Dålig uppdatering av mig!

Hej på er allihopa!
Förlåt för väldigt dålig uppdatering av mig, men det har varit lov och jag har gjort mycket annat. Men nu ska jag förbättra mig!
Jag var ute i torsdags, då jag hade hand om Peggy & Emmy! Peggy stod, så pysslade om henne.
Sedan red jag ut på Emmy, red ingen speciell ridväg utan jag red lite på vägen. Det gick inte alls bra, Emmy var rädd för nästan allt som fanns (lite vårkänslor), hon vägrade gå och stannade nästan hela tiden, när jag skulle driva fram henne så bakade hon bara och stack. Jag red barbacka, och hon började kicka och småstegra, bockade gjorde hon också. Tillsist så fick hon av mig.. Denna ridtur gick inte alls bra!

Igår var det dax för stallmöte, så först gick jag på det. Sedan så red jag ut på Peggy med Sara, Leo & Emmy. Vi red en 10 minuters runda, men när jag skulle trava så kände jag direkt att nått var fel... Så jag bad Sara kolla hur hon travade, det visade sig att hon markerade lite och gick mycket kortare steg. :( Så fick hoppa av direkt och Josse mötte mig vid stallet, så vi bestämde att nu ska hon stå hela veckan och om det inte blir bättre efter helgen ska vi ringa Strömsholm.
Jag hoppas verkligen hon blir bra, hon måste bli bra! ♥♥
Sedan satt jag upp på Emmy i 10 min eftersom det gick så dåligt förra gången, nu gick det mycket bättre, Sara var med och hjälpte mig lite! :)


Världens bästa, stjärnan ♥





Stallmöte

Kom hem för ett tag sen från stallmötet som vi hade i dag. På våra stallmöten så går vi igenom saker som angår stallet och hur vi ska göra med hagar, täcken osv. I lördags vart det lite att Zola fick bestämma vilka gångarter vi skulle ha och lite vart vi skulle rida haha. Det vart jätte roligt faktiskt! I bland kan det vara roligt när hästen får bestämma (om den är påbra humör vill säga hah). Kanske inte är så bra om man gör det för ofta, men någon gång då och då är ju lite små kul!


Stallgänget

Vi skulle ju förra veckan ta en ny headerbild.. vart dock inga vidare bilder xD men jag visar er en bild endå så ni får se alla hästar i stallet på samma bild :)
Från vänster:
Madde, Zola, Cimba, jag (josse), Peggy, Sara, Emmy
Bisse och Alicia saknas på bild

Här är Peggy, jag och Cimba :) <3



Runiiiis

här har vi rubbade Runar på bild :)


Solig dag

Idag kändes det verkligen som Vår ute :D jag tycker det är jätte skönt att snön försvinner och jag hoppas det håller sig så ;)

Snart är det en såhär fin utsikt från hästryggen :)

Fortfarande busig fast hon snart är 20 bast!

I dag var åkern det ända tänkbara alternativet att rida på. Det var snorhalt ute på vägarna (trots att Zola inte lider så mycket av det med tanke på broddarna) och bukligt. 

Själva passet gick ut på att få ut lite energi ur damen. Så det vart ganska mycket galopp och Zola vart jätte glad och la av lite bocksprång! Det är hon inte gjort på länga ska jag säga er haha. Zola har haft en ganska lungt vinter och det har inte blivit så mycket galopp så jag förstår att hon vart glad.

Hon var snäll och arbetsvillig i skritt och trav ganska stel i höger varv då volten blev väldigt liten. men i galoppen var hon stark som en oxe! Så hej hej träningsverken. 

En bild från några månades sen.



dålig uppdatering

dom här dagarna som jag har tränat emmy, så har hon busat med mig en del. men tycker det är kul för det betyder att hon har liv i sig och gillade att vi är ute väldigt ofta.

som idag var vi ute i 30 min och skrittade på järdet, vi gjorde skänkelvikningar, några volter och sen start och stop. när hon skulle fram så skulle hon lyssna direkt, sen när hon stanna skulle hon verkligen stå still.

allt gick jätte bra, fast när vi skulle gå hem så vart hon så glad för då skulle hon få äta att hon gick för fort och bockade en gång. haha i skritten, men iaf så är jag hel nöjd med träningen.

imorgon om allt blir som planerat ska jag ta en skritt tur med josse och rockan.


josse hade tagit en super fin bild på emmys söta små hovar !


Fotning i hagen del 2

Fick lust att gå ut i hagen och ta lite kort :) Sagt och gjort! (har delat upp bilderna i del 1 och del 2 så de hamnar i en kategori för Peggy och en för Cimba)

Bilder på Cimba
här var det nästan bara "normala" bilder ;)








Cimbas lilla hovis ;)


Fotning i hagen del 1

Fick lust att gå ut i hagen och ta lite kort :) Sagt och gjort! (har delat upp bilderna i del 1 och del 2 så de hamnar i en kategori för Peggy och en för Cimba)

Här är bilderna på Peggy! :)
inleder med en normal bild ;)


Peggys mysiga mule <3


Tycker det är kul att ta bilder på hästens delar, och inte bara på en "hel" häst


Emmys hovar fick vara med på en bild också :)


Skrittpass i paddocken!

Idag vart det ett skrittpass på ca 30min. Och vilken fin häst jag har, super härlig och arbetsvillig! 

Tror vilan har hjälpt till väldigt mycket då hon var super fin i munnen, inte stum och så som hon har kunnat varit innan hon fick vila, samt att det gick mycket bättre att rida i höger varv, inte alls vinglig och stel som hon har varit innan, dock kan det bli ännu bättre men jag är nöjd i alla fall! 

Jag övade väldigt mycket på min sits och jag kände att jag fick en helt ny inverkan på Zola, det gäller att planera och koncentrera sig så funkar det superb! 


Funderingar...

Jag har funderat jättelänge om jag ska ha en "fotodag" i stallet! Finns ju massa olika sätt och fota på.

* Fota i hagen
* Fota porträtt på hästen
* Fota porträtt på hästen ocn ryttaren (När ryttaren står på marken)
* Fota när ryttaren rider

Det finns massa olika saker och fota i ett stall med hästen och ryttaren, funderar starkt på att ta med kameran och fota nu... Vill ha bilder när jag rider också i det härliga vintervädret!



Höbalar till tusen!

Idag var det dags för höleverans som tyvärr vart småbalar (jag är överlycklig men inte de andra). Förut har vi haft rundbalar på 250kg som är jätte smidigt att få upp på skullen, dock har jag haft prblem från start med dem när det gäller att packa höt. Dels är det så "luftigt" och långa strån så ibland har jag fått packa 6 påsar istället för 4. Så hurra för småbalar som är lätta att hantera!

För Zolas del vart det en lugn helg, idag fick hon vila och lufta pälsen, var jätte bra väder en stund på dagen (då höt kom) sen vart det skit väder och hon fick täcke på igen, snablandat regn är inte det som står högst upp på min lista!

Imorgon blir det ett ridpass, vart vet jag inte, det får bli morgondagens lösning!


Forskar om Peggy

Peggy är helt okänd, därför "släktforskar" jag om henne :)
'
*Jag köpte ju henne från ridskolan Trolldal som de flesta kanske vet
'
*Ridskolan köpte Peggy från Stall Jerketorp i Rejmyre från en tjej som heter Madeleine Karlsson
'
Som ni kanske förstår är jag så grymt nyfiken om Peggys bakgrund.
'
Så om någon ängel skulle ha någon information, även om det bara är något jätte litet, så kommentera här eller skicka till min mail [email protected] UPPSKATTAR ALL INFORMATION (oavsett om det handlar om Peggy eller om någon vet något om Madeleine Karlsson eller stall Jerketorp, o.s.v.)
'


Fredag!

Hej allihopa!

Idag är jag otroligt glad, dels för att det är lov & sen är det fredag, UNDEEEERBART!

Jag var i stallet igår, jag är inte frisk ännu men har ingen feber längre, men förkyldningen och hostan sitter kvar.. Men jag åkte ut ändå, ville ju träffa Peggsan så!
Jag red henne igår också, Madde & Zola följde också med, vilket var väldigt trevligt! Vi tog en skrittur på 10 min sådär på kvällen. Peggy var riktigt pigg och började trippa efter halva vägen, vilket hon inte får.. Så fick hoppa av och gå med henne, då lugnade hon ner sig. Sprang med henne sista biten, det gick kanonbra!

Nu när det är lov ska jag försöka ta med kameran ut och ta kort! :)


Foto: Josefine Dahlkvist. Så otroligt fin bild!



Blir aldrig som man planerar

Ne nu ska jag sluta med att skriva vad jag ska hitta på nästa dag med Zola för det blir aldrig som jag har tänkt mig endå. I dag har jag haft sjukt ont i magen plus så håller jag på att bli förkyld så det vart inget energi pass i dag. I stället tog jag en skritt tur med Alicia och turbo Peggy :). 

Nu ska jag sno en bit kaka och koka te sen kolla på House! Hejsvejs!

Bett, snällt eller elakt?!

Något som jag gör för att lära mig nya saker är att läsa olika artiklar och sedan återberätta dem här på bloggen. Och i dagens inlägg ska jag skriva om bett, och deras inverkan. Artikeln som jag läst heter "så påverkar bettet din häst" - från tidningen Hippson! 

OBS: Hästens munn är egentligen inte skapt att ha ett bett i munnen, det finns helt enkelt inte plats för det, så därför bör man välja bett med nogranhet!

Först och främst vill jag säga, ingen häst är den andra lik, vare sig i munnen, beteende eller dyrlikt. Alla hästar reagerar olika med olike bett. Något man bör göra som häst ägare är att kolla fall bettet verkligen passar. Det man ska kolla enligt artikeln är, gomen, mungipan, tungan och lanerna! 
Vissa hästar har en alldeles platt gom, medan andra har en "valv" formad. 

Direkt kontakt med den hårda delen av gomen och bettet ska undvikas!

Vanligt tvådelat träns bett, ligger som ett V ner mot framtänderna och när man inte tar i tygeln trycks den ledade delen upp mot gomen, men när man har studerat röntgenbilder när ett tygeltag förs så trycks den ledade delen ner mot tungan. 
Många tror att det är tvärt om, att den ledade delen trycks upp mot gomen när man tar tygeltaget. Men inte enligt denna artikel. 

"bettlöst är inte snällare"

Enligt denna forskning som gjort på hästar, så är bettlöst inte det snällare alternativet, när man rider med ett bettlöst bett eller vad man ska säga så bör man vara medveten om att det istället ökar trycket på underkäken och nosen. Dock beror det helt och hållet på hur långa skänklarna är på bettet, samt hur hårt kindkedjan späns. 
Hackamoret utmärker sig lite från de andra typerna av bettlösa bett, förutom att ge tryck på nosryggen och underkäken bildas det ett starkt tryck på nacken av hackamoret. 

"Mildaste betten"


De mildaste betten mot gomen är rakt tränsbett samt stångbett, nästan alla ledade bett ger ett tryck i gomen av någon form. Gagsbett ger ett ökat tryck jämfört med vanliga tränsbett. 

Att använda dubbla bett så som kandar dubblas trycket på lanerna med tanke på att bettet är placerat på ett sådant kännsligt område i munnen, om man ska rida med kandar, bör man rida med förstånd och försiktighet!

"Så oavsett vilket alternativ vi väljer kvarstår det faktum; det är ryttaren som avgör hur skarp betslingen blir" - Hippson

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag vet inte vart jag ska börja, när jag läste denna artikelt vart det lite snurr i mitt huvud, dock var det en intressant artikel tycker jag och jag ville dela med mig av den till er läsare. Dock känns det som om jag har fel i mitt tänk med bett eller så har dem det. Som sagt jag trodde inte att Hackamoret till ex gav ett tryck på nacken, nu vet jag inte vilket hack dem menar det finns ju en rad olika. Samt att tvådelade bettet gav tryck på gomen när man inte tog i tygeln hmm, jag bör nog tänka om lite, verkligen studera vad som händer och tänka igenom. 

Jag vet inte vad ni läsare tycker om denna artikel skriven med mina ord, men den sista kommentaren om att bettets stryka avgörs på ryttaren kan man hålla på och diskutera fram och tillbaka i evigheter. Jag tror till viss del att visa bett kan vara mildare mot hästen beroende på ryttarens hand. Men inte alla! 

Om jag skulle vara ärligt trodde jag att jag skulle få mer svar från denna artikel men det gav mig nog mer frågetecken?

Vad tycker ni?


igår och idag

igår så hade jag 20 min horsemanship, det gick väldigt bra och hon var väldigt pigg och det gällde alla hästarna ! speciellt när det kom förbi skidåkare, då vart dom precis galna och visade upp sig snyggt.
'
men emmy vart fin efter allt och så tackar jag madde som tog in emmy när jag var och fick massage på en spa firma. skönt med varma stenar som massage, kan man lugnt säga ! vi var i spöckbacken igår och jag var då där två gånger.men det var en rolig och fin dag !
'
idag ska jag låta emmy vila för jag måste plugga och så har man ridning på ridskolan, så har en del och fixa idag kan man säga.

Zola pulsar i snön

Denna eftermiddag/kväll fick Zola pulsa runt i snön på åkern. Att bara kunna rida i ridbyxor med leggings under gjorde verkligen min dag, att slippa dessa jävliga (om man får säga så) rermobyxorna!

Trots att det inte gick så super bra med rid passet var jag ändå glad när jag hoppade av. Zola var inte på mattan i dag om man säger så, hon var väldigt okoncentrerad och hoppig. I morgon får det bli ett pass som får ut lite energi ur damen.




Detta skulle sitta fint!

Riktigt snyggt alltihop, ååååååhå











Alla bilder är tagna ifrån: http://www.hooks.se/





GLAD ALLA HJÄRTANS DAG! ♥

Hoppas ni haft en jättemysig dag!




Dålig uppdatering av mig...

Hejsan!

Jag har varit väldigt dålig på och blogga, men jag ber verkligen om ursäkt för det. Dagarna går så himla fort nu för tiden, det är lixom alla hjärtans dag idag, hoppas ni haft en mysig dag!

Det var tänkt att jag skulle ha haft Peggy idag och ridit, men jag mådde inte alls bra i skolan, det visade sig när jag kom hem att jag hade hög feber.... På alla hjärtans dag också, åh :( Så Josse fick ta Peggy idag!

Jag red ju i söndags, det såg jättefint ut tyckte Josse, hon var lite pigg men lugnade ner sig nästan direkt. :)




Gårdagen!

Igår tömkörde jag, Zola skötte sig utmärkt! 

Använde mig av den "nya" varianten av inspänning, som jag läst i hästfocus. Eller inspänning och inspänning. Yttertömmen går som vanligt igenom "ringen" och sedan fästs i bettringen, medan innetömmen går via bettringen till gjorden som fästs i en ring längre ner på gjorden! Lite svårt att förklara men jag hoppas ni förstår! 

Igår la jag ner mycket tid på travarbete, och det märktes att det var lite jobbigt för damen i höger varv. Med den nya "inspänningen så kände jag att jag fick bättre kontakt med henne, och hon ställde mycket bättre, det vart liksom som ett ledande tygeltag. Och det är hon inte så van med i höger varv då hon är lite svår att "komma åt". Vissa varv var jätte fina, medan andra gick hon rakt med kroppen och böjde huvudet bara, något som vi måste öva bort så idag blir det ett dressyr pass! 

Problemet förra gången med att hon var vinglig var som bortblåst idag, vilket var skönt. Men när hon tycker det är jobbigt vänder hon huvudet innåt och går emot mig, så det gäller att sluta innan hon gör det, eller så är det jag som inte ger rätt signaler så hon inte förstår vad hon ska göra. 

Som sagt travade vi ganska mycket, men jag kände ändå för att lägga in en lite galopp vilket gick galant, dock var hon lite springig vid fattningen, och några bockspårng vart det också. Men sen gick det super, mycket lugnt och galopp igenom hela kroppen! :D 

Jag höll på i ca 40min, tyckte det räckte eftersom hon stått i förrgår!

(problem med att ladda upp bildern från arkivet, men det är Beatrice Hanssen som skrivit detta!)

Dagens promenad

idag har jag tagit en promenad med Emmy i cirka 1 timma och 20 min. snacka om väldigt skönt och mysigt. kommer bilder på det senare ikväll !
allting gick bra och vi hade det trevligt, men halv vägs så ville inte Emmy gå riktigt, men när vi började gå hemmåt senare så gick det bara bra ! inte så konstigt för då får hon ju sin mat..

Emmys planering !


Att bryta ett beteende!

Som ni kanske vet har Zola haft en en rad olika problem som vi har varit tvugna att lösa. Och här kommer ett av problemen! 

Stå inne ensam!

När vi fick Zola kunde hon inte stå ensam överhuvudtaget, hon vart precis galen av det, och det skapade stora problem när hon skulle skos, när man skulle ut och rida, bara ta in henne och ryckta. Vi fick alltid fråga någon annan i stallet fall man fick "låna" deras häst för att man skulle ta in Zola. Som tur har vi haft väldigt förståliga hästmänniksor runt oss som lånat ut sin häst.
Hur Zola reagerade när hon vart ensam var att koppla bort sinnet från kroppen i princip, hon vart jätte stressad, gick runt, svängde runt rumpan under grimmskaften, försökte slita sig. Vissa fall gick hon rakt på en och ut från stallet med en, eller trampade en på fötterna. Ni anar inte hur många tårar jag gråtit för att jag har varit tvungen att vara elak mot henne. I vissa fall fick man slå till henne för att hon skulle hajja till (OBS det är jag inte stolt över, och det är INTE så man ska gå tillväga). Men efter det insåg jag och min syster att detta inte var hållbart längre. Vi var tvunga att lösa problemet!

Nu i snart 3år kan hon stå själv i stallet, men ibland får hon återfall. Men det är lätt att lösa nu när vi vet hur vi ska gå tillväga, det var så sent som igår hon inte kunde stå inne ensam. Men det gäller att bryta hennes beteende. Igår var det ett "lindrigt" anfall eller vad man ska säga. Så här kommer lite tips på hur man kan göra steg för steg!

1. Hästen måste koppla stallet till något posetivt och veta att den kommer få komma tillbaka till focken vid ett senare tillfälle. Det jag och min syster gjorde var att vi började med att gå in i stallet och hämtade något så som rycktlådan, för att sedan gå ut och ställa oss ute och ryckta (problemet var att stå inne i stallet själv, stå ute själv fungerade utmärkt.) Med denna övning förstos Zola tillslut att hon skulle få gå ut igen. 

2. Nästa steg var att ge henne maten inne, jag tycket att hon fick en bättre respons fall hon hörde hur man hällde upp maten. Men det är nog från häst till häst. Sedan tog jag ut henne när hon var klar INNAN hon han jaga upp sig.
3. Steg 3, tillslut kom vi till den punkten att Zola kunde stå inne ungefär i 10min själv, så då passade vi på att ryckta henne + massor av BERÖM! 
Och även där innan hon hann jaga upp sig gick vi ut, ibland fick vi gå tillbaka till steg 1 att bara gå in och hämta saker. 

4. Ett annat knep som vi hade också var att inte ställa upp henne på samma plats i stallet, utan vi varierade mellan alla tre ställen som vi har att ställa upp hästarna på. På så vis var det något nytt för henne. Vi märkte även att hon blir lugnare att inte ha radion på. Så det kan vara ett tips, testa och se fall radion lugnar eller "hetsar" upp, eller om det är samma oavsett. 

5. Tricks, Zola kan nicka och skaka på huvudet på komando, och det tar jag mig hjälp utav om hon får "återfall" då brukar jag hämta något mumsigt och träna lite trick med henne, vilket bryter henne beteende och hon koncentrerar sig på det istället. 

Detta fungerade på Zola, men det är ingen garanti för att det ska funka på andra hästar, men det gäller att bryta ett beteende!
Vi kom till en punkt att det vart farligt att hålla på med Zola i stallet, och man ska inte hålla på själv, ha alltid med någon, samt en häst redo fall det skulle skita sig. SÄKERHETEN FÖRST!

Detta tog oss 3år att få henne stå själv inne från och med att vi fick henne, så om det inte funkar första gången så gör det inget, det tar tid. Men du känner DIN HÄST BÄST!

Och till sist våga fråga om hjälp!


Söndags avkoppling!

Igår vart det en lugn dag för Zola, hon fick nämligen vila. Hur som helst så fixade jag allt hos henne samt ryktade henne. Hon fick även stå utan täcke igår, dock står hon med regntäcke på sig nu och det är -1grader hon skulle klara sig utan, men jag sitter tyvärr lite strandsatt i stan (1.5mil från stallet) och bilen är hemma. 

Dagens plan är att tömköra, eller att rida dressyr, har inte riktigt bestämmt mig än om jag ska vara ärlig. Hoppas på att vädret håller i sig! 


Peggys planering v. 7


helgen

helgen har varit två vilodagar för emmy och en ridtur för barnen på henne. vi fotade också, idag blir det och rida lite ordentligt på henne !
'
'
blir då ett dressyr pass med lite horsemanship. det är iaf dagens träning, på dressyren kommer jag bara rida i skritt och jobba henne där, lite skänkelvikningar och så. bloggar då lite mer om det senare !

 


Fotografering

Igår var det meningen att vi skulle fota en ny headerbild, men de gick inge vidare, så de blev lite fotning bara ;) haha
Cimba och jag

Jag och Peggy

Cimba, jag och Peggy

Cimba, jag och Peggy

Cimba, jag och Peggy

Cimba

Peggy

Emmy

Emmy

Zola

Zola


Täcke eller inte täcke!

Klarar sig hästen utan täcke, eller inte just nu menar jag i våran klimat som är i Sverige! 

Många säger att hästen fryser, fast det egentligen är en själv som fryser. Det är vetenskapligt bevisat att två täcken blir inte varmare, och inte tre täcken heller. Så var går gränsen? 
Vissa hävdar till och med att det är djurplågeri att ha för många täcken på hästen, medan andra hävdar att det är rätt. 

Jag och min syster har valt att täcka Zola, dels för att hon darrar (tar det som ett tecken på att hon fryser) när hon blir blöt, och dels för att det är mycket lättare att hålla henne ren! 
Sen har Zola haft problem med att hålla hull på vintrarna och då är det bra om hästen inte behöver ta all energi som den får i sig för att hålla sig varm. 

Jag personligen tycker att denna fråga är svår, jag vet inte vilket ben jag ska stå på, och jag vill defenetivt inte peka på folk och säga att det dem gör är fel, jag hävdar att man känner sin häst bäst!

Men när man har upp till 4 täcken på sin häst ute, och 3 täcken inne har det kanske gått för långt? 

Och jag vet att jag säger emot mig själv nu, men Zola kan ha ett innetäcke på och ett utetäcke när hon går ute, dels för att vi inte har så många tjocka täcken, men jag vet ju också att det inte blir varmare, men jag tror det handlar mycket om vårat samvete. Kommer hästen frysa?! Men det finns nog inte så många som tänker "kommer hästen bli för varm?!" 
För det finns dem hästar som kommer in svettiga, efter en dag i hagen! (nu menar jag inte att det har rejsat runt i hagen precis innan)

Om du är rädd för att hästen kommer frysa, ge den mer mat!

Denna fråga är svår och jag vet inte vilket ben jag ska stå på, men som sagt man känner sin häst bäst!


Katterna då-nu

Tänkte visa hur mina katter (stallkatterna) såg ut som bebbar och hur de ser ut nu :) Alla utom Maja är födda här på gården :)
'
Maja är född 1991 så har ingen bebisbild på henne

'
Wilden föddes 1/2 år (2006) innan vi flyttade hit så har ingen bebisbild på honom

'
Solveig född 2007 (halvsyster med Wilden, samma mamma)
Solveig
'
Tyke född 2007 (helbror med Runar)

'
Runar född 2007 (helbror med Tyke)

'

Totilas!

När man kollar runt på olika bloggar så ryktas det om en återförening mellan Edward och Totilas, ryktet kommer från häst magazinet enligt flera bloggar. Men enligt Hippson kommer Matthias inte sälja honom!

Så vi får väl se, vill ni läsare ha en återförening mellan Edward och Totilas?



lite om hästar som jag har ridit och tagit hand om.

En häst som Sara Walter hade, det var 2 år sen. Hoppade 1.20, högsta jag har hoppat med en häst.
'
Isola Grande som jag fortfarande tar hand om, hon är en svår häst och rida och förstå, men gör man det får man en världens finaste vän !
'
Skorpan, red han 1 gång i veckan på ridskolan, kändes som min egna. tävlade han nästan varje helg. antingen gick det åt helvete eller så gick vi runt bäst !
'
Omega ridskolehästen som Skorpan, men den här har jag kommit upp med och tävla nu eftersom jag ska börja tävla stor hästar och eftersom jag inte har en egen så rider jag honom ibland på tävlingar för att han är riktigt duktig på det, men en liten fegis är han !
'
Humlan, min kusins och hans tjejs häst. Skrittade och hjälpte Sandra och sätta igång henne, eftersom Sandra hade en del hästar och ta hand om. Världens mysigaste häst och rida barbacka på eftersom hon är super runt och mys. Lite busig var hon med, världens mysigaste !
'
Hjälpte ägaren med Kevin, hon vågade inte hoppa honom. Så hjälpte henne lite med det och han var jätte duktig men kunde ingenting. Men det gick väldigt bra och det är en sån här stor häst jag skulle kunna köpa fast i lite mindre storlek, men med samma temprament och lite piggare !
'
Emmy Star, red jag in när hon var runt 5 år. Sen så efter 4 år köpte jag lilla fröken som ingen ville eller kunde ha och göra med. Nu är hon världens finaste och duktigaste ponny enligt mig, men det som är nog sant som jag har hört från en hel del är att hon är väldigt smart !
'
Har ridit flera hästar, men har tyvärr inga bilder på dom.
En islänning som var på samma ställe som Emmy. En gammal tant som var super mysig och jätte snäll.
En travare som heter Arne, samma ställe som Emmy stod, världens tröttaste men snällaste häst.
Minns tyvärr inte om jag har fått med alla hästar jag tagit hand om, har jag glömt något så ber jag om ursäkt för det !

Foder - Mögel!

I detta inlägg har jag tänkt ägna mig åt ett växande problem i Sverige, alltså mögel i grovfodret! 

Hösten 2011 har varit väldigt varm för att vara en höst, lika så vintern har varit väldigt varm, och det skapar stroa problem för lagringen av höt. Enligt Hästfocus är mögligt grovfoder allt vanligare i Sverige. 
Många hästägare har börjat köpa stora rundbalar (250kg inplastade) och när det är allt för några som delar på en rundbal (hö, höselage, enselage) blir risken för mögel större. Om det är plusgrader och balen är öppnad bör den ta slut inom 4-8 dagar. Annars är risken att balen blir förstörd med mögel. Oftast när vi människor upptäcker mögel i en bal, ex vita fläckar så är det redan försent, då är oftast hela balen redan förstörd. 

Mögligt grovfoder kan orsaka väldigt stora problem som kolik, fång. Det kan även orsaka störningar i luftvägarna hos både hästar och människor. Mögel orsakar även magproblem, det påverkar tarmfloran negativt. Om problemen inte åtgärdas kan möglet spridas till blodomloppet, hästen får lättare mjölksyra under träningspass osv. 

Ett sätt att skydda höt ifrån mögel är att lägga ett lager halm på balarna (småbalar) eventuellt beställa löspressade balar eller helt enkelt sprida ut höt. Det finns även produkter som hjälper till att hålla möglet borta, jag har varit med om att man "saltar" höt. Vi hade problemet med att vårat hö möglade väldigt lätt (småbalar) jag vet inte om saltet hjälpte men möglet höll sig borta, dock kan det ha berott på att vi använde oss av en ny metod att stapla balarna. Annars finns det Sensivum Mucro att ha på höt.

För att undvika mögel i hagen, om man har fritillgång på en stor rundbal, så bör utfodrningsplatsen inte användas som toalett, sovplats för hästarna. Det är även väldigt viktigt att mocka bort nedtrampat hö, samt bajset runt om utfodringsplatsen för att inte parasiter ska spridas. Samt att det är många hästar som delar på en bal så den blir uppäten.
Om man har det problemet med att balen inte blir uppäten i tid så kan man ha olika "lunch" tider. Det krävs dock att man som hästägare kommer ut och lunchar hästen/hästarna. Och vissa har helt enkelt inte tid med det, då gäller det att sammarbeta. 

När det gäller stora inplastade balar så gäller det att ha super koll, om höt, enselagen, höselagen börjar luckta eller bli varmt bör man ta bort det omedelbart. 

En rundbal som är inplastad håller mycket längre än 4-8 dagar om det är minusgrader ute. Men det gäller ändå att ha stenkoll, då det är skadligt för båda häst och ryttare! 

Dammigt hö är oftast mögelangripet, många blöter sitt hö, och tror att det ska bli bättre, det finns inget bevis för att det är bättre att göra så, men om man verkligen ska blöta sitt hö så bör man göra det i minst 10 min för att mögelsporerna ska försvinna i mängden, men det finns alltid mögel kvar. Det finns också andra anledningar till att blöta sitt hö ex öka förutsättning för hästar med dåliga tänder att få i sig höt! 
Självfallet dammar höt lite eftersom det är en "torrvara" men om det dammar mer än vanligt är det förmodligen mögel, man kan känna det på lukten också!
Enligt våran höbonde så kommer man inte ifrån att höt dammar, men till viss mån är vi hästmänniskor den värlsta kunden.

Enligt svenskdjurlag är vi skyldiga att ge hästen/djuret hö som är av godkvalite! 

Det visste ni kanske inte: Att Islandshästar är generellt mycket känsligare mot mögligt grovfoder än andra hästraser, dock beror det mycket på imunförsvaret hos djuret!

(källa: Hästfocus)

Bild ifrån: http://www.hippson.se/cldocpart/72354.jpg





dagens göra i stallet

idag så vart det en vilodag för Emmy, för att alicia kunde inte komma ut när jag kunde ha ridlektion eftersom jag har flera än 1 häst och ta hand om den dagen så hinner jag inte vänta på någon !
-
så fick tacka nej till Alicia, när jag väl var ute i stallet och så mockade jag och fixade allt på 10 min, därefter åkte man hem och fixade lite innan ridningen på kvällen.
-
när det var klart så åkte jag till stallet igen och tog in Emmy igen för lite trickträning eftersom hon har sin vilodag. nästa projekt är att skaka hov. sen därefter är det att ligga ner.. får vi se hur allt blir. men hon skötte sig jätte bra idag.
-
när jag fixat det åkte jag och pappa till vingåker där jag köpte själv foder (Hippo Musli), den funkar jätte bra och jag gillar verkligen den. när jag köpt den för 180 :- så åkte ja och pappa till ridskolan där ja hade ridlektion som vanligt, han skulle då hämta upp mig vid 19.30 men kom 20.00, snacka om att jag var arg. för man kommer inte så sent, men men..
-
nu har man äntlgien ätit, duschat och fixa med bilen eftersom den besiktas i morgon. så nu är man äntligen i sängs, men det är en normal tid för mig om jag har mellan 2-4 hästar på dagen.
-
men nu ska jag sova, här kommer det en bild på en häst som jag har testhoppat eftersom ägaren är rädd för och hoppa. men hästen är super duktig och världs fin !på att hoppa ! men kan absolut ingentign och det syns..
-

Förlåt för dålig uppdatering av mig!

Hej på er allihopa!

Jag ber om ursäkt för väldigt dålig uppdatering på bloggen från min sida, men tur att det finns fyra tjejer till! Jag har haft otroligt mycket i skolan hela veckan, inlämningar och 2 nationella prov för mig. Så jag har lagt bloggen lite åt sidan dom här dagarna.
Har inte vart i stallet så mycket för den delen heller, men jag åkte dit idag för nu är det värsta över just nu i skolan, så åkte ut till stallet och pysslade om Peggy!

Idag stod Peggy eftersom hon reds igår av Josse. Så jag fixade allt och pysslade om henne, fyllde på vatten i hagarna osv. Riktigt skönt och komma ut till stallet efter en dag med 3 timmars prov, få rensa huvudet och bara vara och inte tänka på nått annat. Älskar och få komma ut dit verkligen!


Foto: Josefine Dahlkvist, ÄLSKAR DEN HÄR BILDEN!



Utvärdering av dagens ridpass

Det vart inte så mycket intervall träning utan mycket arbetstrav. Men damen Zola ville inte riktigt arbeta i dag utan bara springa. Men jag var glad endå, hon gör lite knäppa grejjer då och då som får ens läppar att dra upp sig i ett leende haha. Fick till några bra steg i alla fall man får ju inte ge upp bara sådär utan vidare. 

Men nu nåste jag klaga lite på termobyxor de går f** inte att rida i de är ju bara hopplösa! De är stora man bli klumpig de åker upp där man inte vill ha dem och hjälperna bli helt fuckade! Ne nu får de ta och bli vår och sommar!

En väldigt dålig bild på Zola efter passet.


Upp och Hoppa

Ja som rubriken säger får jag säga till mig själv "Upp och Hoppa!". Mådde inte på topp i dag i skolan så fick ta en tidigare buss hem. Men det ska inte stå i vägen för att Damen ska få motion! Ne i dag blir det lite lätt intervallträning runt åkern. Kommer skriva mer om hur det gick efteråt! 


vill ha, ge mig !

har inga pengar.. men får bli något och spara till !
En gummisnodd till Emmy, så man kan arbeta henne ner lite mer än att hon bara springer och kollar på annat !
Dressyrgjord, till hennes nya lilla sak som kommer senare..
Den här ska hon ha gjorden till, sen kommer det nya stigbyglar !
Här har vi dom, svarta och snygga !
Till stigbygeln !
Stigbyglarna, till min gjord !
Sadelväska om man är ute länge med lilla hästen !
Ett fint shabrak, gillar stark !
Mössan till det..
Västenshackrak som man kan ha lite västen ridtur !
Måste bara ha, älska !
Gillar stark så kan man hämta henne i hagen lättare och rida ut lättare !
båda passar henne perfekt !
passar med varandra, om man bara hade pengarna !
Vintertäcke eftersom hennes är för litet !
Fleeace eftersom hon svettas eller är blöt väldigt ofta !
Superhäftiga lindor, super söta ju !
både back och framskydd ! vill ha..
rakmaskin för jag måste raka emmy varje vinter/höst !
För eksem och bitmärken från insäkter, det är ett måste måste !
'
Det är här några saker jag vill ha, vissa är väldigt vitkiga så nu ska jag ta från sparkontot och se till att ha tills sommaren kommer.

förlåt för ingen bloggning, mycket och göra

jag har massor och göra tyvärr, skolan, träffa vänner, ta hand om hästen.. och lite mer så jag hinner inte blogga om dagarna jag gör.
'
men dom här dagarna som har varit har jag gjort med emmy är att tagit promenader, tränat olika trick och horsemanship, ridit någon gång, longerat, börat longera utan longerlinan eftersom hon gör det själv nu för tiden. ordenltigt och på en volt, men hon gillar inte höger varv.
'
så måste öva mer och få mer muskler på höger så hon kan arbeta mer där. idag så ska alicia rida emmy och hon ska rida henne för mig, lite ridlektion. därefter åker jag till ridskolan och rider lilla freja. vi har dressyr eller markarbete. sen på fredag lite trickträning, ska lära henne och skaka hov.. får vi se hur det går. sen på lördag kommer min vän att hänga med med sina barn så ska dom få test rida emmy så får vi se hur det går, hoppas hon sköter sig.
'
men kan säga att emmy har varit duktig hitils nu när hon knappt vilar något. föresten ska köpa nytt foder idag !

jag vill ha!

ååååh så fina saker, jag har hamnat i ett shoppinghumör så här kommer lite saker som jag vill köpa till Peggy från Hööks.
'
ALLA DESSA BILDER KOMMER FRÅN HÖÖKS! http://www.hooks.se
'
Pannband till Peggy
Pannband till Cimba

'
Dressyrschabrak, helt käääär

.
Sadelpadd i fårskinn

'
Benlindor

Stigbyglar



Dagens fråga?

Hur långa brukar era ridpass vara när ni rider? 

Jag har märkt att det skiljer sig väldigt mycket. Ibland rider jag och min syster i 25min till 1 timme och 30min. Beror helt på vilken runda i skogen man rider, eller om det går bra eller dåligt under ridpasset! 

Men det det vanligaste är att ridpasset blir mellan 40min till 1timme. På ett 25min pass hinner man inte göra mycket på, men det kan exempelvis vara Stora molkerundan man rider i raskskritt, och det är ju nyttigt det med. Men annars brukar jag ha en uppvärmnig på 20min om jag rider dressyr/markarbete/hoppning. Jag tycker uppvärmningen är jätte viktig samt avskrittningen (som jag måste bli bättre på!)

Men ett träningspass för min tränare brukar vara: 15-20min uppvärmning, 20-35min träning och 15 till 20 min avskrittning! 

(bilduppladdnings "programmet" ville inte fungera... men inlägget är skrivet av Beatrice Hanssen)

Longering av Cimba

Igår försökte jag bli av med lite av Cimbas överskottsenergi. Han har ju vila fram till mars, men lite tyckte jag allt att han kunde röra sig :) Longerade ungefär 10 minuter med inspänning, det är andra gången han går med inspänning och han skötte sig galant :) Längtar till de är dags o börja rida honom igen :)
'
Peggy har förhoppningsvis oxå kommit igång till mars så man får ta lite längre turer än bara 10 min :) men hon får den tid hon behöver :)
'
ååå så roligt de är att stå i gången ;)

Evil plan 2

Ja vi försöker ju då lura i Zola att äta sina mineraler. Bisse visade ju evil plan 1 med äpplet detta är en annan variant som funkade galant!




Inte så snyggt med en morot men det funkade! Hoppas inte Zola förknipar motötter och äpplen med mineralerna så hon slutar äta god sakerna helt! 


Snart bär det av till stallet!

Om ca 30min ska jag och Madde åka till stallet tillsammans. Vi får se helt enkelt vad som ska hittas på med Zola. Men jag kan säga att jag är grymt sugen på att tömmköra igen efter en natts fundering vad som egentligen gick fel. Tror först och främst att jag ska vara tydligare med mitt kroppsspråk och framför allt planera. Planeringen är super viktig för Zola! 

Sen så är det ultimata att vara själv att träna med Zola, igår var Emmy och Sara i paddocken samtidigt vilkt resulterade i att Zola fick annat att tänka på också, även fall jag godkände att Sara fick vara i paddocken samtidigt så det var mitt fel. Hur som helst måste Zola också lära sig att andra saker kan hända men hon ska fortfarande ha fokus på vad jag vill, eller så var mitt fokus också där borta där Sara höll på! 

Hur som helst får vi helt enkelt se vad som händer. Hoppas i alla fall på att det blir en bra dag i stallet! 


Hoppas på fin väder!

I dag hoppas jag på fint väder och att jag får sluta tidigare från skolan haha. För om jag slutar tidigare så kommer Bisse att hinna hämta mig och om det är fint väder så kan vi fota lite nya bilder till bloggen! 

I dag tror jag det blir en liten promenad med Zola då det blir inervall i morgon (mest skritt och trav). Så det är bara att hålla tumamrna för vädret och om min lärare kommer vara lite snällare en vanligt!




Tömmkörning istället för skrittpass!

Idag vart det tömmkörning för Zola istället för ett skrittpass. Fick nämligen låna tömmar och tömkörningsgjord av Sandra.

Zola var i alla fall väldigt arbetsvillig till en början, men mot slutet vart hon trött och vinglig. Man märker på henne att hon har fått tagit det lugnt nu ett tag, men hon uppskattade motionen i alla fall!
Tömmkörde i skritt och trav, höll på i ca 40 min innan det vart för mörkt (orkade inte tända lampan i paddocken) och 40min är ganska bra tid nu när hon sätts igång igen!

Posetivt med passet:  Arbetsvillig men ändå behöll lugnet (ville inte speeda på) lyhörd.
Negativit med passet: Jag var lite ringrostig, tappade ytterstödet så hon vart vinglig i vänster varv!

Det konstiga som jag tycker är att hon känns "tryggare" i höger varv när man tömkör, men i vänster som hon annars är trygg i när man rider vinglar hon!
Så där har vi att öva lite på!


mina TRE älsklingar

Lyckades få några bilder på mina tre älsklingar Peggy, Kalle, Cimba :) Det var lite kämpigt att få till det med en Cimba som inte vill stå still och en pojkvän som inte vet vart han har hästarna, haha. Men Peggy stod still och såg glad ut nästan hela tiden :)
'
Här är i alla fall resultatet:
'
Haha här var Kalle nöjd med att han fick dem att stå still ;)
'
'
BEHIND THE SCENES
Cimba ville ju bara pussa på Peggy lite ;)
Äter hellre än är med på bild, Kalle ropar: -Hur får jag dem att sluta!?!?
Peggy tycker att Cimba är jobbig...
-Hörru Kalle, har du någe godis till mig?

Ovisade bilder!

Dessa bilder vart tagna för ungefär en vecka sen, när jag var ute i skogen och traskade med Zola. Detta var i alla fall hennes outfit för den dagen!


Grimma från hööks (reflex för 139:-)
Täcke: okänt märke, kan kanske vara Bucas då jag märkt att dem har andra spännen på bogen. Det är i alla fall ett innetäcke som hon fick ha på sig 20min ute medan jag mockade, fick hur som helst med det till Zola när vi fick henne. Så det är relativt gammalt, men passformen är bättre än de flästa täcken som vi fick med henne!



Bilder från den så kallade "Evil plan"

Här kommer lite bilder på äpplet som jag skrev om igår i detta inlägg





Detta går även att till något gott, tror till och med att jag har ett recept någonstans på detta. Fast som sagt då är det med morötter i och kneckemackor osv!
Får ta och leta reda på det så kan jag lägga upp lite recept på hästgodis! 

 

 


Pigg häst

Igår skrittade jag Peggy, det gick jätte bra :) skrittade en runda som heter "lilla molkerundan", fast jag genade över gärdet så hon inte skrittas för långt :) satt av sista biten då hon inte ville skritta utan bara takta och trava. Hon får inte hålla på så för sitt ben :( men jag satt av och sprang sista biten hem :) allt gick bra!
'
Peggy o Cimba när jag tar in dem :)



Planering


Evil plans!

Idag gjorde det hästägare inte ska göra, och det är att lura hästen, hah. Zola lurar man inte ostraffat i alla fall!
Som ni vet äter hon ju inte mineralerna som vi köpt så idag tog jag med ett äpple till stallet, skar bort toppen på äpplet och sedan gröpade jag ur stjärnhuset. För att sedan fylla på med 1 msk mineraler (pulver). Sedan la jag äpplet i krubban och la toppen på äpplet över igen så det skulle se ut som vilket äpple som helst. 

Min evil plan fungerade i alla fall, så idag fick hon i sig lite mineraler i alla fall, håller tummarna på att krubban är urslickad i morgon! 

(bild på äpplet i morgon, mobilen vill inte funka med datorn för tillfället!)

Ridpasset vart inte så häftigt som jag trodde. Det var rent ut sagt svin kallt att rida. Tummarna, låren och fötterna var bortdomnade efter 30min. Så det vart ett kort pass. Ibland önskar man att man hade ett ridhus, dock har många ridhus här nere frusigt också. Underlaget har blivit hårt osv. Lite tråkigt när det är en sånhär kyla som det är nu!
Imorgon vet jag inte vad jag ska hitta på med damen, men någon form av motion blir det, med termobyxor. Rider inte utan igen!

Stallet snart!

Snart blir det stallet, hade tänkt åka upp runt 14:00. Idag blir det ett lite lätt dressyrpass för damen, det är inte lika kallt ute som tidigare dagar så det går att rida utan termobyxor, tummen upp för det då jag tycker det är jätte jobbigt att rida med termosar för dem åker upp heela tiden!

Men innan ridturen ska jag packa massor av hö, ska även märka om alla höpåsaar typ (20st) för att kunna packa 4påsar/dag. Jag tycker det blir mycket smidigare fall man märker upp dem med morgon, lunch, eftermiddag och kväll. Då slipper man fundera på vilken påse som är till vad!


Men nu blir det att kolla ny dator, då min eventuellt har crashat för sista gången! :(

Andra ridturen!

Igår så hade busponnyn rymt från sin hage igen, men hon hade nog inte busat så mycket som sist, lilla buspollen!
Ridturen gick jättebra, både Josse & Sara gick med, Peggy gick lite kortare på höger bakben, men det kan bero på att hon skoddes i fredags eller att hon ansträngt sig för mycket när hon rymde från hagen.
Tillbaka till ridturen, den gick jättebra tycker jag, red samma runda som sist, Peggy var ooootroligt pigg så jag fick bromsa henne massor, eftersom hon måste gå i normal takt!

Efteråt planerade jag och Josse Peggys ridning två veckor framöver, nu hoppas vi allt går som det ska så kommer allt bli toppen!






Lek i hage och paddock!

Idag när jag kom till stallet var det lek i hagen, dock var Zola (häxan surtant hah) inte med. Hon såg inte allt för lycklig ut utan hon ville nog bara komma in!

Fixade i alla fall allt först för jag tycker att 14:oo är lite tidigt att komma in för damen!
När jag kom ut igen hade hon börjat deltagit lite i leken som Cimba och Emmy höll på med. Passade på att träna lite horsemanship med Zola (tränade på inkall) och det slutade med att alla hästar kom när jag ropade, och lämnade mig när jag ville bli lämnad. Verkligen häftigt!

Hade planerat att rida idag men eftersom hästarna hade så kul i hagen bestämmde jag mig för att leka med Zola i hagen själv, Vilket hon uppskattade. Ett ridpass blir i morgon, inriktat dressyr!


mitt namn

Nu har jag skaffat mig en personlig "namnunderskrift" så man ser tydligare att de är jag som skrivit inlägget :)
'
Bytt från denna :
'
Till denna :

Cimbas outfit

Här visar Cimba upp sin outfit han har i hagen ;) under har han ett svart fleecetäcke, över ett blårutigt vintertäcke och sen en gul reflexgrimma :)
'
Täcket har vi köpt från grannen så vet inte vart den kommer ifrån :)
'
Grimman kommer från Hööks och den är köpt i sep-11

Peggys outfit

Peggy visar upp sin outfit hon har i hagen ;) under har hon ett rosa fleecetäcke, över ett färg-glatt rutigt vintertäcke, sen matchar vi med en rödglittrig grimma ;)
'
Vet inte vart täcket kommer ifrån för vi köpte det v grannen :)
'
Grimman kommer ifrån Citygross som jag köpte för några år sedan. Den är jätte glittrig vid nosgrimman och på sidorna, dock syns inte det på bilden :(

Peggys planering v. 6


Kort uppdatering!

Aldelles för kallt för att hitta på någåt med Zola i dag. Hon fick komma in skapligt tidigt och in och äta!
I kväll kommer jag spändera i soffan under en filt och mysa med Henrik!

Torsdagens ridning

Igår tog jag en liten skritt tur med Peggy :) hon skrittas nu varannan dag :D Allt gick jättebra! skrittade i 10 min barbacka :) när jag vände på vägen och skulle skritta hemmåt så vart hon jätte pigg och busig xD dock fick ja säga till henne då hon måste ta det lugnt och skritta i normal takt (i det här läget ville Peggy takta och gå i turbo hem) Men hon gick jätte fint med bakbenen :) men brrr va kallt det är!! Peggy tyckte inte om att de blåste kallt på henne :( inte ja heller för den delen ;)
'
Idag kommer hovslagaren ut så Peggy verkas och får nya skor och Cimba verkas :) Får hoppas att hon inte klivit upp sig mer på höger bakben, isf så får hon börja gå med boots i hagen :)
'
Lördag ska jag och Alicia göra upp ett litet schema för Peggy :) lägger upp hennes planering då :)
'
Snart är hon igång igen, och då får vi ta denna mysiga ridväg igen (matsboda) istället för bara 10min rundor :)
(bild från början av 2011)


Kylan biter sig fast

Det är inte speciellt kul när termometern visar -10°. Så i gård vart det lilla molkerundan igen för damen, men denna gång fick vi sällskap av Sara och Emmy :).
Det är varken hälsosamt för hästen eller ryttaren att vara ute länge i kylan och anstränga sig. Så det blir väl fortfarande lungt tempo för damen tills det blir lite mildare!

Mål inom "hästvärlden"!

Jag tänkte ägna detta inlägg åt mina mål med min riding, samt framtid. 

Mitt mål just nu är att hålla Zola frisk och ridbar så länge det går, tyvärr tickar inte klockan nedåt för hennes del och hon börjar närma sig 20år sträket, jag ska vara glad att hon levt såhär på länge då jag vet att andra har fått tagit farväl med sina hästar som är betydligt yngre. Nu är det så att 20år inte är någon ålder för vissa hästar, och det märker man på Zola hon är sitt gamla jag, dock lite lugnare, hon är bra leder, muskler, tänder och psyke så vad kan man mer önska?! 
Dock får jag helt enkelt ha i åtanke att hon är lite äldre och kanske inte köra så hårt med henne. Just därför skrittas hon väldigt mycket just för att hon ska bli hållbar igen!

Kort och gott, hon ska få de bästa förutsättningarna till att hålla som häst! 

Mina framtidsmål då, jo jag har funderar mycket kring en till häst, dock en yngre, inte unghäst (1-4år) men kanske runt 6-7år så jag kan forma hästen själv med hjälp av tränare osv. Jag vill att min framtid ska innehålla hästar, och eventuellt lite tävlingar då och då. Jag saknar verkligen när man hade en träning 1 gång i veckan nästan två när vi precis fick Zola.

Men det första prioriteringen är att Zola ska vara frisk och att jag kan betala allt på Zola, sedan kan jag eventuellt kolla runt efter en till häst (om jag har pengar för en till). 


Saknar faktist att tävla...

Jag tänkte berätta lite hur mycket jag tävlat osv.

Jag tävlade första gången 2008, en dressyrclearround på en häst som står på ridskolan, vid namn Bonita. Minns inte exakt hur det gick, men jag kommer iaf ihåg att det var första gången hon såg ett dressyrstaket eller vad man nu ska kalla det.
Efter den tävlingen så minns jag att jag har tävlat dressyr 1 gång till på ett gotlandsruss på ridskolan, Lillen nämnligen.
Efter det så fortsatte jag tävla hoppclearrounder bara, på olika hästar, men för det mesta så tävlade jag en häst som heter Betty, hon stod på ridskolan förut. Men jag kom felfritt varje gång med henne, vi tävlade 4 gånger med varann tror jag, jag tyckte om den ponnyn väldigt mycket! Men hon såldes senare.

Sist jag tävlade var när jag tävlade hoppclearround med Peggy i början av sommaren 2010, vi hoppade 60 cm och kom felfritt runt, jag var överlycklig!
Nu när jag kom och tänka på det där med tävlingar så saknar jag det faktist, det var otroligt längesen jag var ute på tävlingsbanan, men jag ska se till och tävla snart igen!




RSS 2.0