är att i england får man tävla dressyr med svanskappa. Efter klinicken i går tycker jag även att det ska införas i sverige.
 
För jag tycker det är lite konstigt att man får tävla med förgjord som spänns övermanken för att sadeln inte ska åka fram, men inte en svanskappa. Men jag tor också att (som även jag skulle kunna göra) många inte vet att man måste prova ut en svanskappa som passar hästen. Det är klart att det bli obehag om man har en som inte passar.
 
Som Peter förklarade igår så verkar en förgjord trycka mera och hämma steget än en svanskappa. Men måste även tillägga att jag lärde mig de här kunskaperna i går, plus att jag har nog inte vavrit så insatt i vad man får tävla i och vilka redskap man kan använda för att förhindra att sadeln åker fram.
 

Snart tömkörning

Nästa tisdag den 16 oktober ska jag börja tömköra Peggy istället för sin 15min promenad. Det blir väldigt försiktigt både för att sätta igång henne sakta och för att hon inte har fått skor på sig än då. Ska bli kul att få göra något annat med henne istället för att bara promenera.
 
Vill ni se tillbaka på hennes igångsättningsplan så kolla här: http://stallmolke.blogg.se/2012/september/veterinaren-pa-plats.html
 
 
Haha väldigt gamla bilder! var nog ca 5 år sedan de knäpptes

Klinick

Sitter på klinick just nu!

Skriver mer sen ;)

// Madde


Mår bra igen

Har inte bloggat på ett par dagar eftersom jag har gjort en laserbehandling på ögonen i torsdags. Igår (söndag) kunde jag kisa lite och se första gången sen efter behandlingen. Men idag (måndag) har jag varit på återbesök och tagit ut "bandagelinserna" så nu ser jag som vanligt igen (fast med bättre syn) och kan äntligen vara inne på datorn!!!
 
Kan tyvärr inte blogga om någon intressant eftersom jag sitter på Kalles jobb   här i norrköping (så har inga bilder)...
 
Imorgon ska jag iaf rida igen. Cimba har fått stått sedan i torsdags (5 dagar) så det lär vara en pigg bushäst att rida :) Får väll se om jag behöver longera lite innan jag hoppar upp så han blir av med den värsta överskottsenergin. :)
 
Haha så söt, här är han bara ca 8 månader :)

Hööks

Som Madde i inlägget tidigare nämnde så är det en föreläsning om sadelinpassning idag i norrköping. Jag ska också dit och förhoppningsvis bli lite klokare i sadelväg :) det är från 18.00-21.00 .
 
Vill ni läsa mer om det läs här:
http://www.hooks.se/assets/Images/butiksidor/121008_norr.pdf

Vågar man skriva fina hösten?

Ska man våga skriva att det är jätte fint väder ute, eller komemr det sluta som här om dagen i spöregn haha. Ne men i dag blir det upp och rida grannens häst, fixa och trixa i stallet hos Zola och ev gå en promenad med henne.
 
Egentligen är det Bisses dag i dag att ta hand om Zola, men hon är på kurs ochvi ska till Hööks i norrköping i kväll! Det ska vara någon form av klinick om hur man provar ut sadlar, tror jag haha har inte så bra koll! Men det ska bli spännande!
 
Men hur gör man för att få gå på sådanna saker?
 
Jo om man är VIP kund på hööks får man erbjudanden o.s.v. (Det ska kanske tilläggas att jag själv inte är VIP kund, men min snälla syster som är det får ta med sig två personer dit!)
 
Ha en bra dag!
 

Stalljour plus en über pigg häst!

Idag var det dags för stalljour. Vi har stalljour var tredje helg och nu i helgen var det min och Maddes tur. Jag personligen tycker det är väldigt skönt med stalljour (som jag även skrivit tidigare) kanske inte just när man ska slämga bena över sängkanten, då är man inte riktigt motiverad!! 
Men när man kommer till stallet och öppnar stalldörren och möts av en varm luft som doftar häst, då kan man vara i stallet vääldigt länge.

Som idag till exempel gick upp kvart i 7 åkte dirket till stallet, börja släppa ut hästarna, mockade åt alla. Inså ganska snabbt att klockan började ticka mot kl 9, var bara att åka till mina föräldrar för "go frukost". Sen tillbaka till stallet igen för att göra klart, allt som allt 4 timmar i stallet gjorda!! 
Och då ska tilläggas att jag fick massor av hjälp utav Anna i grannstallet så åter igen tack så mycket!! 


För Zolas del vart den en rask promenad, gick runt i skogen med henne, en runda som kallas stockstigen. En perfekt runda om man vill klättra lite samt gå över stockar!! 
Zola som har gått utan skor nu i en vecka traskar på som vanligt igen. Så det är skönt att hon faktist kan gå utan, om inte hade skona fått åka på igen! 
Gammel damen på 20år var INTE 20år idag inte, utan närmare 4 kanske, dansade runt och visade upp sig, hoppade till för minsta lilla löv som föll av trädet, samt att hon kunde minsann inte skritta utan det var trav/tackta hela vägen... 
Men som matte till lilla damen i över 7år ungefär kan man ingen än att skratta åt henne! 

Snart bär det av till stallet igen, för att ta in skruttarna (runt 17:00). 

Bjuder på en gammal bild!! 


SVAR PÅ TAL

Detta kommer nog vara det första och det sista "svar på tal". Men här kommer det! 

"Det är ju synd om Zola. Kollar man in i hennes ögon (Har varit i erat stall) så ser man att hon lider och ömmar. Hur ni kan låta en stackars häst som denna leva är ett egoistiskt beslut. Inte för att vara elak men det bästa ni kan ge Zola är ett skott i pannan.."

Denna kommentar ramlade in igår, självklart anonnym. Därför kommer det ett svar på tal. För det första ska jag skriva att det är, att det är väldigt synd att du väljer att skriva en kommentar, istället för att komma fram till oss personligen och prata med oss. För då skulle vi haft möjligheten att berätta för dig hur det ligger till med Zola. Eftersom du varit i vårat stall måste du ju veta vilka vi är... 

Först och främst tycker jag och min syster att det är väldigt roligt att du vet bättre än våran veterinär. Det är nämligen så att den cancersorten Zola har kan man inte får ont utav. Alltså hon har inte ont av knölarna/i knölarna. Men om knölarna/cancersvullsterna skulle sätta sig på vitala organ så som lungor, lever, njuara osv skulle vi MÄRKA det. Hon skulle få extremt hög feber, samt sluta äta och dricka och det gör hon INTE. 

Sen att hon ömmar vart då? Menar du nu hovarna? Det är nämligen så som det stod i inlägget där du kommenterade att vi har valt att ta av Zola skona som hon har haft i minst 7år och då är det ganska självklart att hästen ömmar i hovarna när man tar bort skona, vilket hovslagaren också sa. Sen får man inte ha skor på hästen när den ska brännas. (vilket Zola kommer göra när hon är död). Oavsett fall en häst går med eller utan skor kan dem ömma till när dem går på en större/vassare sten det är inte konstigt!! 

Vadå se henne i ögonen? vi har haft Zola i 7års tid. Och du har sett Zola ett få tal gånger. Hur kan du då komma och säga något sånt? Säkert att du inte du kan skilja på trött, och ont? 
Zola är nämligen 20år och hennes trötthet beror inte på cancern utan på att hon är gammal. Men så som det ser ut idag har hon mer "Zola dagar än dagar när hon är trött" och vilken häst kan inte se trött ut vissa dagar? 

Det ska tilläggast att vi har en väldigt bra kontakt med både veterinär, hovslagare. Och jag citerar min veterinär nu. "Vissa hästar har levt med denna cancer i 11år och fått tagit bort hästen för kolik/tarmvred. Sen finns det de hästarna som levt med cancern i några månader. Sen är den här damen (Zola) väldigt pigg och NI kommer MÄRKA när hon inte orkar mer. Eller när hon blir riktigt sjuk!" 

Sjäklvklart VILL jag inte att Zola ska få ont innan vi tar bort henne, både jag och min syster är för att djuret ska ha värdighet när man eventuellt tar bort det om man kan välja så som vi... Skillnad är om hästen går och bryter sig i hagen. 

Detta ska tilläggas också (inte för att det är vidare värst väsentligt) Men vi väntar på ett intyg från våran veterinär som ska styrka för försäkringsbolaget att Zola är sjuk. Vi har nämligen en A1 försäkring som gör att vi får avlivningen betald eller får pengarna i handen. Självklart är detta inget som är viktigt för oss om hon börjar lida eller få ont. Men om man kan fixa allt praktiskt innan avlivningen så självklart gör man ju det, så som vi gjort med hennes skor. Det är ju som att planera en begravning! 

Som sagt detta var nog det första och sista "svar på tal" som jag kommer att ge. Men här har ni en överblick på hur det ligger till, och som jag skrev tidigare det är synd att du inte kom till oss personligen för då skulle vi kunna berätta det här och du skulle vara en erfarenhet rikare!!

/ Beatrice och Madeleine!

Lång helg

Vart visst ledig i dag och det kan inte vara allt annat en härligt!
Ska slappa hela dagen och när jag ska till stallet ska jag mysa med Zola innan vi drar in till Bisse och Andreas på middag!
 
Hoppas att ni får en lika bra fredag som jag tänker att ha!
 
 
Två bilder från en av promenaderna i veckan som varit!
 

Torsdag 22.22

5 BRA SAKER MED HÖSTEN!
 
♥ Mysiga ridturer bland de färgade löven
♥ Gå promenad med hästen när det börjar bli lite mörkt
♥ Mysa med en kopp te och en filt på kvällen
♥ Gå höstpromenader med dem man tycker mest om
♥ Man kan börja använda höstkläder
 
 


Hur gör man?

Nu har jag börjat rida en hel del hästar för att vara mig! Har nämligen tre andra hästar jag kan rida om jag vill, men när man byter häst tänker jag nästan hur gör man?!? Haha ne men jag har ju i stort sätt bara ridit Zola i 6 års tid nu tycker jag att det är ganska svårt att rida andra hästar. Men det är super kul att tästa runt, fick faktiskt tästa en ny häst i dag lite grann som jag får ta ut om jag vill :). (Men vill inte blogga om dem då jag inte frågat ägarna om jag får.). 
 
För Zolas del fick hon igår springa runt i padocken får att få bort lite energi! Idag vart det en kort prmenad. Har fortfarande problem med nageltrång därför går vi korta promenader, det är inte för att Zola inte orkar! Men hon var snäll och glad som vanligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KANELBULLENS DAG

Idag är det kanelbullens dag, så se till att äta en kanelbulle idag!
 
Ha en bra dag! :)
 
 

En onsdagkväll i Molke

Godkväll alla läsare!
 
Idag har jag varit i stallet och tagit hand om bästa Peggy. Pysslade om henne och gick en promenad med henne på 15 minuter. Det gick jättebra, hon var glad och framåt somvanligt. Tog på hennes rosa fleecetäcke för det vart lite mörkt så ville att hon inte skulle frysa (trodde inte hon gjorde det) men i allafall. Det ser så mysigt ut!
Det var lite tomt i stallet idag också... Emmy stod inte i hagen :( Hon har nu flyttat till en fodervärd som jag skrev i ett tididgare inlägg. Jag tror att hon kommer få ett perfekt där!
 
Ha en fortsatt fin onsdagskväll!
 
 
 
 

JAG SAKNAR DIG

Hej alla!
Idag är det onsdag och jag sitter just nu i skolan och väntar på att sista lektionen ska börja. Sedan väntar det lite plugg innan jag far ut till stallet. Äntligen, som jag längtat!
Känner mig så himla nere just nu eftersom min pojkvän är bortrest, mår inte alls bra på grund av det men jag försöker vara stark för hans skull. Det ska bli skönt att komma ut till stallet där man bara kan glömma allt och lägga allt i bakhuvudet. Man behöver inte tänka på någonting, bara njuta och vara fri lixom. Man behöver inte bry sig om någonting, man kan verkligen vara sig själv. Att gå promenad med sin häst är nog bland det mysigaste som finns.
 
 
Jag saknar dig.
 
 
 
 

Trotsar vädret

"Det är fint väder i alla fall" & " i det fina höst vädret" är nog meningar man kan stryka från mitt inlägg tidigare! Men josse och jag trotsar regnet och kommer rida ut i alla fall :D .

//Madde


Fint väder

Dint väder är det i dag i alla fall! Hoppas att jag kan promenera lite med Zola i dag. Hon är inte alls så ömfotad som jag trodde hon skulle vara efter vi tog bort skona! Hon har till och med brallat riktigt mycket i hagen haha! Det är klart att det gör ont i hovarna när hon går på vassa stenar, vem skulle inte reagera på det haha. I dag kommer jag även rida ut en sväng på grannens häst, med Josse och Cimba som sällskap så det komemr bli super kul. Speciellt i det fina höst vädret :).
 
Zola för någon dag sen :)
 

Ut på foder

Cimba ska eventuellt ut på foder. Jag har satt ut annons och fått några svar, jag känner mig alldeles för lång för honom :( Lite spännande är det nu när det händer lite, men känns så otroligt jobbigt att inse att han kanske inte kommer att stå i sin box om några månader.. Vi har ju trotsallt haft han sedan han var 6 månader <3
'
gos i hagen <3

Please don't go...

Hej på er alla läsare!
 
Har dragit på mig världens förkyldning... Hostar varenda minut ungefär, inte det bästa direkt.
Känner mig väldigt nere just nu, min pojkvän åker bort imorgon och kommer inte hem förrän i helgen. Det suger.

Tur att jag ska till stallet på onsdag i allafall, tänkte faktist fråga Josse om jag får rida Cimba då! :D
Såhär känner jag just nu... (Bild från: www.weheartit.com)
 
 
 

1 OKTOBER

1 OKTOBER IDAG
Idag flyttar Emmy & Sara ifrån stallet. Emmy ska lånas ut på foder till en barnfamilj, inte så långt härifrån men i allafall. Det är lite tråkigt att Emmy kommer flytta, jag kommer sakna henne eftersom jag ridit henne så mycket. Har många minnen med den lilla ponnyn. Kommer sakna lilla busponnyn!
Men Sara har sagt att jag får komma och hälsa på Emmy, även hälsa på Sara i hennes nya stall där hon kommer befinna sig.
 
 
Första bilden är på mig & Emmy tidigt i våras.
Andra bilden är på Sara & Emmy tidigt i våras.
 
 

RSS 2.0