Hööks två dagar i rad!

Nu har jag äntligen köpt ett nytt träns till Chummy. Hans Cleveland träns är slitet (men funkar ändå) så jag ville köpa ett nytt. Har även ett jätte fint pannband som jag ska sätta på det nya tränset. Det kommer bli såå fint!! :D

Var ju inte bara ett träns på hööks, utan två grimmor, en är ifrån JH collection (super snygg). Massa tvättsvampar för 48kr samt ett nytt bett till tränset, ett enkelt tredelat vara. Sen sist men inte minst ett par helskodda JH collection jeans ridbyxor, super snygga. De skulle ha kostat 699kr men fick dem för 199kr pga av att storlekarna inte är som de borde vara. Jag har storlek 36-38 men på dessa ridbyxor har jag 40!

Jag är super nöjd i alla fall, så kul att handla nya saker!! :D

(Bloggar ifrån mobilen / Beatrice Hanssen)

https://cdn3.cdnme.se/302496/6-3/pic_5156a3269606ee6f534942d3.jpg" class="image">


GLAD PÅSK!

 
Ha en riktigt bra påsk bästa läsare!
 
 

Knack-knack

Peggy hälsar på vid mina pärons hus ;) Hon vet att hon får en knäckemacka när vi går upp hit :) 
 
Kalle säger åt Peggy att hon inte får gå upp på trappan ;) mina sötnosar <3

Chummys träningsschema denna vecka!


Mån: Promenad
Tis: horsemanship
Ons: longering
Tors: Vila
Fre: Skritt pass (mjukgärande)
Lör: Skitt ut i skogen
Sön: Dressyrpass

Såhär ser Chummys vecka ut denna vecka, brukar göra ett schema så man "måste" motionera, plus att det blir bra mycket lättare att hålla träningen varierad samt hur lång tid man kan säga till sambon att man är borta! ;)
 

Chummy kan bli min!

Igår kom Chummys ägare och tittade till honom så han hade det bra, och hon var super nöjd med hur han hade det, och hur han såg ut i kroppen då han blivit mer slim. Så hon erbjöd mig att köpa honom vilket är oerhört roligt! 
Jag kan verkligen se Chummy som min egna då jag känner väldigt starkt för denna häst trots att det bara gått två månader sen han kom hem till mig! 

Om det blir ett köp blir det inte aktuellt förens efter sommaren. Men det kommer kännas bra att kunna säga "min egna" häst! :)

Kvällsmys

Har alltid tyckt att kvällsfodringen är min favorit tid att vara i stallet. Varför? jo för alla hästarna är lugna och avslappnade, alla är så söta när de står o väntar på sin mat och är på /bra humör/ <-- (syftar mest på Peggy ;)) <3
Gloria bebis ligger o sover mycket. Hon tycker om att gosa o bli kliad innan det är dags för kvällsmaten. När man klappar henne gör hon små nöjda "suckar", så söt <3
God naaaatt -gääääsp

STALLDAG OCH LÅTTIPS

Tänkte ge er ett låttips först. En av Zara Larssons bästa låtar, helt klart. Lyssna!
 

Min dag i stallet blev verkligen helt underbar, det var både plusgrader och strålande sol. Helt underbart!
Om ni undrar varför jag motionerar Peggy på samma sätt varje vecka är för att hon är under igångsättning. Det är därför jag gör samma saker varje gång jag åker dit men Josse motionerar Peggy på massa olika sätt! 

Tömkörning:
Valde att tömköra henne på vägen idag för det kändes som ett bra underlag eftersom det var helt torrt, tömkörde henne i 30 minuter ungefär. Det kändes som hon inte lyssnade så bra, men det gick bättre mot slutet. Hon hade ett riktigt bra tempo och kändes väldigt fin i formen annars!
 
Ridning:
Red barbacka en kort ridtur på vägen, red i cirka 10 minuter. Jobbade henne inte alls, utan hon fick gå på långa tyglar hela vägen. Det uppskattade hon verkligen, hon tyckte det var skönt att bara motioneras lite. Hon kändes väldigt fin och bra när jag red. Jag är nöjd, världens bästa ponny ♥
 
 
 

STALLDAG

Idag blir det stallet för min del, ska bli så himla kul! :D
 
Bloggar senare ikväll!
 
Ha en bra dag :)
 
 

Duktig häst

Ja häst, de är hon faktiskt nu eftersom hon växt över ponnymåttet ;) Hon är nu;
Mankhöjd: 151cm
Rumphöjd: glömde mäta det :( men hon ser inte lika överväxt ut längre :)
 
Hon fick igår stå med en täckesgjord på sig i boxen ca 5min, men hon reagerade inte alls. Den var löst spänd men ändå så de spänner åt lite. Hon var för upptagen med att äta för att märka det ;) Snart dax att få på sig ett täcke (hmm undra vilken storlek hon har...)
 
Gick inte att ladda upp någon bild så ni får en gammal på Gloria och Cimba

INSPIRATION

 
 

Chummy är ok!

Som jag skrev i tidigare inlägg om att chummy var dålig, det beror på (som jag trodde) pälssättning och brist på proteiner, phhu nu kan man andas ut lite!
Ser fram emot nästa vecka då jag ska försöka komma ingång med chummy (igen). Han vaccinerades igår så tre dagar med vila väntar honom nu!

Har rast nu på jobbet men ska en veva till stallet efter jobbet och ta in hästarna och kvällsfodra, sen drar stalljourshelgen igång. Kl ringer 05:00 imorgon. Måste hinna släppa ut hästarna innan jobb väntar!

Ha en fortsatt trevlig dag!


Vaccination 21/3

Idag var det dags för Gloria att få en vaccination. Det var hennes tredje spruta så nu är hennes nästa vaccination om 1år :) Hon var jätte duktig och reagerade knappt :D 
 

TORSDAG 21 MARS

Hej på er bästa läsare!
 
Ledsen för att jag inte har bloggat något men jag driver en blogg till tillsammans med en kompis och sedan så har jag haft så otroligt mycket saker i skolan som måste göras. Det var alltså en vecka sedan som jag bloggade. Sen dess har jag inte hunnit varit i stallet något. Men idag så blir det stallet för min del, ska bli så kul!
 
Förra helgen så firade även jag och min pojkvän 1 år tillsammans. Det bästa året i mitt liv, jag är så kär hihi! ♥
 
 ♥
 
 
 
 
 


hönsmamma deluxe

Har nog haft fram hela medecinlådan till Chummy nu. Hans "frätskada" som vi nu misstänker att han stått och kliat sig på grenarena i hagen ser mycket bättre ut, tvätta rent hela rumpan igår, schampoonera svansen och smörjde undersidan av svansroten med idominsalva. 
Sen skulle jag kratsa hovarna igår och såg att han fått ett balltramp på höger bak, inte för jag vet hur man får ett balltramp där men kanske vänster hoven som trampat? bara att ta fram jodopax och tvätta! 

Sen inte nog med det så kissade han brunt igår, gisses vad orolig jag blev, tänkte att det var njurarna som lagt av, ringde ägaren direkt. Och vi kom fram till att han kanske har en infektion i kroppen. Jag tog tempen och den låg på 37.3 vilket inte är feber, han äter och dricker bra! 
Läste sen att brun urin är vanligt om hästen äter müsli med majsflingor i, och det är majsflingor i hans müsli. Kan ni tänka er hur lättad jag blev, ska höra med veterinären som kommer ut idag för säkerhetensskull! 

Fick även reda på att det kan ta lång tid innan magen helt blir bra efter ett foderbyte från enselage till höselage då bakteriefloran i tarmarna måste dö ut innan en ny bildas för ett annat grovfoder. Så förhoppningsvis är han bara trött pga pälssättning och förlite protein i foderstaten! (vilket inte är bra det heller, men då vet jag ju vad felet är). 


Svårt att komma igång!

Nu har jag snart haft Chummy i två månader och vi har inte kommit igång riktigt, det är så mycket som händer just nu och måste göras. Till att börja med vet jag nu varför han är lite små "sur" han har proteinbrist på 130g i foderstaten INTE bra, ska byta foder till ett mer proteinrikt foder. Har Mustang müsli orginal nu och utav det skulle han ha 1.3kg/dag en ganska stor giva när det gäller müsli. Så jag ska byta till Mustan protein plus ett foder med mycket mer smältbarråprotein så utav det behöver han han 0.7kg till 0.8kg när han är igång ordentligt har dock ett överskott av energi i foderstaten men det får jag ta, går inte att göra så mycket åt då vårat hö är uselt rent ut sagt så värden är redan åt skogen... 
Men till nästa problem, han är inte riktigt 100 i magen än så jag vet inte om jag ska lugna mig med att byta foder eller om jag ändå ska passa på nu så det inte blir någon rubbning i tarmfloran igen sen när jag byter. Hans avföring är bättre nu och är på bättringsvägen men igår såg jag att han har en frätskada på undersidan av svansroten eller så han har kliat svansen och skarpat upp ett sår, jag vet inte vilket utav det då jag tycker att hans avföring inte är så pass lös så att det skulle ge frätskador, då rumpan ser normal ut. Men jag har aldrig varit med om frätskador så jag ska passa på och fråga veterinären imorgon när hon kommer ut och vaccinerar. 
Och tack vare vaccinationen så blir det vila i 3dagar till, så han har inte gått något denna vecka, vill inte göra förmycket heller med honom då han inte riktigt är 100 vet ju själv vad en orolig mage kan göra med ens humör! 

Har beställt lite lopprfön så det kanske hjälper, det ska tydligen ge balans i tarmfloran och är bra för både lös avföring samt hård. Har själv ätit fröna men man kan tydligen använda det till både människor och hästar! 

Någon som har tips på hur man blir kvitt oroliga magar på hästar? 


Saknar...

Saknar att få dundra fram i galopp över gärdet med Cimba :) Saknar att rida mina egna hästar överhuvetaget, men vet att Cimba har det super bra hos fodervärden, Peggy kommer igång mer & mer och Gloria är det "bara" 2 år kvar innan det är dags för inridning ;)
 
 Cimba ute på ett av fälten

charmig.. eller?

Hej jag heter Peggy, matte tycker inte att jag är speciellt söt på denna bild...
 
Men jag kan faktiskt vara söt också :D

Lördagspromenad

Idag tvingade jag med mig mamma på en promenad med Peggy och Lilla Gubben :) Det fick bli den vanliga rundan "koltäppan". Vi gick i normalt tempo och det tog oss 45min :) Av dessa skrittade jag uppsuttet 8min. Båda hästarna njöt av att få komma ut i skogen :)
 
Gammal arkivbild på Peggy & Gubben
 

Ta det lungt!

Just nu är jag hemma på timmar, alltså jag har jobbat första passet idag och ska sedan tillbaka till kvällen (07:30-12:00 - 16:30-21:00). Idag får chummy vila, har blivit liten miss med tvätt-tid samt present inhandling till svärmor som fyller imorgon (vilken koll man har?!)
Och jobba måste jag för att ha honom kvar så ja, det blir en snabbis till stallet!

Ska nog tagga ner på mitt tempo med chummy också, jag vill nog för mycket med honom, och jag vill bygga upp en stark häst med alla grundstenar och inte rejsa på som jag gjort, fokus har hela tiden varit att han ska igång, men vi har ju egentligen inte brottom med det!
Självklart ska han röra på sig mer än vila, men på 1månad har det hänt mycket för honom, flytt, ny flock, nytt folk, ny mat plus pälssättning på det, förstår att det är rörigt för honom just nu!

Imorgon ska Josse rida honom då jag jobbar hela dagen, slutar 20:15 så då bär det av att ta in hästarna, ganska mysigt att vara i stallet på kvällen!!
Det förutsätter förstås att hästen fått sin motion redan, inte så kul att rida i mörker!

Funderar även på att köpa nya paddar att ha under benlindorna, har satt min kille på den uppgiften att kolla priser, han är i Linköping just nu och där har dem hööks, eller varför inte titta om dem har det på biltema? Hmm ja vi får helt enkelt se vad han hittar för något haha!
Men det kan väl inte vara så svårt att hitta paddar att ha under lindorna? ;)

Bild på chummys transportoutfit:


Händelserikt

Tänk så mkt som har hänt i Glorias korta liv; Flyttat ifrån sin trygghet hos sin mamma i skåne upp hit, gick med Zola som var extra mamma som snabbt därefter togs bort, ny hagkompis igen och kortdärefter en till. Samtidigt som detta läras att gå i grimma, lyfta hovar osv. Känns som hon tagit det bra men i sommar ska hon få gå på bete och bara vara häst :) Vill inte att hon ska mogna alltför snabbt <3
 
Så stolt över lillan :) Hoppas inte Peggy lär henne några ohyfs ;)

Framtiden?

Just nu sitter jag och funderar på framtiden med Peggy. Kommer hon klara av att ridas? kommer hon klara av att köras in? Kommer hon kunna gå i en stor hage igen? Det kommer tiden att utvisa. Älskar min ponny och jag är glad & nöjd bara hon mår bra och inte har ont <3 
 
Vet att veterinären har sagt att skadan är läkt MEN vi vet inte hur det kommer att påverka henne förrens hon "är igång". Vissa dagar är man lite nojig, idag är en sådan dag ;)
 

Utsläpp

Nu ska jag åka till stallet och ta ut hästarna :) 
 
Alla våra hästar får äta sin frukost ute i hagen (förrutom kraftfoder). Här står Peggy och mumsar på sitt morgonhö :)

Promenad

Gloria är inte alls speciellt flockbunden och det är väldigt skönt. Hon tycker det är jätte kul att gå på upptäcksfärder. Dock kan hon vara lite oförsiktig ibland och när hon ska nosa på något så smäller hon i mulen ;) Smaka på allt ska hon också göra! är så himla kul att få vara med under hennes uppväxt och se vilka framsteg hon gör :D min tjej <3
 

STUDIEDAG

Hej på er!
Längesen jag bloggade här faktiskt, ber om ursäkt för det. Men idag så var det ingen vanlig onsdag, utan jag hade studiedag idag så jag var ledig från skola. Hur skönt som helst såhär mitt i veckan!
Så jag passade på att spendera min lediga dag i stallet tillsammans med min pojkvän, så underbart.

Vi fixade i ordning allt tillsammans. Sedan så blev det tömkörning och ridning för min och Peggys del!
 
Tömkörning:
Idag valde jag att tömköra på grusvägen i cirka 30 minuter. I början så var Peggy lite seg och arbetade inte så mycket men sedan så börja hon slappna av lite. Då fick hon ett riktigt bra tempo. Sedan så gick hon fint i form och arbetade på riktigt bra!
 
Ridning:
Ridpasset blev exakt likadant som förra veckan eftersom vi håller på och sätter igång Peggy. Det blev en skrittrunda på 10 minuter barbacka. Arbetade henne ingenting, utan hon fick gå på långa tyglar hela vägen. Hon kändes väldigt mjuk och fin.
 
// Gammal bild från arkivet på Peggy //
 
 
 

Hönsmamma!

Usch, sitter och läser på Bukefalos om vetekli, om det verkligen hjälper mot lösa magar eller inte. Chummy har varit lös i magen nu ett tag, eller ja lös och lös, det är blandning mellan hästbajs och kobajs om vi nu ska parata om bajs! 
Men åter till ämnet, tyvärr fick jag inte med något foder till Chummy när han kom hem till mig. Så det vart tyvärr ett för snabbt foderbyte enligt mig, men jag tycker att det borde ha lagt sig lite med magen. Satt och läste på bukefalos nu att om en mage pajat en gång kan det vara svårt att få den bra igen, eller att det är vänligt med fång vid snabbafoder byten. Det där med fång hade jag ingen aning om men det verkar ganska logiskt med alla bakterier som dör i grovtarmen och som måste byggas upp igen efter foderbyten. Så nu sitter jag här och är ororligare än någonsin att Chummy kommer få fång... Det är helt enkelt inte bra att läsa så mycket på buke, får helt enkelt spåna vidare om det är någon risk eller inte för Chummyboy! 


Chummys träningsschema v 11

Såhär ser kommande vecka ut för Chummy!
 
Mån: Vila 
Tis: longering på åkern
Ons: Promenad stora Molkerundan
Tors: Ridning på åkern dressyr inspererat
Fre: Promenad/uteritt Kolteppan
Lör: Ridning markarbete
Sön: longering på åkern
 

Stigläder innanför eller utanför?

På senare tid skulle jag vilja påstå attd et har blivit populärt med att ha stiglädrena innanför sadelkåpan så lädret är under kåpan så att säga. Många tycker det är snyggare men främst så är det för att skydda sadelkåpan! 

Vi hade ute en sadelprovare i sommras som sa att det var väldigt dåligt att ha stiglädrena innanför, då det skapar ett tryck mot hästen då ryttaren väger mycket mer i sadeln än vad man gör på backen. Hon hade sett en undersökning där man mätte trycket från sadeln, gjorden och lädrena, och trycket ökade markant när man hade stiglädrena innanför kåporna! 
Jag har sjalv inte sett undersökningen, men jag kan tänka mig att så är fallet, att det blir ett större tryck från stiglädrena som ligger under kåpan! 

Har du stiglädrena innanför eller utanför? varför? 


Sadelprovning del 1 - dressyrsadel ifrån sadelgrosisten!

Tänkte skriva ett inlägg hur jag provar ut sadlar till min häst/mina hästar!
(OBS - Jag är ingen proffisionell sadelutprovare!)

För att få en rättvisbild på hur sadel ligger bör hästen stå på jämt underlag och inte stå och vila på någon hov. Då kan man få ett felaktigt resultat. Man lägger alltid på sadeln utan något under den, alltså inte vojlock, schabrak eller dyl. 
När jag lägger på sadeln brukar jag lägga den överdrivet uppe på manken för att sedan dra den bakåt till sadelläget på hästen. Jag brukar sedan ta ett steg tillbaka för att granska sadeln, så den inte ligger med någon bakvikt eller att framvalvet slår i manken. Alltså att den ligger jämt. Sedan känner jag igenom hur sadeln ligger, om den ligger med något extra tryck någonstans eller om den ligger med ett jämt tryck ex bakom skulderbladen och öcer ryggen, helt enkelt där sadeln ligger måste man känna. Viktigt att bogbladen är fria och att sadelkåporna inte ligger an på bogbladen! 

Sadeln får heller INTE ligga på manken och skava!

Viktigt att man spänner sadelgjorden så sadeln kommer ner ordentligt, för det är ju med sadelgjord man rider med. Om jag blir osäker på om sadeln ligger i bakvikt kan man ta en penna och lägga i sistsen, tänk sedan att där pennan ligger, där hamnar din vikt och tyngd. Sadeln ska ligga an på hela ryggen, och följa den. Men den ska inte ligga för tight då har du förmodligen en för smal bomvid. 

Som i Chummys fall valde jag att longera honom i onsdags för att se hur han rörde sig med sadeln, sen för att se hur sadeln har rört sig på honom. Mitt tips till dig är att rida hästen "svett" för att se om det förekommer virvla från sadeln. I Chummys fall fick han virvlar precis bakom bogbladen ganska långt ner, det tyder på att sadeln är för smal!
Ett enkelt sätt att tänka på:
Virvlar på "bogblad" (bakom bogbladen)= för smal bomvid.
Virvlar under bossorna= bakvikt
Virvlar vid manken= för vid
(oftast där det blir virvlar ligger sadeln inte optimalt)
Eftersom jag var själv när jag provade sadeln så valde jag att longera honom först för att se hur han rörde sig, dagen efter red jag honom även då utan vojlok, shabrak eller dyl, även då fick jag samma resultat, virvlar bakom bogbladen!

Sadeln på Chummy låg alltså inte optimalt, och man ska med lätthet kunna få in en hand mellan sadeln och hästen när man sitter i sadeln. Jag fick trycka ganska ordentligt för att få in handen. Sadeln kan passa om ett pra månader när han gått ner lite i vikt och musklat på sig. Men det är absolut inte säkert. 

(på bilden har jag markerat där han fick virvlarna)

Såhär såg sadeln ut på Chummy, en aning i bakvikt, men det kan också bero på att sadeln är för smal för honom. Sadlar som hamnar i bakvikt är med största sannolikhet för smala eller för raka. Något som är viktigt att tänka på är också att bomviddarna skiljer sig oerhört från märke till märke, bara för att du har vid på din hoppsadel behöver inte det betyda att du ska ha vid på ex din dressyrsadel av ett annat märke. 
Att få samma bomvidd mått är något som Peter Winslow kämpar för, han är en känd sadelmakare som just nu har clinics på hööks, jag rekommenderar honom starkt, oerhört intressant clinic! 

Har ni frågor så ställ dem gärna så ska jag försöka svara på dem så gått jag kan! 
(Texten är en aning "luddig" där det är väldigt svårt att beskriva hur en sadel ska ligga med tryck osv)

och kom ihåg kunskap är inte tungt att bära! ;)


 

Chummys igångsättning!

Såhär har veckan sett ut för Chummy. Han är under igångsättning och det är såhär jag sätter igång mina hästar! 

Mån: Vila
Tis: Skritta Kolteppan (45min)
ons: Longering i alla gångarter (passa även på att prova en sadel)
Tors: Red lite dressyr på banan (40min, passa på att rida med sadeln jag prova dagen innan)
Fre: Promenad Stora Molkerundan (30min) 
Lör: Promenad Kolteppan (45min)
Sön: Har ej funderat ut än vad jag ska göra, funderar på lite dressyr på åkern! 




Fina tjejer

Världens bästa tjejer <3 
 
haha så liten Peggy ser ut att va, fast Gloria är ju faktiskt större fast hon bara är 10 månader ;)

Foderbyte

Igår åkte jag till mariefred (10mil) för att köpa nytt kraftfoder till Peggy och Gloria. Har tidigare använt Krafft till mina hästar men kände att det var dags att byta eftersom jag inte är helt nöjd med det. Efter mycker sökande så hittade jag ett foder som verkar lovande, nämligen Dodson & Horrell. 
 
Under 2 veckor ska jag nu gå över på det. Uppdaterar om några veckor ang. fodret vad jag tycker :)
 

Biotin- tunga hästar?!

Idag köpte jag biotin till Chummy då han har dåliga hovar. Jag och min Hovslagare var överens om att prova biotin då det är bland det lättaste att prova om det funkar!
Var i alla fall och köpte biotin. Efter jag köpt det slängde jag ett öga på doseringen och då står det lätta hästar 2,5msk tunga hästar 3,5 - ja men vad tusan räknar dem som lätta och tunga hästar?
När jag tänker tunga hästar tänker jag kallblod, lätta hästar tänker jag på varmblod. MEN det kan ju vara fel, dem kanske menar hästar över 600kg =tung häst?! Aja får läsa på lite!


Kunskap är inte tungt att bära!

Kunskap, vikten med att förstå sig på något, att kunna välja sin egna stig för att nå de målen man har! 
Jag förstår mig inte på de hästägare som inte söker efter kunskap om de är osäkra på något. Jag har själv varit en av de som nöjde sig med svaret "Ja, men så har man alltid gjort!". Vadå alltid. Ni som läser detta undrar säkert vad jag bubblar om. Men ni kommer förstå snart! 

Jag och Josse var ute och gick med Chummy och Peggy för några veckor, och vi pratade om hur ändrar hästvärlden har blivit sen vi vart hästägare. Förut brydde man sig inte om sadeln passa, och vad var Krafft för något? 
Då var det havre som gällde för hela slanten. Skor ja hovslagaren kommer var 8 vecka ungefär och verkar och skor på något som ser någelunda bra ut. Massage och strecha vad är det egentligen, räker det inte med en uppvärmning på 10min på lång tygel innan jag sätter igång och arbetar?! Ja hästvärlden har ändrats nu är man nästan en dålig hästägare fall inte massören kommer ut och masserar minst 1gång i månaden. 

Hur som helst så är det otroligt viktigt med att besitta grundläggande kunskaper om mycket. Då det är många företag som tjänar pengar på oss hästmänniskor. Och många företag som inte har en aning om vad dem promotar! 
Jag kan ta som ex en vinter då Zola hade väldigt svårt att gå upp i vikt, vi tog kontakt med Krafft som man antar vet mycket om hästens behov kring foder. Dem skulle hjälpa oss att få en rättvis foderstat. Vi fick då papper hemskickade som vi skulle fylla i med vikt, mkh samt ålder och om det var något som vi visste att hästen inte tålde! 
Vi fyllde i dessa världen vikt 455kg, mkh 152cm vid den tidpunkten var hon 14år, och vi skrev att hon inte kunde ha något havre i fodret för hon vart väldigt het på havre. 

Svaret vi fick ifrån krafft var: " "jag är tveksam till att en häst på över 180cm kan väga 550kg, om så är fallet så är nog hästen tunn och behöver gå upp i vikt.
Om hästen har svårt att hålla hull så ge gärna fri tillgång på hö speciellt när det är kallt, blåsigt eller blött väder.

KRAFFT GROOV 90 är ett mycket bra foder till heta hästar, det innehåller visserligen lite havre, om du vill ha ett helt havrefritt alternativ så välj istället KRAFFT REHAB och ge samma mängd!"


Vi vart ganska chockade att vi fick detta svar då inte en siffra var rätt. Vi ringde upp krafft och berättade att Zola inte var 180 utan 152cm i mkh och att hon vägde 455kg och inte 550kg. De svaret vi fick tillbaka var att vi skulle dra ner på höt till 8kg och att krafftgican på 1-2kg skulle vara detsamma. - Vid den tidpunkten höjdes inga röda varningsflaggor för varken mig eller min syster. Men idag när man är mer påläst är det snarare tvärt om, ta bort mer krafft och höj högivan, för min del litar jag inte på kraffts foderstats beräkning, även fall det var längesen det här hände kan man inte sticka under stolen att krafft är ett vinstdrivande företag lika så många andra foderlevrantörer men det jag försöker säga med detta inlägg är att INTE vara så blåögd. Läs på!! 

Gå inte på att det ex är en sadelmakare/utpassare som kliver ur bilen där det står sadelprovning på. Läs på innan om personen, hur en sadel ska sitta, hur en missanpassad sadel sitter osv. Det är klart att det finns många människor som är väldigt duktiga på sitt jobb, men det finns även de som är mindre duktiga!!





Dagar som denna saknar man Zola!

Nu har det gårr snart två månader sen Zola min alldra bästa vän togs bort. Idag är den en sån sag man bara vill att hon ska stå i stallet. En sån dag man vill ut och rida, känna, vara med henne. Tiden togs ifrån oss, den rann ut. Jag ångrar väldigt mycket med henne, att jag var så dum att ta hem en annan häst när det var hon som var nummer ett fortfarande, att jag satte henne åt sidan. Men hon visste, det tvivlar jag inte en sekund på. 

Jag var i hagen en sommarkväll i sommras och sa hejdå, stack från lägenheten och åkte till stallet. klockan var väl runt tolv när jag gick ut i hagen efter ett par minuter gråtandes i bilen. Att säga hejdå är det tyngsta jag någonsin gjort, men det måste vara tungt, den dagen man inte är ledsen, uppgiven för att ta bort ett djur ja då kanske det är dags att sluta?! 


Jag var inte med den dagen i stallet hon togs bort, jag ville inte. Jag vill minnas henne som levande, och inte liggandes på marken död, jag vill minnas henne som den fina underbara Zola som hon var innan vi fick reda på att hon hade cancer. Efter den dagen hon vart diagnoserad med cancer var det en kamp att åka till stallet varje dag. Det är klart att man ville vara hos henne, men samtidigt inte då man hela tiden kännde att tiden rann ut! 

Förlåt Zola. Min fina Zola! <3
 
 

EN BRA ONSDAG

Hej på er!
Idag var det en väldigt bra onsdag. Hade endast en lektion med lärare i skolan så fick sluta redan vid 11.15. Så himla skönt! Så jag passade på att åka ut till stallet direkt när jag kom hem så det skulle vara ljust ute hela tiden.
 
Idag blev det både tömkörning och ridning för Peggys del!
 
Tömkörning:
Tömkörde en runda på 30 minuter ute i solen. Peggy var lite seg i början men sedan så började hon bli lite piggare efter halva rundan. Hon var väldigt fin och lyssnade väldigt bra.
Under rundan så mötte vi en lastbil, en skåpbil och vi var nära på att möta en buss också men som tur var kunde vi ta en genväg så vi slapp det. Jag fick lite panik när lastbilen kom eftersom det är så himla smal och liten väg men vi hann in i en liten "ficka" så det gick bra. Peggy var hur lugn som helst, hon la knappt märke till att en stor lastbil körde så nära henne. Är så stolt över henne 
 
Ridning:
Red en kort runda på 10 minuter. Red barbacka på långa tyglar hela vägen. Vi skrittade i en normal takt, hon gick på väldigt bra. Peggy var hur duktig som helst, hon var lugn och det kändes så bra när jag red :)
 
 
 
 
 

Dagens outfit


Mål

För TRE månader skrev jag såhär:
 
Mål vi har klarat:
*Leda henne med grimskaft utan problem
*Kunna ta ut hästar från stallet/hagen utan att hon blir orolig
*Kunna ta/klämma på hennes kropp (ben, mage, öron, osv.)
 
Kommande mål
*Stå bunden i gången
*Kunna stå själv i stallet
*Borsta lite lätt
*Lyfta hovar och kunna hålla dem uppe ganska länge
 
Nu ser de ut såhär:
 
Mål vi har klarat:
*Leda henne med grimskaft utan problem
*Kunna ta ut hästar från stallet/hagen utan att hon blir orolig
*Kunna ta/klämma på hennes kropp (ben, mage, öron, osv.)
*Stå bunden i gången
*Borsta lite lätt
*Lyfta hovar och kunna hålla dem uppe ganska länge
*Kan stå sjäkv kortare stunder i stallet
 
Kommande mål
*Stå bunden i gången
*Kunna stå själv i stallet (kan stå sjäv kortare stunder i boxen)
*Borsta lite lätt
*Lyfta hovar och kunna hålla dem uppe ganska länge
 

Nya mål vi har
*Kunna stå själv i hage med en kompis i annan hage bredvid (kortare stund)
*Lastträna
*Intruducera bommar/löshoppning
*Följa med på korta promenader
*Trafikträna
 

Rast på jobbet!

Just nu har jag rast på jobbet, är vääldigt trött i huvudet. Så blir det helt enkelt när man jobbar med dementa med 1000 olika frågor av dess slag, men trevligt och kul är det! :)

Hur som så har jag haft stalljouren denna helg så det har varit ganska många turer fram och tillbaka till stallet. Men igår red Josse Chummy, det hade gått bra och dem var ute i 30min. Mest skritt och trav med en liten galopp!
Tack Josse! :)

Idag vart det en promenad för Chummy, liten introduktion för nya ställen här i Molke, och han skötte sig exemplariskt som vanligt. Anledningen till promenaden är/var för att jag moffat chips och godis nu under de dagarna jag varit sjuk (ons-fre) hehe!

Snart är det stallet igen eller ja om ca 4timmar då hästarna får gå in och få kvällsmat! :)

// Beatrice Hanssen


Stobete

Idag var jag och kollade på ett ungstobete som Gloria ska gå på i sommar. Fyfasiken så fint och bra hon kommer att ha där!!! Jäääätte stora hagar med varierande terräng. Längtar redan tills 19 maj när de ska släppas :D 
 
Läs mer om Stobetet --> HÄR <--
 
Betet är i Torps säteri vid Flen och tar ca 25min från min lägenhet i Katrineholm :) Än finns det platser kvar så boka ni med :)
 
Här är hemsidan till Torps Säteri: www.torpssateri.com där finns också kontaktuppgifter :)
 
Här är lilla Gloria i somras :)
Bilderna är tagna av uppfödaren Eva-C

Bus på ridbanan

Gloria har fått sprungit lite på ridbanan :) de va skoj tyckte hon ;)
 

TORSDAGEN I STALLET

Hej på er!
Har helt enkelt inte haft tid och har även glömt bort att blogga sen jag bloggade sist. Men i allafall så spenderade jag torsdag eftermiddagen i stallet. Det var verkligen underbart, för jag var inte på det bästa humöret i skolan.
 
Fixade i ordning allt somvanligt till Peggy (mockning, byta vatten, packa hö, fixa foder osv). Sedan så tog jag in Peggy och pysslade om henne massor. Sedan så var det dax för att tömköra henne, höll på i cirka 25 minuter i strålande sol. Sedan så fick jag rida en liten runda som tog 10 minuter ungefär, det var så himla underbart. Jag har inte ridit Peggy så länge på 1.5 år. Då kan ni förstå hur underbart det var, jag njöt varenda sekund kan jag säga. :')
 
 
 

Foder - 5 saker ni kanske inte visste om foder!

- Hästar har ingen mättnadskännsla, det är deras tuggbehov som säger ifrån när tuggbehovet är tillfrädställt! 
 
- Hästarna pälssättning styrs av ljus, och det går åt mer protein att sätta 1kg päls än 1kg muskler!
 
- När hästar blir törstiga på vintern äter de snö - stämmer inte. Det går åt 10liter snö för att producera 1liter vatten.
 
- B-vitamin hjälper inte hästen att sätta/fälla sin päls. B-vitamin är inte farligt att ge förmycket utav då hästarna kissar ut överskottet.
 
- Grovfodrets värden ändras inte under lagring, alltså om man har en fångkänslig häst är det inte nödvändigt att ha fjålårets hö. 
 

fullblod var det ja!

Som ni kanske vet är Chummy ett engelskt fullblod, men man kan ibland undra om han verkligen är ett fullblod, då han varken ser ut som ett typiskt fullblod samt att han är väldigt lugn och cool. MEN idag var han verkligen ett fullblod med nerverna på utsidan. 
Han har inte gått så mycket den senaste veckan då jag var orolig över hans hovar, men hovslagaren var ute i onsdags och skodde om honom så nu är det fritt fram att börja rida igen. Det visade sig att han var enormt trångskodd så han gick gå upp hela två storlekar på hovarna, och gisses vilken skillnad på häst det vart efter han vart skodd, bättre steg, gladare! 

Hur som helst tillbaka till idag, skulle rida lite på banan då det är snorhalt ute på vägarna, och efter ca 10min framridning kommer Runar (stallkatten) och dampar loss som katter kan göra, vilket resulterar i att Chummy bli as rädd då han inte riktigt kan se Runar. Efter en stund lugnande Chummy ner sig men han var fortfarande på tåna så att säga. Hoppade till ett antal gånger och vart väldigt frustrerad över vissa saker, men jag tog det hela med ro. Han har ju inte gått på en vecka ungefär. Men nu ska det bli andra bullar!! (: 

 

RSS 2.0