Foder - Mögel!

I detta inlägg har jag tänkt ägna mig åt ett växande problem i Sverige, alltså mögel i grovfodret! 

Hösten 2011 har varit väldigt varm för att vara en höst, lika så vintern har varit väldigt varm, och det skapar stroa problem för lagringen av höt. Enligt Hästfocus är mögligt grovfoder allt vanligare i Sverige. 
Många hästägare har börjat köpa stora rundbalar (250kg inplastade) och när det är allt för några som delar på en rundbal (hö, höselage, enselage) blir risken för mögel större. Om det är plusgrader och balen är öppnad bör den ta slut inom 4-8 dagar. Annars är risken att balen blir förstörd med mögel. Oftast när vi människor upptäcker mögel i en bal, ex vita fläckar så är det redan försent, då är oftast hela balen redan förstörd. 

Mögligt grovfoder kan orsaka väldigt stora problem som kolik, fång. Det kan även orsaka störningar i luftvägarna hos både hästar och människor. Mögel orsakar även magproblem, det påverkar tarmfloran negativt. Om problemen inte åtgärdas kan möglet spridas till blodomloppet, hästen får lättare mjölksyra under träningspass osv. 

Ett sätt att skydda höt ifrån mögel är att lägga ett lager halm på balarna (småbalar) eventuellt beställa löspressade balar eller helt enkelt sprida ut höt. Det finns även produkter som hjälper till att hålla möglet borta, jag har varit med om att man "saltar" höt. Vi hade problemet med att vårat hö möglade väldigt lätt (småbalar) jag vet inte om saltet hjälpte men möglet höll sig borta, dock kan det ha berott på att vi använde oss av en ny metod att stapla balarna. Annars finns det Sensivum Mucro att ha på höt.

För att undvika mögel i hagen, om man har fritillgång på en stor rundbal, så bör utfodrningsplatsen inte användas som toalett, sovplats för hästarna. Det är även väldigt viktigt att mocka bort nedtrampat hö, samt bajset runt om utfodringsplatsen för att inte parasiter ska spridas. Samt att det är många hästar som delar på en bal så den blir uppäten.
Om man har det problemet med att balen inte blir uppäten i tid så kan man ha olika "lunch" tider. Det krävs dock att man som hästägare kommer ut och lunchar hästen/hästarna. Och vissa har helt enkelt inte tid med det, då gäller det att sammarbeta. 

När det gäller stora inplastade balar så gäller det att ha super koll, om höt, enselagen, höselagen börjar luckta eller bli varmt bör man ta bort det omedelbart. 

En rundbal som är inplastad håller mycket längre än 4-8 dagar om det är minusgrader ute. Men det gäller ändå att ha stenkoll, då det är skadligt för båda häst och ryttare! 

Dammigt hö är oftast mögelangripet, många blöter sitt hö, och tror att det ska bli bättre, det finns inget bevis för att det är bättre att göra så, men om man verkligen ska blöta sitt hö så bör man göra det i minst 10 min för att mögelsporerna ska försvinna i mängden, men det finns alltid mögel kvar. Det finns också andra anledningar till att blöta sitt hö ex öka förutsättning för hästar med dåliga tänder att få i sig höt! 
Självfallet dammar höt lite eftersom det är en "torrvara" men om det dammar mer än vanligt är det förmodligen mögel, man kan känna det på lukten också!
Enligt våran höbonde så kommer man inte ifrån att höt dammar, men till viss mån är vi hästmänniskor den värlsta kunden.

Enligt svenskdjurlag är vi skyldiga att ge hästen/djuret hö som är av godkvalite! 

Det visste ni kanske inte: Att Islandshästar är generellt mycket känsligare mot mögligt grovfoder än andra hästraser, dock beror det mycket på imunförsvaret hos djuret!

(källa: Hästfocus)

Bild ifrån: http://www.hippson.se/cldocpart/72354.jpg





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0