Fina Cimba (bildbomb)

Har lite fler bilder på Cmba från i Lördags (1v. sen) som jag inte har visat :)
'
Min bebis <3

Löshoppningen

Löshoppade Cimba i Lördags. Här har jag några bilder :)

Här bygger jag fram :)
Knyter lite band ;)
Såhär ser "banan" ut :)
Framhoppning :)
'
Har tyvärr ingen bild från när han hoppade högre då jag filmade :)

Regnet bara öser ner!

Blev ingen ridning eller några ridbilder idag... 

Påväg hem från skolan där jag hämtade Madde var det som om himlen öppnade sig helt och hållet, var bara då att åka till stallet och ta på täcket på Zola. I hopp om att regnet skulle avta så jag kunde rida. Men NEJ så var inte fallet, regnet bara öste ner, så det vart ingen ridning, Zola var dygnsur även fall hon haft täcke på. Så det blir att inpregnera lite täcken i helgen om det är fint väder, eftersom dem ska hänga något dygn! 

Håller tummarna på lite finare väder imorgon. Madde var sugen på att rida Stora Molke rundan, men jag hoppas på att hon ska bli lite "sjukare" hehe så jag får rida! :D 
Är så otroligt peppad på att komma vidare med min egna ridning så jag vill bara lääära mig mer och mer. 

Så det jag nämde vill jag komma frammåt i min egna ridning, så om man inte har råd med en till häst, Zola har mer eller mindre gått i pension, och jag vill att min egna ridning ska komma frammåt, så ni som har tips på hur kan väl kommentera!

Bloggar en snabbis om gårdagen!

Hejsan!
Igår hade jag hand om både Peggy & Emmy. Igår hade även Peggy trasslat sig i tråden i hagen så hon lyckats rymma sedan, så hon gick i stora hagen i 45 min kanske... Så nu är det boxvila igen tills Strömsholm kommer ut om någon vecka.
Sedan så red jag ut på Emmy med Josse & Cimba, vi red Koltäppan. Första gången på länge som jag red den rundan, det var riktigt kul att komma ut! Vi tog det ganska lungt, skritt och trav. Det gick jättebra! Emmy skötte sig kanonbra och det gjorde Cimba också tycker jag :)

Nu hinner jag inte blogga mer, ha en fortsatt bra dag!


//Jag & Zola. Foto: Josefine Dahlkvist//



Fingers crossed!

Håller tummarna på att Zola inte är lerig idag, så länge som jag rycktade henne igår (en timme, hehe). En sak som är säkert är att det blir svans tvätt idag, den var lite äcklig, tyvärr är pälsglanset slut så det får vi in handla nytt. 

Igår fick Zola gå in lite tidigare med Peggy, Peggy hade tyvärr trasslat in sig i sin lilla hage så hon hade kommit ut i den stora hagen, så det var bara att ta in henne och sälla henne i boxen (det här var runt 15:00) så jag fixade klart allt till Zola och tog in henne och rycktade henne och myste. Egentligen hade jag tänkt att hon och Peggy skulle stå ute medan Josse och Alicia var ute och red med Cimba och Emmy. Men Zola kunde lika gärna gå in (16:10) istället för att vara ute i 15min till eftersom dem skulle rida ut vid 16:30 än att Zola skulle stå själv i hagen och stressa upp sig! 

Idag vet jag inte hur det blir med Zola, det jag vet är att jag ska till skolan för att hämta Madde. Sen blir det iväg till stallet. Vi får se vem som rider, jag har lust att rida idag, och Madde vill ha nya ridbilder på henne och Zola så vi får väl helt enkelt slåss om vem som ska rida! 

Men innan stallet blir det att köpa Betfor till plutten!

/ Beatrice Hanssen (bilduppladdningen fungerar inte...)

Alicia & Zola

Har hunnit redigera de flesta bilde, hinner dock inte ladda upp alla nu. Så jag lägger upp några bilder från när Alicia rider Zola (mer bilder som Madde tagit finns i inlägget direkt under) :)
'

Liten bildbomb!

Hej på er!
Igår red jag Zola för andra gången, Madde var även med och fotade så bilder kommer nedan, Josse tog också lite kort. ;)
Åter till ridpasset, jag red igenom henne lite i alla gångarter. Gjorde inget speciellt eftersom jag inte ridit stor häst på jättelänge, första galoppen för mig också på typ 3 månader. Det kändes jättebra, fyfasen vad härligt det var! Jag tyckte det gick bra, och det tror jag Madde också tyckte! :) Så nu kommer en bildbomb, och alla bilder är tagna utav Madde!







Min sits är inte den bästa på alla bilder, men skitsamma!



Transportträning

Hej, idag lasttränade jag Cimba bus :) Han var jätte duktig!

Igår löshoppade jag honom, men just nu sitter jag i norrköping på Kalles jobb och ska hämta bil bil som han har lagat¨så kan inte lägga upp bilder än :)

När jag kommer hem ska jag bara beskära/redigera lite bilder sen lägger ja ut dem här på bloggen :)


Ennu en härlig vår dag

En härig vår solnedgång!
Lite fotografering blev det i dagsåatt jag har någon annan bild att välja istället för vinter bilder hah. I dag vart det kolteppan för Zola och Cimba. Men kan ju inte påstå att damen var arbets villig! Hon trotsade gasnka mycket, kanske det är vår känslor vem vet? Cimba var i alla fall jätte duktig och det lät som att Josse var jätte nöjd med sin lilla plutt.



Zola går i pension!

Jag och Madde har mer eller mindre bestämmt oss för att pensionera Zola. Eller ja inte helt och hållet hon ska få sina motionspass dagligen, men kanske inte satsa på att hoppa 1m med henne när vi väl hoppar/löshoppar! 

Hon är i alla fall 20år nu och har haft ett liv på travet, hon har en gammal senskada i vänster fram. Men vi ska göra allt för att Zola ska få vara med oss så länge hon orkar/kan/och håller sig frisk, vilket det ser ut som hon kommer göra ett tag framöver! 

Det gör alltså inget fall hon får vila/promenad för hand någon dag extra i veckan än vanligt. Hon kommer ju få sina motionspass 3-6 dagar i veckan så hon får hålla igång sina leder, och musklerna ska vara frächa (stavning?). 

Detta beslut har jag och Madde valt att göra själva, dels för att hon har tappat lite intresse för hästarna, och för att Zola börjar helt enkelt bli gamal, hon blir inte yngre i alla fall, även fall en annan velat önska det! 


Dock är det tungt att erkänna det, men som sagt hon blir inte yngre, så nu får jag helt enkelt hitta ett nytt projekt att hålla på med, när jag får pengar/jobb så jag har råd med en till häst, kanske foderhäst?! - Jag har ju varit sugen nu ett tag på att ta mig an en till f.d travare, skulle vara kul att se hur långt den hästen skulle komma med erfarenheterna man har ifårn Zola, man blir liksom så inspererad av minfux.blogg.se att se hur långt Bellie har kommit, eller se qodrofenia.bloggplatsens hästar som är riktiga läckerbitar att titta på! 

Men det är framtidens planer, nu är det Zola som är nummer 1 och det kommer hon få vara oavsett hur mpnga hästar jag äger/kommer äga!


Barfota

Nästa vecka kommer hovslagaren ut till Peggy och Cimba.
'
Cimba ska verkas som vanligt och Peggy ska faktiskt också bara verkas, de blir inga skor denna gång. Vi beslöt oss för att låta Peggy gå barfota nu när hon är skadad. Hon står ju ändå bara still i sin sjukhage/box så det känns onödigt med skor. Men vi ringde hovis och frågade vad han tyckte i säkerhetsskull och han tyckte att Peggy kunde gå barfota tillsvidare :)
'
(bild från förra skoningen)


På med solglasögonen!

Ja nu är den banne mig vår! Har haft på mig solglasögonen både igår och i dag hihi. Det är så underbart att kunna rida i linne och tjocktröja med ett par vanliga ridbyxor, att slipa alla jackor och termobyxor och tre lager strumpor! 

I går vart det en skritt runda för Zola och Emmy, det var Alicia och jag som beslöt oss för att ta det lugnt och njuta av vår vädret! I dag kommer nog Josse och jag ta en sväng i skogen ocså kanske med lite mer trav och så.

Ha det gått! 

Kanske är dags för lite nyare bilder haha!


Peggy ♥

Jag måste bara få skriva av mig lite, hoppas det är okej.

Sitter och kollar på bilder när jag rider Peggy och andra hästar, Shifter bla.
Saknaden till att få rida Peggy, att få rida överhuvudtaget är så himla stor. Jag har inte galopperat på Peggy på nästan ett halvår, det är otroligt längesen. Jag saknar känslan att bara sitta uppe på hennes rygg och känna hovarnas tramp i marken.
Får upp gamla bilder i huvudet från hoppclearrounden, alla ridturer. Åh, vad jag saknar det!
Jag hoppas verkligen, mest av allt, att Peggy blir frisk snart. Det är vad jag önskar. Mest av allt.

Du är min bästavän och kommer alltid att vara det! ♥







Jag älskar dig, I love you, Te quiero ♥





Får se om jag kan rida

Det har ju då tydligen blivit så att jag har fått nageltrång för tredjegången! Så jag vet inte om jag kommer att kunna rida Zola denna vecka då det gör skit ont att bara ha skor på sig. Nu ska jag plåstra om min onda tå så får vi se hur det är i morgon.



Skogstur en härlig söndag!

En lite äldre bild från december

I går tog jag och Josse en liten skogstur i vår vädret! Det gick super bra men man kan ju säga att Zola har bemästrat kort galopp haha, det går väldigt sakta när damen väl har fåt för sig att hon är en galoppör!

Sen precis när vi kom till baka kom hovis och satte på lite nya dojjor på Zola. Så himla skönt att bli av med snösulorna och brodarna!

Hur länge brukar ni ha broddar/snösulor? 



Bloggar ikväll!

Så se till att kolla bloggen! ;)

+ Att idag tar jag med kameran ut, så bilder kommer såklart!



Ridtur

Såhär ser de ut när man rider Cimba :D ( jaja, jag brukar faktiskt kolla fram när jag rider & inte ner på honom... oftast iaf ;) )
'




Första ridturen för mig på 1 månad!

Igår så åkte jag ut till stallet med Sara, det var ett tag sen jag gjorde det så vi hade riktigt mycket att snacka om. Alltid lika trevligt!
Sedan så tog vi hand om våra hästar, efter det så släppte jag ut Peggy i hagen igen eftersom det var så ljust ute fortfarande.
Efter det så red jag Emmy för Sara, det var första ridturen för mig på en månad. Kände verkligen att jag saknade hästryggen och att jag ville träna för någon eftersom det var ett tag sedan.
Red barbacka på henne på gärdet, jobbade mest i skritt med form osv, sedan travade jag lite. Men både jag & Sara tyckte att hon gick så bra så vi valde att avsluta passet. Jag är riktigt nöjd faktist!
Tog sedan in fina peggy, som hade rullat sig igen efter att jag borstat henne. Lilla sötnos! <3

Frågade Sara också ifall jag fick börja rida Emmy en gång i veckan, dels för att jag saknar att sitta på hästryggen och för att jag vill verkligen komma igång igen. Så jag ska antagligen börja rida henne en gång i veckan! :D



Transportskydd

Här om dagen passade jag på att träna Cimba att stå/gå med transportskydd så han är van vid det vid transport (tidigare hade vi benskydd på honom)... Han verkade tycka jag var jobbig ;) haha!

Vår på riktigt!

I söndags när jag var ute i stallet var det typ 13 plusgrader, så grymt härligt! Behövde ingen jacka på mig ens, och då är det verkligen vår. En sak till också som bevisar att det verkligen är vår, årets första "lerborstning" för mig, Peggy hade rullat sig och var jättelerig, men det kändes bra!
Jag pysslade om henne och hade allmänt mysigt med min medryttarhäst i vårvädret, försökte även med lite "healing" på henne, hon hade öronen framåt när jag gjorde det iaf! :)

Denna vecka ska jag rida Emmy för Sara, ska bli jättekul att sitta på hästryggen igen och få träna lite för någon också! :D


Saknar det så otroligt mycket ♥



Vinnarskalle!

Hade som sagt tänkt rida ett dressyrpass idag, men eftersom jag fick ett jobb mellan 14:00-21:00 så fick Madde ta Zola och hon hade tyvärr inte tid att motionera henne, så imorgon ska hon få vila/promenad. Så dagens pass vart ett skritt tur, närmare bestämmt Stora Molkerundan. Lite trav vart det också för Zola ville springa ikapp Madde som joggade!

På vägen hem så ville jag trava lite, så Madde började springa ikapp med Zola och hon tog det genast som en utmaning till en tävling så då bärde det av vill jag lova. Gisses vilken vinnarskalle hon fortfarande har haha. Och vilka kraft fulla trav steg hon fick. Herregud, var bara att tacka och åka med nästan haha!
Tog ett tag innan jag fick stopp på henne, men roligt var den lilla krut tanten!



Hoppning!

Idag som ni kan läsa på rubriken vart det hoppning för mig och Zola. Vissa kanske inte ens skulle kalla det vi gjorde för hoppning men jag är stolt över oss! 

Vi tog oss över hela 50cm, jag som är väääldigt ringrostig tyckte det passade bra. Om det hade varit "förr" i tiden hade jag lagt upp ett hiner på 70-80cm direkt, men nu när man inte är odödlig längre blir det bra med 50cm. Hade ett hinder på en volt (A volten) och sedan skulle man göra en serpentin båge och komma på 3st travbommar. Hela övningen gick ut på kontroll. Man skulle hoppa hindret i trav, falla in i galopp och sedan bryta av till lugn trav. Vilket Zola helst inte ville göra, en gång lyckades vi. Men annars fick det bli en volt i race galopp innan det ens gick att förhandla med henne till trav! 
Men kul var det, så himla roligt att se henne taggad, och ett varv i galopp extra gör ju egentligen inget, inte nu när vårkännslorna spludrar! 

Efter passet som varade i 50min + en uppvärmning med Cimba och Josse (lilla molkerundan på 10min) Så fick Zola gå ut i hagen igen, medan jag mockade och fixade mat till damen. Och under den tiden (50min) så han hon rulla sig så jäkla lerig (lerigare än hon var när hon kom in, och då tog det 40min att ryckta henne någerlunda fin) Så då vart det en ryckt till med piggborsten, sen vart det tvätt av läder grimman, trodde hon kunde hålla sig de där 50min men ikke. Hon hade No Mercy för sin fina läder grimma! 

Posetivt med träningen: Lyhörd i skritt och trav, fick några fina fattningar från halt till trav, och från trav till halt. Hon var taggad!

Att träna på: Jag måste planera min väg. Öva på min sits över hindret. Känna stegen innan hindret ska komma. Upp med blicken! 

Åhh just ja, jag smörjde sadel och träns och till och med mina stövlar idag, så dem ska användas i morgon när det blir ett dressyrpass! :D

Hungriga katter

Här har vi ett gäng hungriga tussar :)  Tyke, Runar, Solveig, Wilden och Maja
'
Jag har skaffat mig en till medryttare... Här är ridproffset TYKE! :D
Peggy verkar dock inte gilla sin nya medryttare :(
(Bilden är tagen för några veckor sen)


Soligt ridpass!

Idag vart det ett ridpass på åkern som för övrigt badade i sol, så himla skönt ridväder!

Hade hur som helst stalljouren idag, så jag var i stallet runt halv 8 och släppte ut hästarna. Sen åkta jag dit igen vid två för att rida. Passet gick jätte bra, lite små stak ibland, men annars väldigt trevlig att rida, inget race på åkern, så som det kan vara för damen. Lugn och fin trav med bra takt, samma sak med skritten, lugnt men ändå på liksom!
Galoppen då, jo den var det ju lite race i eller hon försökte smygöka men jag kom på henne, hah. Hur som helst när hon använde sin energi rätt i galoppen är hon hur fin som helst!

Ett riktigt roligt pass vart det, med många fattningar och bågar, målet var att få henne mjuk och följsam och det fick jag!

Posetivt idag: Trott eller ej, hon var super lerig ett bra tecken på att hon fortfarande har bra leder så hon kan rulla sig, även fall hon är 20år. Mycket trevlig i munnen, och väldigt arbetsvillig!

Att träna på: Lite race tendens i fattningen i galoppen. "flyter" ut med bogen vänster varv!
För mycket lera i pälsen hah!


Äntligen vår!

Vädret är på topp, ungefär 10 grader ute, solen skiner, det börjar bli vår. SÅ HIMLA UNDERBAAAAART


//Foto: Josefine Dahlkvist//



Vindarna Viskar Mitt Namn

Ja i dag blåste det som jag vet inte vad på kvällskvisten!
Jag hade så himla tur att Bisse fixade allt i stallet i dag så det var bara att åka upp och rida och ta in henne, lyx om du frågar mig!
Hur gick passet då i vinden? - Jo det gick helt okej men det var kallt! Zola var stirrig på "fram ridningen" vi gicken pytte runda runt några hus sen in i padocken. Men när vi väl började var hon duktig med tanke på vädret. Zola tycker inte om oväder om man säger så som vi har nämt tidigare.


Cimbas planering v. 10

Nu har jag börjat sätta igång min lilla buse :) Meningen är att han ska ridan varannan dag, men eftersom jag har långa dagar med praktik nu så anpassar jag det lite till de dagar jag hinner :)

Peggys planering v. 10

Denna vecka är inteavancerad. (hon började markera efter att hon fått börja gå i en större hage, så nu är det tillbaks till sjukhage och vila!)

Tips foderstater!

Något som jag har gjort sen vi fick Zola är att spara alla foderstater som vi gjort genom åren, både dem som jaghar gjort själv och dem som är uträknade av proffs! 

Jag tycker det är jätte viktigt att man sparar dessa så man kan gå tillbaka och kolla! 

Några "frågor" som jag även har skrivit ner på foderstaten är: 

Vilken motionnivå hon varit på. (lättare pass, promenadpass, vila, normaltarbete osv).
Hur hon varit i hullet och musklerna, samt pälskvaliten. Om man vill kan man ta med hovarna ocksådå det påverkas av foder också!
Om hästen är avmaskad ordentligt eller kollat masken, samt om tänderna varit ok!
Och sen till sist hur vintern/våren/sommaren samt hösten varit, låga tempraturer, mycket bete,typ av bete, regningt osv!

Något som man även kan ha med är hur många hästar det gått på samma bete under den tiden somdu haft foderstaten, liten betesplats med många hästar= mindre bete till alla. Ganska lätt ekvation!(:

Det blir alltså mycket lättare att se vad som har funkat tidigare! 

Ex: när vi fick Zola hade hon:
Morgon: 1kg hö 1,5dl betfor och 2,5dl havre
Lunch: 1kg hö
E.middag: 3kg hö 1,5dl betfor 2,5dl havre och 1dl mineraler
Kväll: 3kg hö

Under den tiden var hon mager även fall hon hade gått lättare arbete/vilat. Mycket berode också på att hon intehade så mycket muskler! 

2008 såg hennes foderstat ut såhär:

Motion: Lättare till normalt arbete

Morgon:1kg hö + 6dl grov 90 och 2dl betfor
Lunch: 1kg hö
E.middag: 3-4kg hö + 4dl grov 90 och 2dl betfor
Kväll: 3kg hö + 6dl grov 90 och 0,5dl mineraler. 

Dagens foderstat:

Motion: Vila/lättare pass under vintertiden!
Morgon: 2kg hö 3dl betfor och 0,5dl mineraler
lunch: 1kg hö
E.middag: 4kg hö 3dl betfor 0,5dl mineraler
Kväll: 4kg hö (4-6kg beroende på hur mycket hon äter, ibland går det med 6kg och ibland inte)






Känn peppen!

Eller inte, idag har motivationen inte varit speciellt nära till hands, tror jag håller på att bli sjuk. Har haft irriterande huvudvärk nu i två dagar som helt enkelt inte vill försvinna så vi får väl helt enkelt se!

Ska försöka komma iväg till Ingvaldstorp någon dag denna vecka för att köpa nya ridkänngor, mina är det hål i så det sipprar in vatten, och nu är det inte världens bästa årstid för att ha sådana skor som läcker in vatten!

Ska snart iväg till stallet för att fia åt damen, får se vad det blir för typ av motion idag. Har inte riktigt kommit på vad än, gissar på att det är stenhårt i backen just nu eftersom det har frusigt på, så motionstempot blir nog skritt bara!



Solig och extremt härlig söndag!

Hej på er!

Idag har jag varit extremt glad hela dagen för att vädret varit på topp och att jag fick träffa min fina medryttarhäst. ♥
Idag följde min vän Freija med ut till stallet, det var kul för det var ett tag sedan hon var där sist. Hon hade inga ridkläder så hon stod brevid och var med, det var trevligt! :)
Tog hand om Peggsan, och pysslade om henne, alltid lika mysigt! Hon går fortfarande lite kort med benen, men hon visar inget i skritten i allafall. Vill att hon ska bli bra nu, saknar att rida henne så himla mycket.

peggy

//Bilder i repris, skitsamma, jag saknar det så himla mycket//



Cimbas vila är över

Igår (torsdag) red jag Cimba första gången sen han började sin vila i december. Han var super duktig! Red bara 15 min enkelt runt på ridbanan. Travade bara ett varv i båda hållen, resten skrittade jag och tränade halter. Min plan är att rida honom varannan dag nu. Men självklart börjar jag försiktigt med igångsättningen :)
'
Bild från inridningen i somras :)

Känner mig som en gammal tant

I dag vart det en härlig jogging tur för mig och Hugo Boss i skogen (alltså jag joggade brevid honom). Han var super snäll och jätte söt när han kollade på allt runt om hah. Vi joggade/gick kolteppan vilket var första gången fölr honom så det var extra spännande! 

Men när vi kom ut på slutet av rundan finns det en hage med två unghästar i vilka Boss ville leka med. Han är inte så gammal själv så man kan väl förstå hans beteende plus att han är väldig sällskapssjuk när det kommer till andra hästar. Hurson hällst till baka till rundan, jag kunde knappt hålla honom då han vart så ivrig och inte nog med det så sparkade en av unghästarna sönder en stolpe till hagen och skrämde Boss så att han slet sig. Han stannade till lite längre bort men jag hann inte at honom förren han satte kursen hem i full galopp! Jag sparng efter som en idiot fast jag visste att jag inte skulle hinna ikapp där av att jag känner mig som en tant nu, har ont i hela kroppen! 

Men som tur va så kom det inga bilar på vägen och han skadade sig inte.
Nu blir det läx läsning med godisburken (skulle ha städat mitt rum i dag med men så bile inte) !

En härlig vår bild på Hugo Boss "Bossen"

Vår väder!

Två dagar i rad har vi haft strålande sol och varm tempratur, nu känns det verkligen som om våren är påväg!
Jag håller verkligen tummarna på att snön och minus graderna kan hålla sig borta ett tag till!

Igår hjälpte jag Madde med Bossen, eller ja jag coachade henne lite och tipsade på vad hon skulle tänka på, det vart till och med en lite åktur för henne, men det får hon skriva själv i ett annat inlägg! 

För Zolas del vart det att springa runt i paddan, trodde hon skulle vara pigg men ikke. Så idag blir det ett dressyrpass. Jag ska till och med ta på mig mina stövlar som har stått sen den sista träningen (September kanske). Hoppas på att skoskavet blir minimalt, är så fruktansvärt jobbigt med skav, men förr eller senare måste man ju "rida in" stövlarna! 


RSS 2.0