Sadelprovning del 1 - dressyrsadel ifrån sadelgrosisten!

Tänkte skriva ett inlägg hur jag provar ut sadlar till min häst/mina hästar!
(OBS - Jag är ingen proffisionell sadelutprovare!)

För att få en rättvisbild på hur sadel ligger bör hästen stå på jämt underlag och inte stå och vila på någon hov. Då kan man få ett felaktigt resultat. Man lägger alltid på sadeln utan något under den, alltså inte vojlock, schabrak eller dyl. 
När jag lägger på sadeln brukar jag lägga den överdrivet uppe på manken för att sedan dra den bakåt till sadelläget på hästen. Jag brukar sedan ta ett steg tillbaka för att granska sadeln, så den inte ligger med någon bakvikt eller att framvalvet slår i manken. Alltså att den ligger jämt. Sedan känner jag igenom hur sadeln ligger, om den ligger med något extra tryck någonstans eller om den ligger med ett jämt tryck ex bakom skulderbladen och öcer ryggen, helt enkelt där sadeln ligger måste man känna. Viktigt att bogbladen är fria och att sadelkåporna inte ligger an på bogbladen! 

Sadeln får heller INTE ligga på manken och skava!

Viktigt att man spänner sadelgjorden så sadeln kommer ner ordentligt, för det är ju med sadelgjord man rider med. Om jag blir osäker på om sadeln ligger i bakvikt kan man ta en penna och lägga i sistsen, tänk sedan att där pennan ligger, där hamnar din vikt och tyngd. Sadeln ska ligga an på hela ryggen, och följa den. Men den ska inte ligga för tight då har du förmodligen en för smal bomvid. 

Som i Chummys fall valde jag att longera honom i onsdags för att se hur han rörde sig med sadeln, sen för att se hur sadeln har rört sig på honom. Mitt tips till dig är att rida hästen "svett" för att se om det förekommer virvla från sadeln. I Chummys fall fick han virvlar precis bakom bogbladen ganska långt ner, det tyder på att sadeln är för smal!
Ett enkelt sätt att tänka på:
Virvlar på "bogblad" (bakom bogbladen)= för smal bomvid.
Virvlar under bossorna= bakvikt
Virvlar vid manken= för vid
(oftast där det blir virvlar ligger sadeln inte optimalt)
Eftersom jag var själv när jag provade sadeln så valde jag att longera honom först för att se hur han rörde sig, dagen efter red jag honom även då utan vojlok, shabrak eller dyl, även då fick jag samma resultat, virvlar bakom bogbladen!

Sadeln på Chummy låg alltså inte optimalt, och man ska med lätthet kunna få in en hand mellan sadeln och hästen när man sitter i sadeln. Jag fick trycka ganska ordentligt för att få in handen. Sadeln kan passa om ett pra månader när han gått ner lite i vikt och musklat på sig. Men det är absolut inte säkert. 

(på bilden har jag markerat där han fick virvlarna)

Såhär såg sadeln ut på Chummy, en aning i bakvikt, men det kan också bero på att sadeln är för smal för honom. Sadlar som hamnar i bakvikt är med största sannolikhet för smala eller för raka. Något som är viktigt att tänka på är också att bomviddarna skiljer sig oerhört från märke till märke, bara för att du har vid på din hoppsadel behöver inte det betyda att du ska ha vid på ex din dressyrsadel av ett annat märke. 
Att få samma bomvidd mått är något som Peter Winslow kämpar för, han är en känd sadelmakare som just nu har clinics på hööks, jag rekommenderar honom starkt, oerhört intressant clinic! 

Har ni frågor så ställ dem gärna så ska jag försöka svara på dem så gått jag kan! 
(Texten är en aning "luddig" där det är väldigt svårt att beskriva hur en sadel ska ligga med tryck osv)

och kom ihåg kunskap är inte tungt att bära! ;)


 

Kommentarer
Postat av: erika

Svaren är ute och den som får länkningen kommer snart :)

2013-03-10 @ 20:25:59
URL: http://www.erikajoyisabella.blogg.se
Postat av: ANNA-SARA

Det där med rätt sadel är riktigt knepigt!

SV: Tack så mycket! :-) KRAM

2013-03-12 @ 18:49:49
URL: http://annasaraisakson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0