VALBORGSMÄSSOAFTON

Hoppas att alla får en trevlig valborg!
 
 
 

TISDAG 29 APRIL

Idag red jag en runda som heter "Åsen" med Peggy tillsammans med Wilma & Darcy och Josse & Amor. Det tog cirka 1 timme och 15 minuter. Vi red i alla gångarter även. Idag blev det massa galopp och hästarna var otroligt pigga somvanligt haha, men det är såååå kul. Peggy blev svettig, så jag svampade av henne efteråt. Hela ridturen gick väldigt bra och vi hade roligt! Kvällen avslutades med ett stallmöte också.
 

Hämtat sadel

Idag hämtade jag Cimbas "nya" sadel som har vart på Bidermans i Eskilstuna för omvärmning :) Åker till honom på Måndag och hälsar på :D Ska verkligen försöka ta massor med bilder!! :)
 
 

träckprov

idag skickade jag in träckprov från alla våra hästar :) Svaret borde komma på onsdag :)
 

Nytt träns

Nu har Gloria fått sitt första egna träns :D Blev förvånad över hur mjukt och fint det var, tycker att det brukar vara det vara så stelt när det ligger i den billigare prisklassen. 
 
Det är i storlek full och det passar verkligen på Gloria :D
 
Har även satt dit bettskivor så inte bettet ska glida igenom eftersom hon gärna gapar.
 
 
Tränset finns att köpa HÄR!
 
 

21 år

Jahaja, då var det min födelsedag idag igen då. Denna gång fyller jag inget speciellt utana "bara" 21 år... Dagen kommer att firas med först träff med Dinos syskon och sedan med vänner. I stallet blir det bara en snabbis :)
 
 
 

lastträning - skicka in

Snart är det bara att skicka in Gloria i transporten :) Vi är på god väg!
 
 

FÖRLÅT

Hej alla!
Jag kommer knappt ihåg när jag bloggade sist här... Ber verkligen om ursäkt för det, har varken haft tid eller lust till det. Har hunnit haft ett väldigt bra påsklov som bestod av många roliga saker. Men nu är skolan igång igen, så nu är jag tillbaka i "vardagen". Det innebär att jag ska försöka komma igång med bloggandet igen, så gott jag kan!
 
Hoppas att alla hade en bra påsk!
 

hänger på Gloria

här är andra gången jag hänger på Gloria medan hon skrittar. Duktig tjej :)
 
 

varm uteritt

Idag lånade jag Amor och så red jag, Wilma & Darcy och Lovisa & Peggy en runda på 1h 45min :) Det var vääääldigt varmt och det blev ganska mycket galopp. Hästarna var lite sega i början men sen blev de väldigt pigga och glada :)
 
Peggy var supersvettig så hon fick årets första dusch! :) Självklart rullade hon sig i hagen sen så nu går hon runt med lerinpackning ;)
 
 
 

"Död indian"

Igår hängde jag "död indian" på Gloria samtidigt som hon skrittade. Hon var superduktig!! gick bara några steg åt båda håll. Fortsätter med det nästa vecka, målet är att hon ska vara helt trygg med det innan hon släpps på bete  om exakt 1månad :) 
 

Gårdagens födelsedagar

Igår den 16/4 fyllde Cimba hela 7år(!!!) och Amor i stallet fyllde 17år.
 
Ska hälsa på Cimba inom en snar framtid och då ska han få en stor morot & puss :)
 
busbebisen Cimba 1år
 
 

Morik - update!

Det går frammåt med Morik igen, efter en viss svacka så är vi på banan igen. Har fått klar tecken ifrån "hästkilopraktorn" att sätta igång honom, för det måste han. Och det vet jag också om. Men nu är han kollad och det som ligger här närmst är att börja med ridningen och bygga upp överlinjen då han för tillfället är på snudd att bli carpig.. 
Sen ska veterinären bokas för ett böjprov så han får sin försäkring på bena, då han har bra ben! :-) 
Vilket är otroligt skönt att veta! 

Bloggningen här från min sida ska bli bättre, för visst vill ni veta hur det går för lilla Morik (som inte är så liten....) haha! ;-)

Tyvärr har jag en ny dator, så jag har INGA nya bilder på Morik tyvärr.. Men det kommer jag LOVAR!! :-D

 

Hur jag gjorde för att bli av med "mina" problemhovar!

I detta inlägg kommer jag skriva om hovar, problem hovar för att vara mer exakt. Detta är mina erfarenheter om det vi kallar fullblodshovar alltså sköra hovar som lätt får sprickor! 
Först vill jag skriva att fullblodshovar är något som alla raser kan få. 

Som ni "vanliga" läsare vet hade jag ett fullblod på foder med taskiga hovar och för er som inte vet så hade jag det, och nu är det väldigt dumt att jag inte tog några före och efter bilder på dessa hovar. Men ska beskriva så gott det går. När jag fick hem Chummy så hade han en stor spricka som var ca 1cm bred längst ner på hoven (där skon fästs typ) sprickan gick sedan upp och blev smalare och smalare till kronranden! 
Klassiska fullblods hovar som många säger, men som egentligen går att få bukt på, jag fick det i alla fall! :-) 

Jag ska skriva i rangordning var som jag tycker är viktigt och vad som hjälpte mig att få bukt på dessa hovar! 

1. Ha en hovslagare som vet vad den håller på med. Och som kan FÖRKLARA hur hovkvalitén är. Kan den inte förklara det ja, då tycker jag det är dags att byta. Jag menar, vet den inte hur hovkvalitén är ja hur ska den kunna hjälpa dig?

2. När du vet hur och varför hovarna ser ut som dem gör kan du börja åtgärda dem. I Chummys fall så hade ena hoven fram flytit ut och blivit större än de andra hovarna samt att han fick fula sprickor i fram hovarna. Hans hovkvalité var skör och "lagrena" på hoven kunde lätt dela sig! 
Anledningen till att han hade en stor hov går att förklara enkelt, han hade helt enkelt belastat fel. Höger bak påverkade vänster fram (hans stora hov). Och tvärt om. Att få en hov att minska kan ta väldigt lång tid, men vi fick ner den 1 strl på skona på 10månader!

3. När det kommer till sprickor och hur man får bort det så rekommenderar jag extra biotin. Det hjälper hoven att växa, men ha då i åtanke att växer hoven mer ja då åker man på att sko om oftare. Men det kan det vara värt. Chummy skodde jag om var 6vecka på slutet för att få bort sprickan. Tyvärr när det är stora/grova sprickor är det lätt att sprickan fortsätter att spricka med tiden. Som tur va gjorde inte Chummys spricka det. 
 
4. Alosin. Guds gåva till fula hovar. ALLA borde seriöst ha Alosin hovsalva. Det fungerar som ett balsam för hovarna. Och nej det fungerar inte som hovoljor som stänger vattnet ute och som blir en ond cirkel som du måste använda hela tiden. Tyvärr är den svår att få tag på. Men den finns på Dahrve.se
En otroligt prisvärd salva som går att använda till mycket annat! :-)

Efter 10månader var Chummys hovar i mycket bättre skick, inte lika torra/sköra. Den stora hoven hade gått ner en strl. Den stora sprickan var borta. Allt går om man bara ligger på och vill. Och nöj er inte bara med "det är bara så" till svar. För det finns alltid något som ligger bakom det. Ibland enkla och ibland lite svårare saker. 
Nu säger inte jag att detta fungerar på alla hästar, men det funkade på "mina" fullblods hovar. :-)
 
 

Kärlek

Kärlek i levande format, Finaste brudarna <3
 

kusiner på besök

2 av mina kusiner var på besök så Peggy fick dra runt dem på en tur :)
 
Sötnosarna :)
 
 

Tömkört med bett

Idag tömkörde jag en sväng i skogen med Gloria :) Hade tömmarna i bettet och det gick superbra. Pigg och glad och brydde sig inte om Dino (hunden) som sprang som en tog fram & tillbaka ;)
 

dinglande stigbyglar

idag longerade jag Gloria med sadel och för första gången stigbyglar :) Hon reagerade ingenting! passade på att hänga lite på henne och även det gick problemfritt :) duktiga unghäst <3
 
 

brunstar

Peggy brunstar som en tok så jag fick sära på hästarna så att Peggy och Gloria går i egen hage och killarna i en annan.. Peggy blir ju så himla sugen så hon är sååå på de andra stackars hästarna!! Nu när killarna är borta så är hon på Gloria istället men hon är så snäll så hon bryr sig inte :) Peddotanten, haha ;)
 
 
 

fullt upp

dålig uppdatering här... Equiterapeuten var ute igår till hästarna i stallet, Gloria behövde ingen behandling alls och Peggy behövde ytterst lite :) 
 
Annars rullar det på, Gloria väns med bett och Peggy rids/körs.
 
 

Sadel till salu

Nästan helt oanvänd Wintec Cair 500 allround säljes. Köptes in ny från Lyckås Ridsport augusti 2012 men har bara används ett fåtal gånger. Just nu sitter det ett rött järn i (vid bom) 17" i sitsen.

"Tunnare sadelputor i det nya revolutionerande "CAIR" luftpanelsystemet som utesluter tryckpunkter och konstant anpassar sig efter hästens form och gör den mera fri och avslappnad. utbytbart koppjärn."

Garantikvitto finns. Fler bilder kan skickas Hämtas i Karlskoga eller skickas mot fraktkostnad 

Mail: [email protected]

4 000:-

 
 
 

FREDAG 4 APRIL

I ondags så var jag ute i stallet hela eftermiddagen. Det var så himla skönt att få komma ut dit efter att ha haft otroligt mycket plugg en period, men i onsdags kunde jag äntligen ta det lite lugnt. I onsdags red jag ut i skogen med Peggy tillsammans med Wilma & Darcy. Vi red en runda som heter Matsboda, den tog cirka 40 minuter att rida. Vi red i alla gångarter. Både Peggy och Darcy var så jäkla pigga, men kul var det i allafall. En väldigt rolig ridtur, som gick bra också.
 
Nu sitter jag och väntar på att sista lektionen ska börja, sen kan jag äntligen ta helg. Det ska bli såååå himla skönt och väldigt välbehövligt!!
 

Hoppas ni får en bra helg allihopa!
 

Körtur

Idag var jag och pappa ute och åkte med Peggy :) Det blev en runda som heter åsen men blev lite körandes på vägen eftersom det är för trångt med vagn på ett ställe. Mycket skritt och trav men även lite galopp :) Tog 1h 30min, min duktiga tjej <3 
 
 

Bettinvänjning

Nu ligger fokusen på att vänja Gloria med bett :) Igår började jag med att ta i tyglarna för att svänga, hon förstod inte riktigt men det kommer :)
 

Sommarbete

UNGSTOBETE SOMMAREN
2014
För nionde året i rad har vi succsen:
Ett bete med endast unga ston.
Vi välkomnar 1-, 2-, 3- och 4-åriga ston
på bete för att utvecklas tillsammans.
Stora hagar med daglig tillsyn.
Rena och bra beten med vandringsmöjlighet
på över kilometern.
Se mera info på:
www.torpssateri.com
Välkommen att ringa för frågor eller för
att boka plats för ditt ungsto.
 
 
Passa på att ha ert sto på samma bete som Gloria. Man får även fri tillgång till gäststall (med spolspilta) och ridhus :)
Bilder från betet förra året:
 
 

 


RSS 2.0