Inga skor

I dag när jag skulle upp för att rida grannstalets häst gav Zola mig sina "rodjursögon" som bara hon kan ge mig. Det högg verkligen till i hjärtat att se henne stå där och se förvirrad ut när hon får stå kvar medans hennes hag kompis Cimba fick gå in och jag bara går förbi. Ne uccsh så efter ridpasset på grannens häst vart det en pytteliten skritt tur trots att det inte var min dag ;). Men Zola tyckte inte att det var lika roligt att komma in och motioneras när hon fick tillbaka sin hagkompis haha, men en liten tur fick hon som sagt.
 
Men nu kan det dröjja innan hon rids igen om hon kommer bli riden igen vi tog nämligen av henne skona i dag och det kan ju göra henne öm i fossingarna! Men vi får väl ta det lungt och gå ut och gå med henne i gräskanten på årkarna :) .
 
En ny tagen bild på Zola. Ni kanske förstår lite hur vi tänker när ni ser knölarna på henne och detta är inte alla. Hon är pigg,glad och fortfarande fräch! Men ni ser ju hur det ser ut. Det är inte roligt att pyssla om henne när man får se detta varje gång. Men hon är fortfarade den finaste hästen som finns!  Beslutet är mycket tufft och tar lång tid. Som vi nästan skriver i varje inlägg hon har inte ont!

Endomondo

Idag när jag och Madde var ute och red testade jag "Endomondo" appen som jag laddede ner för mååånga månader sen men glömt att testa ;) 
'
Jag är iaf väldigt nöjd med appen :) Ställde in den på "Ridning" och så gav vi oss ut och red Åsen, en underbar ridväg med en ås med perfekt galoppsträcka :) Vi skrittade väldigt mycket men trav och galopp blev det oxå :) 
'
När vi var hemma igen kollade jag på appen och den visade att vi ridit 8,3km och det tog 1h 20min. Den visade även en karta med rött sträck där vi ridit :) stod medelhastighet och sånt oxå men det kommer jag inte ihåg vad det stod :) brände enligt appen iaf över 600 kalorier ;)
'
Min lilla bushäst, sparkade o hoppade lite i galoppen först men sen gick det jättebra! Han blir så taggad och tycker det är så kul x)
'
Jag rekomenderar er att använda appen! Finns för både iphone och android !

Mitt liv är som en virvelvind just nu!

I fredags kunde jag vara en hästägare åt en ny häst, ett föl på 6månader, men så vart det inte. Fölet innehar inte något pass, den är ej vaccinerad som den ska. Och den stod i skåne och med alla yttligare kostnader för transport, vaccination samt pass kan jag lika gärna köpa ett föl med stam som har pass och är vaccinerad som den ska för samma pengar. Ska tillägga att fölet som jag var sugen på först inte har någon stam, eller ja mamman är varmblodig travare och pappan är helt okänd (tjuvbetäkning) så du har ingen aning om vad det är för typ. Jag har verkligen inget emot korsningar men som detta fall då allt är så osäkert med pappan så känns det lite fel. Okända stammar har jag heller inget emot, MEN jag vill i alla fall veta vem pappa är, eller mamman.

Jag vet att jag ville ha en foderhäst (läromästare) förut, och nu är jag inne på att ha ett föl. Det är som en bergochdal bana allt. Men redan förra året var jag inne på att ha en unghäst som jag kan forma själv. Plus att jag har så otoligt många kunniga människor inom unghäst området så det skulle vara vääldigt intressant!

Men som sagt bitarna faller nog på plats sins nog. Kanske står jag här med en unghäst eller en läromästare i dressyr?


Det värsta med bloggar!

Var nyss inne på min "gamla" blogg om Zola. Usch säger jag bara, fy fan vad jag ångrar mig till en viss del. Varför skaffade jag en blogg som kommer finnas för evigt. Det var super jobbigt att läsa de gamla inläggen om hur bra det gick på en träning eller bara de inläggen där det gick åt helvete. Jag vet att jag kommer tids nog uppskatta inläggen. Men just nu när hon bara går och skrotar i en hage och skrittas några gånger i veckan är det inte lika kul att läsa dessa inlägg.

Kommer nog inte vara så roligt att läsa denna blogg heller, men det är inte samma sak eftersom vi är 4st som bloggar på denna blogg!!


Lördag 17:29

Hej på er alla läsare!
 
Sitter framför macen med bästa Ron Pope i lurarna, sitter väldigt fint en sån här dag. Har tillbringat min dag tillsammans med bästis med massa fotboll på Backavallen i regnet. Det var jättekallt, men värt det för att jag fick vara med min bästavän.
Är vädigt nere för att min pojke åker bort snart i nästan en vecka, det känns förjävligt. Vi har bara varit ifrån varandra så länge en enda gång... Kommer sakna honom så mycket <3
Ikväll ska jag ut på äventyr med min vän Julia, tokbra.
Nu blev det lite annat snack, skulle ju blogga om stallet haha. Men dit åker jag nästa vecka, det ser jag fram emot!
 
Ha en bra lördagskväll alla!
 
 

ÄLSKADE FREDAG

Godkväll alla!
 
Äntligen är det fredag, så himla skönt. Känslan är underbar. Jag har precis gjort klart min svenskaläxa, en fredagkväll... Nej men det är skönt att ha den gjort när man ändå inte hade något bättre för sig.
Ikväll blir det en lugnt för mig, har varit fullt upp två helger i rad nu så ikväll vill jag bara ta det lungt och umgås med min pojkvän. Låter väldigt bra!
Det blir en stallfri helg för mig också... Måste ta tag i plugget osv.
 
Ha en jättebra fredag alla, kram!
 
 

Till salu!

Har två allroundsadlar till salu. Märke är okänt. 
En mörkbrun 17" sits samt vid bom. Passar häst med lite manke och rak rygg. (legat på vårat varmblod) Mjuk och skönt att rida i, använd i 1år. Skav från stiglädret på sadelkåpan. 500:- 
Svart sadel (allround) 16.5" sits normalbom, använd 1år passar häst med manke och rak rygg, (legat på vårat varmblod). Även där skav från stiglädret på sadelkåpan. 
500:- 

Väl omhändertagna, tyvärr har hästen vuxit ur båda sadlarna annars hade jag gärna haft dem kvar! 
Vid intresse skicka mail [email protected]




Hästen med stort L

Igår var jag ute hos min "medryttar" häst L. Han är en oldenburgar valack på 13år tror jag om jag inte minns fel! 
Varför jag väljer att skriva "medryttarhäst" är för jag har inte kommit igång där ute än. Har väl ridit honom kanske 10gånger om inte färre?! 


Eftersom han inte står i området där jag har Zola så blir det att man inte kommer ut lika ofta. Tanken med honom är att vi (ägaren och jag) ska banta honom och komma ut och träna igen. 
Om jag ska beskriva honom med ett ord skulle jag beskriva honom som svår på ett posetivt sätt. Han kan vara lite knepig att komma underfund med för mig i alla fall då jag är van att rida Zola och han är allt annat än Zola! 

Han är enorma gångarter (enligt mig) väldigt mycket häst att rida. Men hur mysig i alla fall, han är otroligt fin när han lägger manken till (haha nu var jag rolig). Han är otroligt välriden om man rider honom rätt vill säga, men jag får sån otroligt bra hjälp av ägaren till honom, det är som om man lär sig rida på "nytt igen" till viss del. Men det är väldigt roligt! 

Tillbaka till igår. Red på banan i ca 40min, bara skritt och trav, gick bra delvis, men igår var han inte riktigt med på noterna. Mycket beror på mig, då jag var väldigt okoncentrerad. Men jag fick honom fin några gånger under passets gång.
Sen red vi ut i skogen, Madde (syster) på G (ägarens andra häst), jag på L och ägaren på C. Ridturen vart väl 30min lång eller längre. 
I skogen red vi lite trav och mest skritt. I skogen blir L vääldigt övertaggad och står bara och hoppar på stället, lite läskigt då han kan hoppa ner i diken då han ej har koll på tillvaron. Men när man visade honom att frammåt ska vi i trav fick han väldigt fin trav, dock lite för snabbt. Men helldre att han kommer frammåt i rätt gångart och det går en aning för snabbt än att hon hoppar/brallar på stället och eventuellt gör sig illa på kuppen då han inte har koll på stället. Men självklart ska man kunna reglera tempot på honom också! 

Efter ridturen åkte jag och Madde till vårat stall. Och fixade allt till Zola. Och hon fick stå igår. 
Idag vart det en ridtur halva kolteppan eller vad man ska säga. (om det ens är någon nytta till er läsare). 


ONSDAG I STALLET

Hej på er!
Hann tyvärr inte blogga igår, ber om ursäkt för det. Hade mycket i skolan som jag var tvungen att göra.
Men åter till igår, jag hade hand om Peggy och sen skulle jag rida Cimba.
 
Allt gick toppen bra med Peggy, fixade allt osv. Gick ut och gick promenad med henne i 15 minuter, gick då en bit på vägen och sedan en bit in på ett gärde där vi alltid brukade rida förut när hon var frisk. Hon var helt överlycklig när hon fick komma ut på gärdet, hon blev jättepigg och glad! :)
 
Cimba skulle skrittas i paddocken i 30 minuter och träna att komma igång från halt till skritt & från skritt till halt. Det spöregnade ute så Cimba var lite spänd eftersom han inte gillar regn. Men han skötte sig utmärkt och det kändes mycket bättre idag när jag red honom. Cimba är otroligt duktig på att lyssna på rösten och man märker att han älskar att lära sig saker. Jag är nöjd!
 
 

Med häst eller utan häst?

Med eller utan häst, det är vad som rör sig i mitt huvud just nu. Jag blir så fustrerad på mig själv av att ens tänka "häst". Jag vet precis vad jag vill, jag har målet spikat och det är att komma ut och träna och utveklas i min egna ridning. Jag trivs inte alls med att promenadrida hästar (så vida dom int blir bättre) men i Zolas fall kommer det inte bli bättre så det är bara tråkigt... Känner mig väldigt ego-trippad att ens tänka tanken att min häst är tråkig för det är hon verkligen INTE utan hela situationen är tråkig! 

Det som rör sig i mitt huvud är, om jag ska ha ett uppehåll med hästar så jag hinner skaffa mig ett jobb för att sedan köpa en ny häst. Fast innerst inne vet jag att om jag har ett uppehåll från hästarna kommer det eventuellt ta väääldigt lång tid innan jag kommer igång med hästeriet igen. Och det vill jag INTE! 
Den andra funderingen jag har är att skaffa mig en foderhäst, jag vet att ni tänker nu "men hallå hon har ju inte ett jobb". Men jag har räknat ut att med mina sparpengar jag tjänat in kan jag hålla en häst i ungefär ett år. Men då är sparpengarna slut och jag har inte råd att köpa en häst, så egentligen skuter jag bara upp problemet ett år, men för hoppningsvis har jag ett jobb då. 
Under 4månader nu kommer jag gå en utbildning där chansen med jobb ökar ungefär 50% eller mer. Men det är ju fortfarande ingen garanti för att jag kommer bli anställd! 

Något som jag är väldigt rädd för också är "vem är jag egentligen när jag inte är hästägare?" och vem är jag när jag inte kan åka till stallet varje dag fall jag vill, vem är jag när jag inte har en häst att ta hand om. Jag är så otroligt rädd för den dagen då jag ofrivillligt inte har någon häst! 
Jag vill inte ens tänka på det.. 

Så häst eller inte häst? 


Veterinären på plats!

Idag var som sagt Strömsholm ute och kollade Peggy :) Han kollade henne som han gjort alla (4?ggr innan) Det vill säga:
°Känner på benet
°Jag springer med henne
°Böjer benet och sedan springer jag med henne
°Får lugnande
°Röntgar 3 plåtar
°Vi går igenom och kollar bilderna
°Lägger upp en plan för Peggy.
'
Benet har läkt jättefint, det var ju trots allt över 1 år sedan hon blev skadad... Men nu är hon redo att sättas igång lite lätt! :D
'
Vi har gjort följande plan:
Just nu
°Öka skrittpromenaden med 5min, dvs gå med henne i 15min/dag
'
Efter 2 veckor
°Börja tömköra på rakt spår varannan dag 10min och varannan dag 10min promenad
'
Sedan
°Öka successivt tömkörningen med 5 min längre "pass" varannan vecka. Men 10min promenad varannan dag
°När hon byggt upp sina ryggmuskler kan man börja rida på henne 5min varannan dag istället för tömkörning.
'
Jag är väldigt noga med att ta det försiktigt. Kan hända att planen vi har för henne förlängs om jag känner att det behövs! Jag tänker absolut inte sätta igång henne för fort!! Jag har ingen brådska med mitt lilla troll <3
'
Om ca 2-3 månader kan hon få börja gå ute i större hage med lugn kompis. Dock ej hela dagen utan börjar med 1h. Sedan får hon successivt börja gå ute längre i hagen. Den första veckan hon går i större hage ska hon inte gå någon promenad eller någonting, eftersom hon troligtvis kommer vara lite busig och röra sig ändå.
'
Skulle hon bli värre igen ska vi testa shockwave behandling. Men de får vi hoppas att vi inte behöver :)
Känner på benet (han hade med en "praktikant" så han passade på att visa lite på Peggy)
En trött tjej efter sin lugnande

Snart dags!

Ska ner till stallet nu och vänta på veterinären. Skriver sen hur det gick!

Sovit inne!

Det har varit så dåligt väder så Cimba och Zola har sovit inne två nätter :)
'

v. 39


v. 39

(Planeringen kan kommas att ändras)

Söndag 17.40

Hej alla!
 
Söndag igen då, vad har jag gjort denna helg? Jo typ ingenting, degat mest, varit på partaj, umgåtts med min pojke, tränat och träffat en saknad vän som kom hit på besök i någon timme som jag inte träffat sedan i juni. Saknat henne!
 
På tisdag är det en stor dag, då kommer nämnligen vetrinären ut igen. Vilket betyder att vi får reda på om Peggy är friskförklarad eller inte. Jag hoppas verkligen mer än allt att hon kommer bli friskförklarad. Håller alla tummarna  verkligen! Världens bästa häst.
 
 


GAMLA BILDER

 
Första och andra bilden är från min första tävling med Peggy. Tredje bilden är från i vintras när vi började sätta igång Peggy men sedan blev hon halt igen. Fjärde är ifrån vintern 2010/2011 tror jag.
 
Jag saknar ridningen, jag saknar dressyren, jag saknar hoppningen, jag saknar uteritterna, jag saknar ljudet från hovarna som slår i marken, jag saknar känslan av att sitta uppe på en häst. Åh vad jag vill komma igång igen!
 
 

Med i TV

I gårdagens avsnitt 11 av Djurakuten var jag och Peggy med i TV ;) haha usch så hemskt att se och speciellt höra sig själv! 
'
Du kan se avsnittet här: http://www.tv3play.se/play/278660/?autostart=true
'

FÖRSTA HÅRDA RIDPASSET

Godkväll allihopa!
 
Idag red jag Cimba för Josefine som jag berättade i ett tidigare inlägg.
Det var det första riktigt HÅRDA ridpasset för mig på flera månader. Jag red Cimba i våras sist ungefär, då longerade Josefine mig.
Vi red i paddocken hela passet och red dressyr. Jag tycker Cimba är väldigt svår att rida dels för att han är unghäst och för att han är typ bara van vid att Josefine rider honom.
Vi tränade på allt från ökning/minskning av gångart till att få in framdelen osv. Jag fick även känna på hans galopp, det var väldigt svårt att få igång honom i galopp eftersom jag är ovan dels för att vi alla rider olika. Men efter mycket kämpade så gick det. I ena varvet så fick jag riktigt bra galopp, vilket var hur härligt som helst.
 
Men jag kan säga att det var hundra år sedan jag någonsin kämpat såhär mycket på ett ridpass, imorgon kommer jag ha världens träningsvärk. Kommer inte ens komma upp ur sängen haha.
Jag kämpade allt vad jag kunde verkligen, när det gick mindre bra för mig så blev jag lite nere vilket betydde att det gick åt helt fel håll. Men när jag äntligen fick till en där galoppen så blev jag riktigt glad igen!
Idag märktes det verkligen att jag ridit ett fåtal gånger på 1 år.
Men nu är jag igång igen hoppas jag!

TUSEN TACK FÖR ALL HJÄLP JOSSE! :)
 
Två gamla bilder från när jag red Cimba sist, vilket var i våras.
 

Misslyckade Bilder - Cimba

Ja, arabiska fullblod blir faktiskt inte alltid vackra på bild ;) ... JAG har bevis!!
'
De är inte sådär man ler mot kameran!! ;)


Fått en spark på käken så den blev sne? ;)
'
Oj så trött man kan vara
'
Haha här tycker jag han liknar en kalkon! xD

Foton på Peggy

Min fina tjej <3 Hon är född till fotomodell :)
'





...
Och Två bonusbilder ;)
Haha hon ser så busig ut! :)
Lipar åt kameran ;)
 '
Om någon timme kommer även ett inlägg med misslyckade bilder på Cimba ;)

Tisdag 20.37

Godkväll alla!
 
Som Josse skrev i ett tidigare inlägg idag att vetrinären kommer ut om en vecka så kan jag också skriva att jag hoppas verkligen att Peggy blir friskförklarad, jag hoppas verkligen det mer än allt annat. <3
 
Imorgon sitter jag uppe på hästryggen igen, ska bli enormt kul. Längtar verkligen! Men det bloggar jag om imorgonkväll. Så håll ut!
 
/A.

377 dagar

1 år, 4 dagar är samma sak som 370 dagar, så länge sedan var det Peggy blev sparkad i hagen vilket resulterade en fraktur (krossade benbitar) på höger bakben.
'
Hon har under ca 300 av dessa dagar gått i sjukhage/boxvila på 4x4m. Resten av de 70 dagar har hon gått i en större sjukhage på 9x9m. 
'
Det ända vi har fått gjort är att gå 10min om dagen med henne.
'
Om 1 vecka är det den 25 september och då kommer veterinären ut igen, och vi håller tummarna på att hon blir friskförklarad! Tänk vad skönt för henne att få gå ut i stora hagen med sina kompisar igen :)
'
Min älskling <3
'
'
Såhär ser hon ut i kroppen efter 370 dagar i sjukhage, Jävligt fin om jag får säga det själv ;)



Annorlunda bilder

'
Bilderna är På Cimba & Peggy

Vänner!

Runar + Cimba = bästa vänner
'







Ett halvår! ♥

Igår hade jag och min underbara pojkvän ett helt halvår tillsammans!
Det bästa månaderna i hela mitt liv, det har gått riktigt fort, men jag har varit riktigt lycklig dem här månaderna.
Jag kommer alltid att vara lycklig så länge jag har honom, finaste killen. Du får mig att må så bra, att gå runt med ett leende på läpparna hela tiden, jo för jag är så himla kär. Jag har aldrig älskat någon så mycket som jag älskar Felix. Du är bland det bästa som någonsin har hänt mig, jag trodde jag aldrig skulle få någon så bra som dig. Jag känner mig som en lyckligt lottad tjej som har fått denna fina kille.
Jag hoppas att jag får vara vid din sida föralltid, att få vara i din närhet och leva med dig.
Jag vill vara med dig då, nu och föralltid. Tillsammans med dig är jag lycklig och mår bra.
Tre starka ord från mitt hjärta som jag verkligen menar. Jag älskar dig ♥
 
 
 
 
 
/A

BLOGGHUMÖR

Godkväll läsare!
 
Jag var väldigt sugen på att blogga, eller att bara skriva av mig lite lätt. Så jag skriver om lite annat än hästar nu i detta inlägg.
 
Men nu är det fredag, och jag har tagit helg. Så skönt! Behövde verkligen vila, är helt slut efter denna skolvecka. Stressat i princip varje dag...
Efter skolan tog jag en lite fika med mina vänner på stan, pratade om allt möjligt. Väldigt mysigt, ni är bra ni! Sedan mötte jag upp min fina pojkvän, träffade han bara 10 minuter ungefär, för jag var tvungen att vara hemma och vila resten av kvällen. Saknar honom redan... <3
Men nu taggar jag till imorgonkväll som jag tillbringar med massor utav vänner, kommer bli en helgrym kväll.
& juste, JAG HAR ÄNTLIGEN FÅTT BILJETT TILL JUSTIN BIEBERS KONSERT. Jag kan bara säga att jag är helt överlycklig, om ett halvår står jag och öser till världens bästa Justin! Happy girl.
Så nu går alla hans låtar om och om igen på min lista.
 

 
#justinbieber      Bilder från: https://www.google.se/
 
/A

UTERITT EN ONSDAGSKVÄLL

Hej allihopa!
 
Sitter just nu i skolan och ska om några minuter ha lektion. Ska på någon föreläsning sen, efter det så slutar jag 15.45... Skulle slutat 14.35 så det känns väl sådär.
Jaja, igår var jag i stallet, hade hand om två pollar, både Peggy & Emmy. Med Peggy så gick jag ut och gick i 10 minuter, det gick jättebra. Peggy var pigg och glad somvanligt!
Jag och Emmy red ut med Josse och Cimba, det blev Matsboda som tog cirkus 55 minuter. Blev bara skritt och trav, men det var mysigt! Emmy skötte sig väldigt bra och gick fint.
 
Nu ska jag ha naturkunskap, så måste skynda mig hehe.
 
Ha det så bra!
 
/A.

Djurakuten TV3


'
Måndag 19.30
Tisdag 19.30
Onsdag 19.30
Torsdag 19.30
 
Varför?
Jo, för i något avsnitt kanske jag och Peggy kommer att vara med så håll ögonen öppna :)
'

Klart i stallet

nu på morgonen hade ja utsläppet av hästarna, sedan stack jag&Cimba, Bisse&Zola och Anna&Rocksina ut på en ridtur :) (Anna har precis flyttat in i stallet bredvid med sina hästar och rider Sofias häst Rocksina). Vi skrittade koltäppan. Var jätte mysigt! Sedan fixade jag allt i stallet och gick med Peggy så nu är allt klart. Undra va ja ska göra nu resten av tiden...?
'
Det är inte rätt människor på bilden (på bilden är det jag, Sofia och Madde)

Dödsolycka i Katrineholm

Igår vid 15-tiden så var det en man på cykel som blev överkörd av ett godståg på tågstationen i Katrineholm. Usch vad hemskt, sitter och kollar på massor utav nyheter och lyssnar på Read All About It - Emeli Sandé.
Man får nästan lite tårar i ögonen, det är absolut inte ofta det händer något sånt här i denna stad. Tycker det är väldigt hemskt och skänker tankar till er som har blivit drabbade och absolut till dig som blev drabbad.
 
Skänker även en tanke till alla som dog i World Trade Center den 11 September, som det är idag.
 
/A.

Fortfarande ute

Cimba och Zola sover fortfarande ute, vi tar dagarna som det kommer om när de ska stallas in igen. Men de går och mår bra ute. Cimba verkar faktiskt trivas bättre att sova ute än att sova inne. Synd att vi inte har möjlighet till lösdrift (just nu iaf)... 
'



RIDNING NÄSTA VECKA

Wiiiiie, nästa vecka, som kommer alltså ska jag rida Emmy. Fick låna henne för Sara, fasen vad glad jag är. Äntligen få komma upp på hästryggen igen, jag är lycklig!
// Gammal bild på mig och Emmy //
 
/A
 

Snuvig

Det kanske inte var det smartaste att ta av sig tjocktröjjan när jag red en liten sväng i går. För nu är det jag som har svullna halsmandlar och snuva! Men det var nog helt klart värt det! För skulle jag och Henrik gå en promenad med henne då vi inte hann byta om till stallkläder innan vi kom till stallet, men när vi hade gått en stund sa jag bara "fasiken jag vill ju rida!". Så vi knallade tillbaka och jag tog på henne ett träns och tog på mig sjäkv rid hjälmen och satte upp! Vart ett pytte pass i padcken med lite trav och lite galopp, super härligt var det att bara få följa med på ryggen och inte ha någon press på sig! ÅÅ gug sådana hära stunder förgyller hela världen!
 


 



Jag är tillbaka !

Ja ni som ni kanske vet har jag inte varit så aktiv inom bloggen, har en egen blogg och hinner ändå inte riktigt blogga på den heller. 
 
Mycket har hänt, jag har skaffat mig en hund och emmy har haft fång i somras. Nu mår hon bra och min lilla hund är snart 19 veckor, på måndag blir han det. 
 
Så nu när Emmy har haft fång står hon inne på nätterna tillsammans med peggy, så jag och josse har varan morgon och kväll. Det gör det rättvist och lättare för oss båda. Det menas med att vi har stalltjor varje dag, antingen är det morgon eller kväll för min del. 
 
Bamse som min hund heter är en finsk lapphund och han sköter sig bra i stallet, men han har hittat på hyss som har bitit i el tråden där emmy går på dagarna, kan säga skyll dig själv. Han gör nog inte om det på den tråden iallafall. 
 
Emmy sköter sig fint, hon är i fin form och går väldigt bra framåt. Jag har nästan slutat ridit henne eftersom hon är fulllärd i mina ögon för att ett barn kan rida henne fint. Hon går ner på tygeln lätt, hon går framåt om man säger till och hittar inte på något bus. Alicia har hjälpt till med Emmy i sommar och det har min mamma med när jag har varit i Turkiet med pappa och släkten på hans sida. Sen när jag var och hälsade på mormor. 
 
Nästa sommar eller i vinter ska jag försöka hyra ut Emmy till ett litet barn som vill ha som första häst och lära sig att rida på. 
 
Det som mer har hänt att jag köpt en annan bil, jobbat hela sommaren och gjort klart hela mitt tatuerings projekt så kommer börja på ett nytt senare.. 
 
Annars mår jag, Emmy och Bamse bra, inget mer jag kan säga nu. Men kommer blogga lite mera nu för tiden. 
 




 

STALLMÖTE

Hej alla!
 
Igår så hade vi stallmöte i stallet, alla var med och deltog så det var kul. Vi pratade mycket om den kommande vintern, hö, hagar, stalljouren och hur läget var bara. Allt flöt på bra, vi blev klara efter två timmar!
 
Innan det så var det min dag att ha Peggy. Igår kom vetrinären ut och vaccinerade Peggy & Cimba, därefter kom hovslagaren och värkade dem två. Så nästa gång hovslagaren kommer så ska Peggy få skor igen. Ännu ett framsteg, vilket är riktigt kul. Jag saknar att rida henne!
Eftersom Peggy blir lite öm efter hon blivit värkt så blev det att gå ett varv i hagen så det är mjukt underlag. Hon var väldigt glad, eftersom hagen är full av gräs så ville hon gärna sticka ner nosen. Hon är så söt!
 
// Bild från i Augusti //
 
/A.

Hästtransporter! del 1

Efter kommentaren jag fick från en anonym ang vart hästen ska stå i transporten om man bara kör en häst, har jag börjat fundera. Jag har egentligen ingen aning vad det finns för regler kring hästtransporter. Eftersom jag inte har varit den ryttaren som åker och tränar, tävlar så har jag egentligen inte haft någon "nytta" av den informationen.
Men nu i min jakt på svar har jag kontaktat Jordbruksverket och Transportstyrelsen, samt kollat runt på lite hemsidor, forum!

Kommentaren som jag fick löd: " När man kör en häst så ska den alltid stå på vänster sida för säkerhetens skull och sen så ska dörren sitta på motsatt sida så att hästen inte ska kunna göra sig illa när dörren är öppen :)"

Varför jag väljer att ta upp detta är för jag tror att det är väldigt många som inte vet riktigt hur det går till, inte minst sagt mig själv!
Jag har bland annat varit inne på Bukefalos.com, där råder det en lite tvist vart hästen ska stå, vad är säkrast. Många säger att på vänster sida är säkrast, OM man skulle glida ner i diket, då har släpet större chans att klara sig då tyngden står på vänster sida (alltså ifrån diket). Men sen finns det andra argumet där det sägs att hästen klarar sig bättre om den står på höger sida OM släpet skulle hamna i diket, eftersom fallet inte blir så högt!

Andra säger att hästen ska stå på höger sida då det kommer lägst ifrån trafiken, och att trafiken i många fall kan stressa djuret!

Men det finns ingenstans i dessa argument något om front dörren som leder in i transporten. Det är ingen som tagit upp att hästen kan skada sig vid dörren, det fick mig att fundera yttligare. Idag säljs det många släp/transporten med dörrar på båda sidorna fram. Jag vet av personliga skäl att hästar kan skada sig på luft om det ska till så. Och därför ser jag också front dörren som en viss risk. Men hur tänker tillverkarna?

Men tillbaka till ämnet vart hästen ska stå och inte stå. Enligt Jordbruksverket finns det inga regler vart hästen ska stå i transporten, bara man kommer åt hästen så man kan utfodra, titta till hästen, samt att hästen kan stå i en naturlig ställning!

Min fråga till Jordbruksverket var alltså "Finns det några regler för vart en häst ska stå i transporten om man bara kör 1 häst?"

Svar:


 Om du har två eller fler platser i transporten är det valfritt var du ställer hästen.
Dock ska de krav som nämns på Jordbruksverkets hemsida i tidigare bifogad länk uppfyllas.
 
Vänliga Hälsningar!
 
Veterinär, Handläggare
Enheten för Häst, Fjäderfä och Vilt
Jordbruksverket
551 82   JÖNKÖPING
Telefon:
036-156276
(jag har valt att ta bort namnet på den jag fick svaret ifrån. Då jag ej vill att den ska bli uthängd!. länken som den bifogade ser ni nedanför)


Så enligt Jordbruksverket finns det egentligen inga krav vart hästen ska placeras!
Några krav dem har är bla.

 

- Man får inte transportera ston som har 35dagar kvar till fölning, eller inom 7dagar efter fölning.

 

- Hästpass ska alltid vara med om man transporterar en häst!

 

 -Skylt fram och bak på trailern ska alltid synas, där ska det stå hästtransport eller djurtransport. Skylten ska vara gul med svart text!

- En sjuk häst får inte transporteras, heller inte om den är skadad!



-Utrymmet där hästen transporteras ska vara utformat så att hästen kan stå upp och, om det behövs, ligga ned i naturlig ställning.

 

Mer regler hittar ni på:


http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/transporter.106.1cb85c4511eca55276c80002293.html

I nästa del kommer jag ta upp vad transportstyrelsen svarat mig, och även där har jag frågat hur man ska lasta en hästtransport säkrast och vad transportstyrelsen har för regler kring ombyggnader av släp!



Att aldrig falla tillbaks igen.

Hej på er!
Idag hade jag håltimme sista lektionen så jag började 9.30 och slutade 12.45, vilket är riktigt skönt. Grymt schema!
Sitter just nu och gör matteläxan med Stiftelsen, Medina & Winnerbäck rullandes i lurarna, tokfint. Och har världens tandvärk också, ett minus. Efter det drar jag ut till stallet och tar hand om Peggy och sen är det dax för stallmöte som jag nämnde igår!
 
/A.

Tisdag 18.38

Hej på er läsare!
 
Just nu sitter jag vid min mac och har så otroligt ont i munnen. Det är för att idag for jag iväg till tandläkaren för att sätta på resten av rälsen i övre käken och för att dem har spänt överallt. Åh kan inte ens beskriva känslan, den är hemsk. Det gör så ont, kan knappt äta och inte ens slappna av. Jaja, nu ska jag inte tycka synd om mig själv.
 
Imorgon är det stallmöte som gäller, vilket ska bli kul. Det var längesen jag träffade alla goa stalltjejer!
 
/A.
 
 

Allt har väl redan skrivits

Ja ni har nog förmodligen redan läst Beatrice´s inlägg om allt som sker med Zola. Tänkte skriva ner lite om mina tankar.
 
Jag går nu sista året på gymnasiet och har redan bestämt mig för att plugga vidare direkt på hösten efter studenten. Men nu när jag tänker efter jag har aldrig ens tänkt på att Zola kommer finnas då. Hon har aldrig varit i mina planer och det käns hemskt. Jag vill bara ha kvar henne så man kan lulla runt i skogen och ta små promenader tills den dagen hon verkligen inte orkar mer. Samtidigt vill jag att Beatrice ska få ha en till häst och utvecklas med som jag kan hjälpa till med när jag hinner. Men vi har inte råd att ha två hästar och det käns hemskt, vill inte att hon ska försvinna. Jag trodde att jag redan hade sörjt henne då vi fick reda på diagnosen, men nu när jag och min syster har börjat prata seriöst om Zola och hennes välmående har allt rivits upp igen. Vet inte hur många gånger jag har gråtit ut i Henriks famn. Allt känns bara piss just nu. Därför bloggar jag och min syster inte så mycket längre. Finns inget att säga, finns inget att skriva.
 

Trött och hungrig tjej

Hej alla!
Sorry för dålig uppdatering under helgen, men jag har inte haft tid och har inte heller varit i stallet på hela helgen. Jag har spenderat helgen tillsammans med min pojkvän hela tiden, det har varit jättemysigt. Vi har snart varit tillsammans i ett helt halvår, shit vad tiden går fort!
Men jag vill bara berätta att jag tycker om honom så himla mycket, med honom är jag lycklig. Jag älskar dig världens bästa ♥ Tack för en grym helg, som jag aldrig kommer att glömma!
 
Just nu sitter jag och mina vänner i skolan, vi väntar på att sista lektionen ska börja så vi kan gå hem snart. Jag är lite småtrött och väääääldigt hungrig... :(
 
Nu har det här inte så mycket med stallet att göra, men ni kan ju kommentera och säga vad ni tycker om ni tycker det är bra att vi skriver om vardagen ibland eller är det mindre bra?
 

Bild i repris. Saknar denna fina tjej! 
 
/A.

Transportrenovering!

Golvet har nu åkt ur transporten, det var tvungen att åka ut för att pappa ska komma åt att svetsa dit lite nya fyrkantsprofiler på sidorna vid golvet, då dem var rostiga. Golvet ska i alla fall bytas, det är så man är på säkra sidan, jag menar det är ju smidigare också att byta golv nu än om ett par år, sen vet man ju också att det är bytt i sina ägor!!
Sen var det lite små ruttet i kanten där rampen är fäst!

Innan golvet vart urplockat så besiktade vi släpet och det gick IGENOM på andra försöket, det var en liten miss med bromsvajern och en lampa som sumpade första försöket annars skulle den ha gått igenom!!
Men som sagt det är åtgärdat nu i alla fall.

Rampen ska vi göra om också, eller trät ska bytas i den då det har ruttnat lite vid ena kanten! Men det ska vi använda golvet till rampen eftersom golvet bara var dåligt i bakkanten, håller tummarna på att det blir klart snart.
 
Sen ska det målas, oj vad det ska målas. Allt ska bli vitt i den, och där sparkväggen är (förstärkningen längst ner på väggarna) där ska det bli ljusgrått. Sen blir det svart golv förstås, samt svarta bommar och metalldetaljer!!
Sen ska det även in ett sadelskåp i den. Eller det ska byggas in i den. Eftersom släpet är enkelaxlat så vill jag bara köra en häst i den (sen tror jag om jag inte minns fel att det bara får köras än häst i den..) hur som är mina planer i alla fall så att det bara ska köras en häst i den, och då ska hästen lastas på höger sida där frontdörren sitter så man kan komma in hos hästen. Saldelskåpet har jag tänkt bygga där framme, så det kommer vara ett skåp med snedvägg!
Och man kommer kunna öppna skåpet där man kan gå in till hästen alltså frontluckan!!
Aja det är svårt att förklara med text men jag har ritat en lite snygg (hehe) bild hur det kommer se ut när den är klar. Ska kolla upp lite regler och så innan jag bygger skåpet, för att se om man ens får det, men det tycker jag att man borde få!!






Dags att ventilera!! (långt inlägg)

Jag har inte varit inne här så flitigt på senare tid. Sista inlägget var kanske i Juni?!

Jag har inte riktigt haft orken att blogga eller motivationen. Varken jag eller Madde har väl haft orken med bloggandet, även fall Madde har bloggat flitigare än mig!
Just nu är det tungt för oss. Tungt att ens åka till stallet och titta på sin ögonsten, sin prinsessa, sitt allt!
Som ni vet har Zola drabbats av Cancer, vilket vi har skrivit tidiagre på bloggen.
Idags läget har hon det mycket bra, går och lullar runt i sin stora hage med gräs, går lite i skogen och på banan då och då, när mattorna orkar. Men vi vet att slutet har kommit. Hon är inte längre gamla vanliga Zola. Och mycket har vi nog att tacka hennes ålder också för. Hon har absolut INTE ont, det får ni verkligen inte tro. Hon orkar bara inte med i tempot vi hade förut, vilket vi är fullt medvetna om och därför inte rider vi heller som vi brukar!
Men det är inte det jag vill göra just nu, jag vill komma ut och träna igen, känna att man har mål. Komma frammåt!

Men just nu är det bara tungt att åka till stallet, det är inte roligt längre. Inte ens roligt att åka och rida någons friska häst. Tankarna snurrar bara tillbaka till Zola. Hur var och när det ska ske, när hon inte längre går i hagen utanför stallet där hon stått i 4år.
Jag personligen känner mig så falsk emot henne. Ibland vill jag bara att hon ska dö knall och fall så man slapp ringa slaktbilen, så man slapp tänka "jaha sista ridturen, sista gången jag mockar, sista gången jag sätter på henne täcket!" osv. Får man ens tänka så om sin häst för det första?! Usch!!

Jag vet inte hur länge jag kännt såhär, förmodligen när veterinären ringde och sa att det var Cancer, förmodligen innan också, då det alltid har legat i baktankarna att det fkt är det det rör sig om. Det är inte proteinknölar som en av veterinärenra föreslog. Come on liksom, så dum är jag inte!!

Nej, just nu önskar man att man inte var någon hästägare,  i varje fall när man har tunga beslut att göra. Även fall hästar ger så mycket tillbaka. Och ändå sitter jag och tänker på "när jag har en ny häst!" alltså vad är det för fel på mig!!
Vet inte hur länge jag tänkt när jag har setat framför hööks.se "ååh det där var fin, det skulle passa min nya häst!" Även fall Zola inte behöver något mer, jag menar 18schabrak, 12 täcken, 26grimmor ja ni fattar. Hon berhöver verkligen inget mer!!
Men vad gör man av alla saker när hon inte finns?!
Ska man sälja, slänga eller spara? - Ja det är frågan!

Blir det verkligen lättare med sorgen, och saknaden? - just nu känns det verkligen inte som det...

Ja nu har jag ventilerat lite, och som jag skrev ovan så har Zola inte ont. Jag undanber kommentarer som inte har med inlägget att göra, eller som syftar på att man plågar sitt djur, jag vet att jag inte gör det, utan jag plågar mig själv snarare!




RSS 2.0