Stark häst!

Idag red jag Chummy på banan, valde att träna på det vi tidigare har tränat på och det är lösgärande. Jag anser dock att man alltid rider lösgörande mer eller mindre med vissa pass, idag behövdes det verkligen då han var super stark och stel. 

Jag misstänker dock att han la tungan över bettet det var därför jag upplevde han stark/stum. Idag kändes det väldigt mycket att han hängde sig i bettet, ibland mer och ibland mindre. MEN jag red ur det och han vart mjukare och inte lika stark, hade vela göra honom lösare men vill inte sitta och trimma för länge på banan. Men jag är stolt att jag red ur det och behöll fokusen på honom och min uppgift till honom! 
Det är så himla kul att hitta nya knappar, nu inser jag verkligen hur jag åkt häst förut mer eller mindre. Chummy måste man rida för att få något tillbaka, och det är så kuul! :D 

Jag brukar prata om kvitto på sitt jobb (när man rider), och det ger Chummy. Den tid jag lägger ner och kämpar, det får jag tillbaka och jag vet att jag tänker och gör rätt! 

Vill också tillägga att det vart många bilder på Chummy från löshoppningen men jag har inte hunnit publicera dem pga renovering hemma! 




BILDBOMB - Gloria

Lite fler bilder på Gloria från i Torsdags :)
 
 

Löshoppning

Gloria blev löshoppad för första gången i torsdags :) hade bara två bommar på marken och Chummy var med som stöd/draghjälp, hon var jätteduktig! Dock kunde man ha önskat lite mer energi och engagemang, men det kommer :)
Här är lite bilder på Gloria från löshoppningen :D

20 år!!!!!!

Idag är inte en vanlig dag, för idag är det min födelsedag :D Blir 20 år idag och det har jag (såklart) invigt med att handla på systembolaget ;)
 
Här är lite gamla bilder, har inga nya ;)

blåsigt värre!

Nu har det dragit in ett riktigt blåsväder över södermanland, det har blåsig flera dagar i rad nu, tråkigt tycker jag då jag personligen tycker det är väldigt jobbigt när det blåser... Hästarna verkar inte bry sig annat om att dem ser lite söpken här och där, men men!

Igår skulle Madde ta kort men ljuset var inte bra, och det är svårt att redigera så ljuset blir bättre i photoshop så det vart inga bilder tagna. Jag hade tänkt rida eller gå en promenad. Men Madde vart så sugen på att rida så jag fick hålla lektion för Madde. Jag personligen tycker det är väldigt nyttigt och kul att se sin häst under en ryttare som rider bra. Och jag vet att Madde gör ett bra jobb och att hon rider Chummy bra. Man lär sig otroligt mycket av att stå på backen och iakta. Dels kan man se hur hästen rör sig samt man kan få tips och råd från ryttaren som rider!

Idag blir det en promenad, tror Chummys muskler är lite ömma efter några intensiva dressyrpass på banan. Och i morgon blir det löshoppning och förmodligen massor av bilder! :D

Ny duschad Chummy! <3


Träningsvärk!

Detta inlägg hade jag tänkt skriva igår. men tyvärr fungerar inte blogg.se appen i min telefon så jag får skriva det nu! 
I söndags red jag på banan, det vart ett dressyrpass, Chummy skötte sig utmärkt. Jag där emot kände att jag inte ridit på ett tag, på dem få gångerna jag har ridit ja då har jag lagt till med fula olater. Det märktes så tydligt i dressyrsadeln jag köpt, den hjälper mig verkligen att komma ner i rätt sits så ja träningsvärk i lår och ljumskar... 


Jag red i ca 50 min - 1 timme, i alla gångarter, mest trav. I traven var han jätte fin och bärig, men i galoppen orkar han inte riktigt, han vill gärna bryta av och då blir det bara slängtravav det hela! aja, bara att träna, träna, träna!! 

Igår då, jo då skulle jag rida på banan igen och Madde skulle ta kort men det ville inte vädret, det spöregna verkligen och även fall Chummy hade täcke på sig stod han och frös när han kom in, så jag valde bara att ryckta honom. Tror att han frös pga duschen i fredags, han hade ju ganska flottig päls innan samt mycket utav vinterpälsen kvar, men efter duschen är det mest sommarpäls samt att han inte är så flottig så vattnet tränger in fortare. Men men hoppas att det blir bättre väder idag (just nu är det mulet) så vi kan lägga upp en första bildbomb på mig och Chummy! 


Bytt hage

Gloria, Chummy och Gubben har fått gå i grannens hage idag och ska även få göra det i helgen då jag och Bisse ska mocka ur och snygga till i deras hage :) Synd att det regnade så mycket annars hade jag tagit med kameran för de sprang som vildhästar ett tag ;) Bockade och tränade på att flyga typ! haha :)
 
Peggy fick gå i deras hage själv under tiden så hon vänjer sig med en större hage :) Hon var väldigt glad, speciellt för att det fanns lite hörester kvar ;)
 

 

MÅNDAG 22 APRIL

Hej på er bästa läsare!
 
Jag ber verkligen om ursäkt för att jag inte har bloggat så mycket, men just nu är det så mycket som händer i mitt liv. Jag har fullt upp i skolan eftersom nationella proven har börjat. Sedan så ska jag gå på Justin Bieber, vilket jag ser fram emot otroligt mycket och jag är så otroligt taggad! Ett minne för livet, åh bästa Justin ♥ Sedan så är det massa annat som sker i mitt liv och alla tankar flyger omkring i huvudet. Det är min anledning till varför jag inte har bloggat.
 
Men förra onsdagen så var jag i stallet hos bästaste Peggy. Vädret var inte alls roligt, det blåste otroligt mycket. Det var verkligen storm. Det gick knappt att vara ute... Men jag gjorde allt som jag brukar göra fast det var storm ute.

Promenad:
Eftersom det blåste så mycket ute så valde jag att gå en promenad med Peggy istället för att tömköra. Gick en promenad på 20 minuter ungefär. Gick med henne mest på vägen men jag gick i en backe upp och ner flera gånger för att hon skulle få lite extra träning. Allt gick perfekt även fast det blåste.
 
Ridning:
Red i 15 minuter på vägen. Red barbacka denna gång också på långa tyglar. Peggy kändes lite spänd och stressad, men det var för att det var saker hon blev rädd för eftersom det blåste så mycket. Men annars så skötte hon sig utmärkt och det var väldigt mysigt att sitta på hennes rygg!
 
 
// En härlig sommarbild från förra året på mig och Peggy //
 
 

Chummy Bank

Namn: Chummy Bank
Född: 2002
Ras: Engelskt fullblod
Mankhöjd: 157cm
Kön: Valack
E: Malvernico (engelskt fullblod)
U: Rufiji (engelsk fullblod)
Kallas: Chummy
Fodervärd: Beatrice Hanssen

En kort presentation: Chummy Bank som kallas för Chummy kom till mig 26/2-13. Han har gått i galoppträning till och med han var två år, men då fick han en allvarlig hovböld som satte stopp för hans karriär inom galoppen. Han kom då till Fimta gård och blev omskolad av hans nuvarande ägare Carolina till ridhäst. Han har mest gått som skogsmulle/dressyr häst. Tanken med honom är att jag ska komma ut och träna igen, då han är super i all hantering/lägen samt att jag ska få en ny vän för livet. 
Jag vill komma ut och träna bode hoppning och dressyr! 
Just nu är Chummy under igångsättning men mitt mål är att jag ska komma ut och träna i sommar/hösten! 

 
 
 

Spänd och nervös!

Sitter just nu hemma hos mamma och pappa och har precis fikat klart, ska straxt bege mig till stallet och rida Chummy. Det blir ett dressyrpass på banan i min NYA dressyrsadel, så jag är spänd och nervös men samtidigt hög av förvantan på att allt ska gå bra! 
Sist jag red dressyr vart jag så posetivt överraskad så nu är mina förväntningar lite högre! 

Dressyrsadeln som inte är ny utan begagnad (men ändå ny för mig) är av märket Thorowgood och modellen är T6. Den ser i princip likadan ut som T8 dem säljer just nu på hööks som jag var jätte intresserad av, men eftersom jag bara lånade sadeln jag har till Chummy ville jag fortast möjliga köpa en annan till honom då jag inte gillar att låna andras saker utifall det går sönder. Sadeln Chummy har ni ligger inte optiamlt på honom heller så det vart lite mer akut nu på slutet med en ny sadel! 

Temat idag är lösgörande så jag kan använda min inspration jag fick i torsdags när jag tittade på Anna och Aloha! 


Hovslagaren!

Idag var hovis här och skodde & verkade :) Peggy fick nya dojjor på alla fyra hovar :) Gloria och Lilla Gubben blev verkade båda två :)
 
Peggy som brukar ha lite svårt med sina bakben p.g.a shiveringen var himla duktig! Hovis har verkligen hittat ett sätt som funkar för Peggy :) De senaste gångerna har hon krånglat lite med framförallt höger framben, men idag var en riktig förbättring :) Skönt!
 
Gloria som inte vart med vid så många verkningar av hovis skötte sig UTMÄRKT om jag får säga det själv ;) märks att min träning med att lyfta och hålla hovarna har gett resultat :D Hon stod lugnt och stilla hela tiden <3 
 
Gubben är så okomplicerad och duktig, gick snabbt och smidigt på honom :)
 
Bild på Peggy från skoningen

Inspration från ett kallt ridhus!

Min dag började med att åka till vingåkers ryttarförening ca 2.5 mil ifrån där jag bor och kolla när Anna red sin fina Aloha. Super fint ekipage som man får mycket inspration ifrån, så vill jag att Chummy och jag ska se ut en dag, eller ja, jag skulle vara nöjd med hälften så bra. 

Deras pass hade temat lösgörande, och nu ska jag försöka förklara hur övningarna såg ut. Väldigt ställd på en volt, bakdelen och framdelen skulle gå på två olika spår, ungefär som en sluta/öppna fast på en volt. Sedan var det övergångar mellan de olika gångarterna och öppnor och slutor fast på långsidorna. Nu var ju hennes träning på en helt annan nivå än min och Chummys, men lite nytt har jag lärt mig och kan ta nytta utav! 

För Chummys och min del blir det uteritt med Josse och Peggy. Hoppas på en inte allt för pigg häst. Men eftersom det är lite regn i luften samt kallare luft så tror jag det blir tvärt om! :-) 

Passar på att ladda upp en opublicerad bild på mig och Zola från ett ridpass där kännslan var underbar, ett utav de bästa passen jag någonsin ridit Zola på! 


 

Gårdagens pass på Chummy!

Igår hade jag inte så höga förväntningar på mig och Chummy. Hade mest bara tänkt känna igenom honom och rida i skritt och lösgöra honom. Red på en ny paddock igår, nämligen grannens paddock som är jätte fin då våran är som en pool (igår var den det).  

Som sagt grannens paddock ligger ungefär 50m bort men påvägen dit var Chummy jätte spänd och okoncentrerad. 
Fick jätte bra tips från en film jag såg igår när man rider en häst som är vaken/ ser lite spöken här och där. Jag kommer länka den senare i inlägget fall någon är intresserad av att titta på den! 

Kom ner på deras bana i alla fall, och på den gick det lösa får som min syster fick valla bort, och Chummy + Får = väääldigt spänd och smårädd häst haha, men efter några varv i skritt i paddocken började han slappna av och jag kunde sitta upp. 
Min syster var med på grannens häst Luna. Och jag fick sådan inspration utav dem, så jag struntade i att jag bara tänkt skritt så jag travade och galopperade också, super kuul!! 
Jag fick honom super fin i traven och galoppen, han trampade under sig bra och fick bra påskjut från bakbena. Men jag kände att både han och jag var ringrostiga! 

Som sagt tog en galopp också, våran första riktiga galopp, och gisses vilken galopp det var, om man jämför med Zolas korta ganska "plana" galopp var hans stor och rund så det vart helt plötsligt mycket häst att rida mot vad jag är van vid, men super roligt!!! 

Jag är så galet nöjd över mig själv och Chummy så ni anar det inte, nu känns det som om vi verkligen är påväg frammåt!! 






När ens dröm gick i uppfyllelse!

Med detta inlägg ska jag skriva hur min dröm gick i uppfyllelse, drömmen om att bli en hästägare. Jag skulle tycka det var väldigt intressant om ni läsare kunde skriva hur eran dröm gick i uppfyllelse, hur just den hästen ni har nu, hur den kom till er! :-)

Som ni kanske vet hade jag och min syster en häst tillsammans vid namn Zola. Vi fick hem henne för ca 7år sen!
Men hon kom inte bara hokus pokus hem till oss utan det hela började med att jag och Madde red på ridskolan som ligger utanför Katrineholm en gång i veckan. Jag hade tjatat på mina föräldrar sen jag visste vad en häst var att jag ville ha en, men som ni kanske vet kan föräldrar utan någon häst erfarenhet vara ganska svåra att övertala.

Varje lördag kl 13:15 red jag och Madde, och varje gång man kom till ridskolan gick man direkt till listan där man såg vilken häst man skulle rida på ridskolan. Bredvid listan hängde det en stor anslagstavla som man fick hänga upp annonser på. Just den dagen var Madde och jag tidiga in på ridskolan så jag tog mig en titt på anslagstavlan.
Jag hittade snabbt en annons jag ville ringa på, nämligen en medryttar annons på en nordsvensk valack.
Jag ringde på kvällen och dagen efter fick jag komma och provrida Mac som hästen hette. Han var en mycket envis nordsvensk, som hade en otrolig stark vilja. Ni anar inte hur många gånger jag grät av ilska pga att jag inte fick in honom från hagen, kunde inte sitta upp på honom vissa dagar för han gick bara iväg. Tidsnog hade jag hittat lite knep om hur jag skulle sitta upp och få in honom från hagen utan att det skulle ta timvis.

Det var den 31 mars 2006 som Macs ägare kom och frågade fall jag ville ha en häst, då hon hade en box till övers, jag svarade såklart JA, när min pappa kom för att hämta mig trodde han att det var ett april skämt. Men efter lite övertalning förstod han att det var sant. Efter det dröjde en veckas dividering fram och tillbaka för Mamma och Pappa. Men det var nog Pappas jobbarkompisar som fkt övertalade mamma och pappa till att chansa. Planen var att Zola skulle komma till oss till sommaren efter midsommar, men pga löss i ett stall hon skulle stå i så fick hon komma till oss två veckor efter beslutet var taget.

Zola kom från Sundsvall, ca 60 mil ifrån oss, det var Zolas ägares pappa som bodde i Katrineholm som skjusade ner henne dessa 60mil.

 
Tyvärr är Zola borttagen pga sjukdom. Men både jag och Madde har haft den otroliga möjliheten att äga en toppenfin och otrolig häst på många vis!





Chummys träningsvecka (v16)

 

Sjukling

Just nu ligger jag här i soffan och tittar på MTV movie awards, finns inte så mycket mer att titta på idag, som rubriken lyder är jag sjuk, feber och allmänt risig. Skulle aldrig ha joggat i bara linne i förrgår...

Nu ska jag sluta tycka synd om mig, hur som helst ska jag rida en stund på banan idag, lösgörande arbete, och kanske till och med ta en riktig galopp på chummy, vilket jag inte hunnit gjort än, några steg här och där!
Igår vart chummy longerad och han var jätte fiin, longerad i alla gångareter och hans trav har blivit stadigare, så kul att se skillnad!!

Åh, Josse skrev om att hon använt vattenslangen igår, det är ju verkligen ett vårtecken, likaså denna hög med hår ifrån chummy:


Födelsedag!

Idag blir Cimba 6 år :D Jag har faktiskt svårt att fatta att han är så stor nu, känns som det bara var 2år sedan vi hämtade hem en liten bebis <3 Jag får "fira" honom nästa gång jag hälsar på hos fodervärden :) Då ska han få en STOOOOR puss och kram. Har han tur får han lite godsaker oxå ;)
 
GRATTIS CIMBA PÅ 6 ÅRSDAGEN <3

Vattenslang

Fyllde på hästarnas vatten i hagen med slangen idag, det innebär att det är VÅR! ;) haha!
 
onödigt inlägg, men blev så glad ;D

SÖNDAG 14 APRIL

Hej på er alla läsare!
 
Jag har glömt blogga denna vecka, ber om ursäkt för det. Men jag har verkligen inte hunnit med det.
Jag var i allafall i stallet i tisdags. Nu tänkte jag skriva lite om det!
 
Fixade i ordning allt till Peggy och pysslade om henne massor. Hon fäller otroligt mycket hår fortfarande, det tar aldrig slut haha ;)
 
Tömkörning:
Denna gång så valde jag faktiskt att tömköra Peggy i skogen. Jag har inte motionerat henne i skogen på väldigt länge, det är bara Josse som har gjort det. Så jag tömkörde henne i skogen i ungefär 25 minuter. Hon kändes lite trött till en början men på hemvägen blev hon mycket piggare. Annars skötte hon sig perfekt och allt gick väldigt bra.
 
Ridning:
Red en runda som heter lilla Molkerundan. Skrittade henne barbacka på långa tyglar, jobbade alltså henne ingenting. Hon kändes väldigt avslappnad och man märker att hon tycker om att bli riden. Jag tycker själv att det var väldigt mysigt och det gick väldigt bra. Världens bästa ponny ♥
 
 

TRUE

 
 

Täcke=check!

Igår tog jag på Gloria ett täcke för första gången. Tog Peggys 125cm täcke :) Knäppe fram, täckesgjord och ett snöre under svansen :) Hon reagerade inte ett dugg, det var som att hon var född med ett täcke på ;)
 

Täckesgjorden på!

Håller på att vänja Gloria med täcke :) Har lagt på täcke några gånger (över ryggen bara, inte knäppt fast det) men vill att hon ska vänja sig med täckesgjord först som sitter åt lite runt magen :) Hon har haft på sig det 2ggr och hon har inte reagerat något alls på det :)
 
Maten är viktigare än att bry sig om vad som klämmer runt magen ;)
 
Hon är även väldigt duktig på att stå i gången! Står snällt och still medan jag borstar och pysslar :) Det ända hon gör är att krafsa med framhoven när det blir långtråkigt ;)

Turboponny

Igår skrittade jag Peggy lilla molkerundan. Hon var SÅ pigg!! taktade och kunde inte stå still.. suck! Känns dock liiite kul att hon är så pigg och glad :) Hon brukar vara pigg när regnet hänger i luften och det märktes på de andra hästarna oxå, de hade nämligen damp i hagen ;)
 
Så fin och så himla personlig blick <3

Motivation

Tänkte att det var dags att börja blogga igen. Det var ju ett tag sen!

Idag var det min tur att ha stalljour, ett helt okej sätt att börja dagen på, dock är det regn i luften så Chummy fick gå med täcke idag.
För Chummys del så är han mycket piggare och alert. Det nya fodret har gjort susen med hans humör!
Skönt det i alla fall!

Igår kom Anna (som stod med sina hästar i grannstallet) vi skulle prova sadel på Chummy, men tyvärr var den för smal! :(
Anna hade även med sig bilder på Chummy när hon hade honom, och jag har ett stort projekt framför mig, men ett roligt projekt, snacka om motivation att se bilder hur chummy ska se ut när vi är igång!

Bilden längta ner är under den tiden Anna hade chummy, lite skillnad på häst, översta bilden är från veckan!
(Bilden är lånad från Anna!)


Jag älskar er, vore ingenting utan er
 
 

INSPIRATION

Eftersom jag har en otroligt lång rast till den sista lektionen i skolan så har jag slängt ihop ett litet collage med riktigt fina hästbilder från både weheartit och tumblr. Ett tips, det är två otroligt bra sidor för dig som vill ha lite inspiration.
 
Hoppas att ni också gillar det! :)
 
 
 

Peggy-igångsättning

Tänkte uppdatera er hur det går för Peggy med igångsättningen. Just nu tömkörs/promeneras hos 20-30min och skrittas sedan uppsutten 15min :) Allt har gått jättebra och det hoppas jag verkligen det fortsätter att göra :) Iförrgår när hon släpptes ihop me de andra så galopperade hon en hel del och hon såg helt ren ut i både skritt, trav och galopp :D Härligt!

Peggy med de andra

Igår fick Peggy gå över till de andra hästarna i ca 1h. Först vart det mycket spring i hagen men det var för att Gubben skyddar Peggy mot de andra, så jag fick ställa in Gubben själv i en hage under tiden Peggy var hos de andra :) Då blev det genast lugn och ro i flocken :) Peggy var lite tjurig mot de andra (som alltid) men i slutet gick de alla bredvid varandra och åt :) 
 
 Chummy, Peggy, Gloria

Nu vill jag att marken ska bli mjuk!

Nu vill jag att marken ska bli mjuk, isen ska bort och kalla nätter ska bytas ut till varma nätter så våren äntligen kan få ett fäste! 
Skritt som är en mycket bra träningsform börjar bli tråkig, både för mig och Chummy. Jag vill rida igenom honom ordentligt, har knappt känt på hans galopp. Just nu är åkrarna jätte hårda, is i skogen och is på paddocken. Och jag har ingen möjlighet att åka till något ridhus än! (men längtar). 

Måste även köpa en ny sadel till Chummy snart, den jag lånar nu på obestämdtid börjar bli för vid för honom, och den ligger inte alls bra med en padd under så det får bli ett sadelbyte, har två hoppsadlar på g men jag vill egentligen ha en dressyrsadel först!
Vi får se hur det blir, är inte så mycket pengar kvar i kassan sen vaccination, höleverans, lagning av bil samt fordonsskatten. Men får göra det bästa av situationen och motionera honom så gott det går och bygga muskler så jag inte behöver göra ett sadelbyte stup i kvarten för han ändrar sig så pass! 
(tyvärr är det oundvikligt, några sadelbyten måste man nog gå igenom med sin häst) 


Idag blir det promenad (i skritt)...


PÅ HÄSTRYGGEN TRIVS JAG BRA

// Bilderna är mobilbilder från dagens ridtur //
 
Denna torsdag har jag spenderat flera timmar på eftermiddagen i stallet. Det var ungefär 10 plusgrader och strålande sol. Sen fick jag ta hand om världens bästa Peggy också, det var verkligen hur härligt som helst.
 
Tömkörning:
Tömkörde på vägen för att det var bäst mark där, eftersom jag bara jobbar henne i skritt. Höll på i 25 minuter ungefär. Hon var lite seg i början men det var nog antagligen för att hon var trött. Men på hemvägen gick hon på jättebra och såg väldigt fin ut!
 
Ridning:
Valde att rida en runda på 15 minuter. Jag skrittade henne barbacka på långa tyglar som sist. Fast denna gång så red jag längre faktiskt, det kändes väldigt bra. Det var hur mysigt som helst, trivs så himla bra på hennes rygg!
 
Peggy var så himla duktig idag, finaste tjejen ♥
 
 

Utslagna hjältar

Det är in bara Lilla Gubben som tycker det är skönt att sova i solen. Gloria och Chummy passade på de med :) 
 

Härligt med sol!

Här har vi någon som verkligen njuter av det fina vädret. Söta Lilla Gubben :)
Han var ren när jag släppte ut honom ;)

RSS 2.0