Januari KOSTNADER

Japp, då var det dags att skriva upp vad jag lagt ut på Peggy och Gloria nu i Januari.
 
 
  • Hö, 1 ton: 2250:-
  • Suregrow (kraftfoder), 7st säckar á 20kg2164:-
  • Lucern, 7st balar á 18kg: 1533:-
  • Hovslagare, verkning Gloria+verkning, skoning 4 hovar, snösulor Peggy: 1600:-
  • Träckprov, 2st: 330:-
  • Däckelunderlägg: 117:-
  • Försäkring, Peggy & Gloria: 665:-
Totalt: 8 659 kronor.
 
Januari blev ganska dyr men det är pågrund av foderinköpen och det görs inte varje månad :)
 

ÄNTLIGEN FREDAG

Äntligen fredag säger jag bara! Den här veckan har inte alls vart så bra, jag har ont i halsen, är förkyld och har haft ont lite överallt typ. Men jag har hunnit med att plugga, varit i stallet, tränat alldeles för lite, träffat saknade vänner, umgåtts med min kärlek och sedan har jag även skrivit in mig på körskolan. Så nu lär detta ta otroligt mycket tid för mig framöver... Men jag ser verkligen fram emot att få ta det efterlängtade körkortet!
 
I onsdags spenderade jag hela min eftermiddag ute i stallet, så himla härligt!

Jag red Matsboda med Peggy. Det tog cirka 50 minuter och jag red i alla gångarter. Peggy gick hur fint som helst och var väldigt duktig. Hon var avslappnad fast det var riktigt kallt och det blåste MASSOR. Men jag tycker att allt gick väldigt bra, jag är nöjd ♡
 
Det gick tyvärr inte att ladda upp bilderna från i onsdags av någon anledning... Så jag visar bilderna någon annan dag!
 

Löshoppning

Snart är det dags att löshoppa alla hästarna i stallet lite smått. Vi ska bara få ihop en tid alla kan när det är ljust... 
 
Här får ni ett gammalt (maj-12) klipp från när vi löshoppade väääldigt små hinder med Gloria och Chummy :)
 
 

blåsigt värre

Det har blåst väldigt mycket de senaste dasgarna och det har inte vart några snälla vindar, dessutom va de riktiga isvindar, brrr! 
 
Peggy fick klä på sig lite inför skritturen, jag såg lika inpackad ut haha ;)
 

längtar efter sommaren

Ååh vad jag vill ha värme nu! allt känns så mycket enklare att fixa i stallet och pyssla med hästarna då... Det ända som är bra med vintern att det är mysigt att rida i snön ;) 
 
Här får ni ett litet videoklipp på Gloria från betet i somras :)
 

Film - Gloria i stallet

Här får ni ett litet filmklipp på Gloria från när vi tränade på att hon ska stå still fast hon inte sitter fast :) 
 
 

Träning - Gloria

Idag har jag tömkört Gloria i ca 15min. Hon är verkligen jätteduktig! Kommandona börjar sitta och hon tjaffsar inte emot när jag svänger & bromsar :) Ååååh vad jag längtar tills jag får sitta på hennes rygg! Eller iaf när man får se henne "jobba" mer i form så man får se hennes gångarter ordentligt :) men det kommer och jag tänker inte stressa fram. 
 
 

Månadskostnad

Japp, detta år kommer jag skriva upp alla kostnader för hästarna varje månad för att jag är nyfiken på hur mycket jag lägger ut på dem varje år ;) 
 
Så i slutet av varje månad kommer jag att skriva upp alla kostnader och sedan summera ihop det så även ni får se hur mycket pengar det läggs på hästarna :)
 
Så Januaris kostnader dyker upp inom de närmsta dagarna!
 
 

Longeringsträning

Idag fick Gloria träna på att bli longerad. Har ju bara gjort det 1gång innan men hon har fattat vad det går ut på så hon går snällt runt på en volt runt mig :) Hade lite längre lina idag och vi tränade på kommandon, fick t.o.m lite galopp på henne idag :D så duktig!! blev ju ett o annat bocksprång också i galoppen och det är lite roande o se, bara hon slutar med det tills inridningen hehe ;)
 
Imorgon är det tömkörningsdags eller skogspromenad utan sällskap som står på schemat! :)
 
 

Hovis

Idag har hovis varit ute och snyggat till Peggy o Glorias hovar :) Peggy skoning på alla 4 med snösulor och broddar och Gloria fick sina hovar verkade :)
 
Peggy skötte sig jättebra! hon brukar tycka det är jobbigt att hålla upp benen länge men idag ryckte hon ingenting i benen, tummen upp!!! :D
 
Gloria därimot hade inget tålamod alls idag ;) ryckte med benen efter 1min och tyckte att det var nog. Det var dock misslyckade försök från hennes sida eftersom hovis höll kvar tur nog :) Så nu blir det trålamodsträning för fröken gul! :)
 
 

Dagens ridtur

Idag red jag & Peggy ihop med Wilma & Darcy. En härlig söndagsförmiddag och hästarna var väldigt pigga och glada!
 
Ridtur: Jordenrunt + galoppbacken
Tid: 1h 45min
Distans: 11,67km
Medelhastighet: 6,7 km/h
Medeltempo: 08:57 min/km
Max hastighet: 22,5 km/h
 
Peggy var VÄLDIGT pigg och stark! Hon busade lite i galoppen med några glädjeskutt ;) Vi galopperade väldigt mycket denna runda och Peggy älskade det, fast det gick på tok för sakta enligt henne ;) Såfort jag lättade i handen stack hon iväg som ett spjut och ville helst inte sakta ner. Går inte att bli sur på henne för man ser hur kul hon tycker det är, och jag med för den delen. 
 
Efter galoppbacken blev hon flåsig och lite svettig men hon njöt verkligen av att få springa av sig :) Todde att hon skulle få nog av att galoppera men icke! hade hon fått välja själv hade hon velat galoppera hela vägen hem ;) 
 
Hon fick en lååååång avskrittning utan mig på ryggen och framme i stallet fick hon stretching. Vi båda är väldigt nöjda över dagens ridtur, kul hade vi också! :D
 
 

Inkörning

japp, i fredags var det Peggys första pass inför inkörningen. Kalle var snäll och höll i vagnen och jag ledde Peggy :) Hon var lite tjurig och inte på ett bra humör alls så gick bara ett varv på ridbanan. Men hon var väldigt duktig! :)
 
 

I hagen

Skulle försöka fota hästarna i hagen men det var inte alls enkelt eftersom Gloria är med hela tiden, haha ;)
 
Fick några halvkassa bilder iaf xD
 
Darcy & Gloria = buskompisar, jäklar va de kan öva på rodeo ibland ;)
Peggy står o solar, hon vill bara vara ifred :*
Darcy, Peggy, Amor
 
Fick ingen bild på Morik eftersom han stod längst bort i hagen och jag orkade inte gå dit :)
 

Stora grisen

Snart är Dino hela 9 månader! Han växer numera bara på bredden med muskler :) På lördag ska han på sin 2:a utställning, ska bli spännande o se va de säger :)
 
 

Dyr häst

Idag var Gloria väldigt dyr! Vi tränade på tömkörning utan ledare idag, och hon var såååå duktig :) Nu har verkligen poletten ramlat ner och hon fattar vad det handlar om. Så jag är stolt som vanligt ;)
 
 

TISDAG 21 JANUARI

Heeeeej. Sitter just nu i skolan och väntar på dagens sista lektion som är svenska. Sen får vi ju inte glömma att det är tisdag idag, vilket innebär "tisdagsfika" med klassen. Wiho!
 
Igår så var jag i stallet och tog hand om bästa tjejen. Peggy gick ganska hårt i söndags så igår vart det ett ganska lugnt ridpass. Jag red Koltäppan med Peggy igår när det var mörkt ute i alla gångarter. Jag tvekade först eftersom jag inte tycker om att rida i mörker i skogen själv, men jag klarade av det tack och lov. Ridturen tog cirka 45 minuter.
Peggy var hur fin som helst igår, hon var både lugn och avslappnad. Jag tycker själv att allt gick riktigt bra. Jag är sååååå stolt över prinsessan  Jag red även barbacka igår, bland det mysigaste som finns.
 
Resten av denna dag består av träning och en hel del plugg...
 
 En mobilbild på Peggy från igår, så himla söt hon är!

Ridtravar mer "okej"?

Är det bara jag som börjar känna att ridtravarna börjar hävda sig själv inom ridsporten?. Jag tycker att inslällningen har ändrat sig otroligt mycket på bara 8år. Eller det kanska bara har med att göra alla dessa feel good forum om ridtravare (som jag gillar och läser om varje dag.. hehe) 
Nej men seriöst, när jag fick hem Zola för snart 8år sen så var man i princip rädd för att säga vad hon var för ras. 

Man ville kamma manen över på andra sidan för att dölja frysmärket, man galopperade inte där folk såg. Bara för att dem inte skulle få reda på att det var en "TRAVARE" som man sa på den tiden. Med detta inlägg vill jag inte starta en debatt om: "travare är lika bra som halvblod, och blablabla". Men som rubriken lyder känns det som att "travare, varmblodiga travare, ridtravare" är mer okej inom ridsporten nu än för ett par år sen. Vad tror ni? 

Jag kanske bara pratar för mig själv nu, men jag är en stolt ägare till en travare, fd travare eller om NI vill kalla det ridtravare, för mig är Morik en häst, min bästa vän så om ni vill definera oss så varsegod, jag är stolt över honom oavsett!! 

Frysmärkt = utmärkt som jag tror minfux.blogg var först att skriva?! 

Finaste Big Lady Zola 1992-2013*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

longering

Idag var det Glorias första longeringsträning. Har gjort lite enklare övningar innan för att flytta ut henne på en volt runt mig men nu testade jag på "riktigt". Hon var jätteduktig! Det blev skritt och lite trav. Tränade bara på kommandon och hon lyssnade hyfsat :D Hon drog sig mot utgången och tjurade ihop lite men det gick snabbt över :) höll bara på drygt 5min så hon inte skulle tröttna. Hon får iaf en guldstjärna idag <3
 
 

Cimbisen

Ja, idag var jag och hälsade på Cimba :) Han var väldigt pigg & glad! Han såg ut att må toppen och hade väldigt blank o fin päls.
 
Vi tog en liten uteritt med fodervärden som lånade en annan häst och Cimba tyckte det var superkul och var väldigt pigg, även jag tyckte det var superkul såklart ;) 
 
Känns härligt att han mår så bra :) han var mjuk och fin och busig, precis som Cimba ska :D
 
Alltså, han är ju bara för söt! älskar han bläs <3
 
 

Hälsa på Cimba

Imorgon (lör) åker jag och hälsar på Cimba igen :) Ska bli jätteskoj! bilder på honom kommer såklart :)
 
 
 
 

Skogsritt

Idag red jag Peggy och hade Gloria som handhäst. Vi gick runt i skogen och klättrade, gick över stock&sten och gick slalom :) Fick även Gloria att galoppera upp för en backe vilket inte brukar hända eftersom hon har så stor trav :) Båda brudarna var väldigt duktiga fast Peggy var så jäkla pigg!! kunde tro hon hade myror i baken ;)
 
Var ute 40min och släppte ut 2 nöjda hästar i hagen igen :) <3
 
 
 

2013-01-14 TISDAG

Tänkte skriva lite om i söndags när jag spenderade ett antal timmar ute i stallet, så mysigt. Det är verkligen världens bästa plats att få vara på om man vill koppla bort allt annat och bara vara. 
 
Ridväg: Koltäppan + lite skritt på vägen
Tid: 40 min
Gångarter: Red i alla gångarter.
 
Minus med ridpasset
- Peggy var både tittig och nervös till en början på grund av snöovädret.
- Jag hade svårt att slappna av.
 
Plus med ridpasset
+ Peggy började slappna av efter en stund, när hon hade börjat vänja sig vid snöovädret.
+ Peggy gick väldigt fint.
+ Hon var mjuk, och inte alls stark.
+ Peggy var pigg och glad.
+ Hon hade väldigt härliga språng, då hon fick lyfta ordentligt på hovarna i snön.
 
Måste tillägga att det var otroligt roligt att få rida i snö igen, har faktiskt längtat lite efter det då det har varit så grått och lerigt den senaste tiden. Det var så mysigt!!
 
Jag är så glad över att jag har Peggy ♡
 
Bild i repris.
 

2:a tömkörningen

Japp, idag fick Gloria sin 2:a lektion i tömkörning :) har fortfarande repgrimma men idag hade jag tömmarna genom ringarna på gjorden! :) Hon fick även på sig sina nya&fina benskydd :D
 
Bisse hjälpte mig genom att hon gick bredvid Gloria som stöd ifall hon blev osäker :) Gloria skötte sig väldigt bra! Hon ifrågasatte bara några få gånger vad jag höll på med men var annars helt oberörd :) Det som kan vara svårt med denna "lilla" dam är att hon tycker allt runtomkring är roligare att kolla på så hon glömmer bort mig. Men är sjukt stolt över henne! tanken är att hon ska "tömköras" 1ggn i veckan så hon lär sig sen kommer jag dra igång det mer ordentligt till våren :)
 
titta så vuxen hon ser ut med utrustning på :D
 

Vart på träning

Idag har jag invigt min hästtransport och åkt på en NH träning med Peggy :D Hon var helt okomlicerad att lasta och åka med trots att det var över 4år sedan hon åkte sist.
 
Fick en trailercam i julklapp så den använde jag självklart idag oxå :D Kan säga att Peggy såg ut som ett fyllo därinne... Ska testa bredda mellanväggen nästa gång och se om det blir bättre :)
 
Tycker inte att NH träningen gav mig något då den var på en lägre nivå än vad jag är på idag men det var kul att komma iväg och kolla på andra hästar och människor. Synd bara att det snöade så förj*vligt... 
 
Därimot fick jag träning - Genom att köra & backa hästtransport i detta snöoväder... Men jag är faktiskt väldigt stolt över mig då vi fastnade i en backa så jag fick backa o greja för att ta oss upp, lite mer fart sen så klarade vi backen :) Backade ut transporten från parkeringen sen när vi skulle åka hem igen. Tycker det är superbra träning eftersom jag har tänkt att ta utökad B körkort sen i sommar/höst.
 
Glömde helt att ta några bilder tyvärr... Här har ni några bilder från arkivet:
 
 
 
 
 
 

stalljours morgon!

Idag var det dags för mig att ha stalljouren, eller ja, jag har ju stalljouren hela helgen dvs fredag kväll till och med söndag kväll! 
Idag kom snln, fick sopa av bilen för att komma in i den, och nu har det väl kommit ca 1dm, och inte har dem plogat vägen heller så den är marg att köra på om man har en bil som jag (bredare än vad spåren på vägen är). 
Morik fick inviga sitt nya vintertäcke idag, det är ett täcke som är köpt på biltema. Fick lite panik när första snön kom när jag hade Chummy kvar så därför fick biltema bli lösningen. 449:- för täcket, ett helt överkommligt pris. Får se hur kvaliten är, men biltemas hästartiklar har förvänat mig förut. Detta täcke är super bra för oss som har hästar vars bogar är åt det smalare hållet!! :-) 

Just nu ska jag sätta igång det senaste avsnittet på Dracula och hoppas att min magvärk vill ge sig, antar att jag har haft fullt upp den senaste tiden utan att märkt av det, då brukar magen säga till på detta vis. "nu är det dags att tagga ner!" 
Imorgon (eller kanske ikväll) hoppas jag på att skritta lite på Morik, min syster kommer nämligen hem och vill att hon hjälper mig, jag litar på henne och vi är väldigt lika varandra med hanteringen av hästar! 
Längtar!! 
 
 

Effektiv dag

Denna dag är jag nöjd med! Skulle ta sovmorgon men vaknade strax innan 9.00. Kollade lite på TV och sedan drog jag ut till stallet :)
 
Fixade allt till hästarna och sedan gick jag och Dino en skogspromenad mitt i skogen (alltså inte på någon stig). Mycket hopp, ducka, balansera bjöds det på ;)
 
Sedan borstade jag Peggy och Gloria och efter det gav vi oss ut på en ridtur (koltäppan), hade Gloria som handhäst och red på Peggy. För Peggys del blev det både skritt, trav och galopp men för Gloria blev det bara skritt och trav eftersom hon har en så stor trav xD
 
Väl tillbaka i stallet så fick Peggy gå ut i hagen och Gloria fick vara kvar i stallet på lite "ensamhets"träning. Borstade Gloria och pysslade med henne innan även hon fick gå ut i hagen. Slängde ut lunch hö till alla hästarna :)
 
Ja, sen åkte jag hem till lägenheten och storstädade! julen är nu ute och lägenheten är skinande ren :) Har även pantat burkar, handlat, lagat mat, duschat och betalat räkningar. Så ja, jag tycker jag har vart väldigt duktig idag ;) nu ska hunden rastas och sen är det filmtajm :D
 
 

Första tömkörningen

Idag har jag "tömkört" för första gången. Hon var sååååå duktig!! Hade inte tömmarna i ringarna på gjorden utan hade de lösa som "långa tyglar" och repgrimma :) Tränade lite på att svänga och på lite halter. Blev tyvärr ingen bild för det var så mörkt :(
 
Hon börjar bli en häst nu :D såååå kul att se framstegen lillan gör :)
 
 

Suttit upp!

I fredags satt jag upp på Morik för första gången efter lite longering. Hela uppsittningen var väldigt odramatisk och han skötte sig jätte bra. Satt på honom i ungefär 1minut och sedan hoppade jag av. Han fick självklart otrligt med beröm när jag satt upp och efter med för den delen. Super häftig kännsla!! :D 
Det var mer dramatiskt att spänna sadelgjorden än att hoppa upp. Tror dock jag måste köpa mig en nu gjord, min är x-antal cm för lång... Men det kanske blir bättre med mer muskler, hoppas på det i varje fall!! 

Annars har vi inte gjort så mycket mer, vi har busat i paddocken, och idag ska vi gå en promenad! 
Kommer i framtiden att skriva målen jag har med Morik samt mina åsikter inom inridning! 

 
Bilden är tagen för ca 1 månad sen, usch vad tiden egentligen går fort. Snart är det dags att ta en ny bild för att se skillnaden. Det kommer bli spännande!! :D
 
 

Uteritt

Idag var jag & Peggy ute och red med Wilma & Darcy. Var väldigt fint väder men lysande sol och vindstilla :)
Använde sports tracker så här kommer info om ridturen:
 
Ridväg: Stora Sten
Tid: 1h 18min
Distans: 6,55km
Medelhastighet: 5 km/h
Medeltempo: 11:59 min/km
Max hastighet: 40,3 km/h
 
Peggy var väldigt pigg och glad hon taktade ganska mycket, väldigt svårt att få en lugn skritt... Vi red mycket i skritt och galopp och det blev 2 långa galoppsträckor, vi ökade på i en uppförsbacke så de fick sträcka ut på benen :)  Peggy blev lite svettig. När vi genade över ett gärde såg vi en död älg liggandes där halv-uppäten :S Gick med henne avsutten 15min i början och 15min i slutet :)
 
Är väldigt nöjd över ridturen, det var riktigt härligt!! :)
 
 

Hull

Peggy har alltd varit svår att hålla i ett lagom hull, hon har alltid haft mer eller mindre överhull men under tiden i sjukhage kunde jag reglera hennes exakta intag vilket gjorde att hon äntligen fick bort de extra kilorna. 
 
Det svåra är ju bara att hålla kvar henne i samma hull nu efter sjukhagen oxå. Tycker det har gått väldigt bra faktiskt!. Visst har hon lagt på sig lite till men mycket av det är muskler som har börjat byggas upp igen. 
 
Vad som är normalt hull för en häst varierar väääldigt mycket beroende på hur den är byggd osv. Man säger ju att man ska kunna känna revbenen med ett lätt tryck men inte kunna se dem... Håller för det mesta med om det men det finns undantag. Hästens muskler spelar in en stor roll på hur hästens hull ser ut.
 
Här kan ni se hur man brukar bedöma hästens hull
 
 
Kan säga en sak iaf; En tjock häst är INTE en glad häst!!! (gäller även åt andra hållet med en för smal häst...)
 
Här har ni en glad häst med lagom hull, lite muskelfattig bara
 

Natural Horsemanship

Nästa lördag den 11/1 ska jag iväg på NH träning :) Har inte bestämt mig om jag tar med mig Peggy eller Gloria än... Men kul ska det bli :D länge sedan jag var iväg och tränade och så blir det min allra första NH träning så det blir spännande :)
 
 
 

år 2013 & 2014 GLORIA

Året 2013
 
Först kändes det som att det inte har hänt så mycket detta år men när jag börjar fundera så har det hänt väldigt mycket för Gloria :) Hon har t.ex.
  • Lärt sig så uppbunden i gången
  • löshoppat
  • åkt transport
  • sommarbete och levt "vildhästliv"
  • vänjt sig med täcke
  • haft tömkörningsgjord
  • haft träns+bett på sig
  • vart med som handhäst
  • osv.
Vi har fått en bättre relation och förstår varandra bättre. Det vi har tränat på mest under året är ensamhetsträning, dvs minska ner hennes flockbundenhet. Hon har blivit mycket bättre efter sommarbetet för då växte hon i huvudet och blev mer trygg i sig själv. 
 
Nästa år är det nog vårat viktigaste år i hela hennes liv! ska bli riktigt spännande!
 
För år 2014 är det dags att:
  • Börja tömköras
  • åka iväg på löshoppningar
  • röntga benen och ev. rygg & nacke
  • åka till hästtandläkaren
  • och den största händelsen av allt; Hon ska ridas in!! :D
Med de punkterna skrivna förstår ni nog att jag är väldigt förväntansfull inför detta år ;) Hon ska även detta år åka iväg på ungstobete för de är då hon växer i huvudet och det är väldigt viktigt så hon är mogen för inridningen :)
 
Hoppas på ett riktigt bra år!!!
 
 

Projekt - inkörning

Nu är det snart dags!! Peggys vagn är typ klar så nu ska jag börja köra in henne :D älskar att köra så ska bli riktigt skoj!
 
 
 

år 2013 & 2014 PEGGY

Summerar ihop lite vad som hänt lite under 2013 för Peggys del.
 
Året började inte så bra eftersom Peggys vän Zola var tvungen att tas bort.. :( Men blev sedan bara bättre och bättre. Peggy har under hela 2013 tränats upp igen efter skadan och med bara positiva resultat, tex.
  • Hon tycker ridningen är jätterolig
  • hon är mjukare,
  • luftigare gångarter,
  • trampar på bättre,
  • glad,
  • arbetsvillig och ja, listan kan göras lång :)
Jag tror Peggys höjdpunkt detta år var när hon fick komma ut i stora hagen med kompisar igen efter lång tid i sjukhage. Min höjdpunkt var när jag en solig höstdag red barbacka i skogen och tog den första galoppen tillsammans på 2år <3 oslagbar känsla!!
 
Hon har under året fått många nya vänner; 
  • Chummy
  • Amor
  • Morik
  • Darcy
Jag tycker att året har varit väldigt bra men nästa år kommer bli ännu roligare
 
För nu 2014 tror jag det kommer hända många roliga saker, bland annat;
  • Hon ska köras in
  • Börja ta upp hoppningen igen lite smått
  • Åka iväg på olika sorters träningar
  • Vara ledarhäst under Glorias inridning
  • Ny mindre medryttare ska börja rida & träna
Så jag är väldigt förväntansfull på detta år! :)
 
 

1 JANUARI 2014

Första dagen på det nya året spenderades på en av mina favorit platser, i stallet. Jag skrev i mitt förra blogginlägg att jag skulle ta med mig kameran, och det gjorde jag. Jag hann precis gå ut i hagen och ta några bilder innan det blev kolsvart. Jag tänkte visa er några bilder från dagen!
 
Fina Morik (Denna bild har jag redigerat väldigt mycket) // Foto: Jag
 
Fina Darcy // Foto: Jag
 
Fina Gloria // Foto: Jag
 
Bästa Peggys hovar // Foto: Jag
 

Linslus

ja, det är inte lätt att ta kort i hagen om Gloria är där... Hon är så jäkla nyfiken och vill lukta o gärna smaka på allt ;)
Hon kommer alltid gåendes mot än när man går in i hagen :)
 
 
 

RSS 2.0