Svullen

Igår när jag tog in Cimba så märkte jag att insidanvänster framben var svullet och varmt. Han haltar inte och verkar inte ha ont. Jag hittade inget sår men svullnaden är lite "hård" alltså inte benhård utan inte mjuk som det brukar vara. Troligtvis har han lyckats sparka sig själv, men jag låter honom vila så får ja se om några dagar om svullnaden går ner :)
'
Svullet ben -->
Suddig bild, men detta ben är som det ska'''''''''''''''''''''''''Här är det svullet

Stalljour/uppdatering om Zola!

Det har inte uppdaterats så flitigt av varken mig eller Madde kring Zola. Hur som helst så börjar vi från förra veckan!

Vi märkte att Zolas sår har blivit mer infekterat, det rann ut var ur det (fredags v.21). Vi börjat tvättat med sårtväl och Jodopax 2 gånger/dag. Vilket vi ser resultat med. Såret är inte varigt längre och sårskorpan ser fin ut. Så snart kan vi börja rida igen med sadel. Ska se fall jag kan sy ett sadelgjordfs överdrag som man lätt kan tvätta och att det ska bli mjukare kanter på den för att förebygga skav. Självfallet kommer vi inte rida med sadel förns såret är helt läkt, men eftersom såret gick upp igen (nu då) efter vi hade ridit med sadel så kan det vara bra att förebygga!!

Och nu till stalljouren, eftersom såret ska göras rent morgon/kväll på Zola så tänkte jag att jag lika gärna kunde ta stalljouren idag. Alla hästarna stog inne inatt pga av åskvarning kvällen/natten tills idag. Men idag är det strålande sol ute med ca 14 plusgrader vilket är perfekt väder för hästarna att vara ute i.

Mockade alla boxar idag också och insåg att vi kasnke kan ha fått våran träckprovs påsar idag heheh, ooopps my bad!!
Aja vi får väl jaga hästarna i hagen och hoppas på att dem bajsar! ;)

Men nu alla i stallet skyll på mig, det var jag som mocka (a)!


Skogstur

Jag kom precis in från en mysig ridtur i skogen. Sara och Emmy gick med också :) vi red/gick ridvägen som vi kallar stockstigen :) Den tog 35min (vi gick väldigt lugnt i skritt). Cimba skötte sig galant! älskar när han går ute på nätterna för han blir så lugn och stadig då, de är synd att vi inte har någon lösdrift.
'
Imorgon ska jag jobba så får se om ja rider eller inte :)
'

Åska

Just nu är kl. 22.42 och jag sitter o lyssnar på mullret utanför fönstret. Hoppas inte att åskar kommer hit. Man ser blixtrarna som kommer ganska ofta med än så länge är mullret många sekunder efter. Jag har iaf tagit in Peggy för ett tag sen och gett hästarna som sover ute (Cimba, Emmy, Zola) sitt kvällshö :) Hoppas att åskan försvinner så jag slipper vara orolig för bebis (Cimba) ute i hagen <3



Onsdagens ridpass i sommarvädret!

I onsdags red jag ut med Josse & Cimba och Madde & Zola i sommarvädret sådär i solnedgången ungefär, det var fortfarande ganska varmt fast vi red vid 5-tiden. Men i allafall, det var jättemysigt!!
Vi red Stockstigen och jag red Emmy barbacka. För min del gick det inte alls så bra... Emmy var väldigt seg och trött, ville knappt gå framåt och inte arbeta alls. Men jag hoppas det går bättre nästa gång!
Jag var ganska trött och seg jag också, jag hade dansat i flera timmar och orienterat samma dag i 3 timmar i 25 grader, så jag var ganska slut kan man säga.

Ha en fin kväll!



Upprepning

Ja bisse skrev lite i går om mitt pass på Zola i padocken men tänkte skriva lite om hur jag kände! Mina ambitioner för gårdagens pass va inte stora, tänkte skrutta runtlite i padocken bara för att få rida henne! Men vilken häst! När hon väl inte stannade för att brunsta för typ allt (även gräsklippare) så var hon underbar! Zola har en väldigt skumpig och stötig trav i vanligtvis, (inte så konstigt efterssom hon är en travare) men i går hade jag inga probelm att sitta i traven. Lite små skrik vart det väl av mig när jag hamnade på sniskan i svängarna, men jag vill inte påstå att jag är bra på att rida barnacka ahaha. 

En sak till det fungerar utmärkt att rida runt i foppatofflor haha jag glömde nämligen att byta skor i går och upptäckte inte det förren jag hade suttit upp. Men det fungerade utmärkt. Men egentligen kanske det inte så bra att gå runt i stallet i foppisar med tanke på att man kan bli trampad!


Trimmning av två hästar!

Idag vart det ett trimmningspass på banan för både Zola och grannens häst. Madde red Zola barbacka vilket gick super bra, Zola var hur fin som helst! 
Ibland undrar man om det är min häst, hur som får hon stå ute i natt, med sällskap av Cimba och Emmy! 

Själva ridpasset för min del på grannens häst gick jätte bra, jag känner inte hästen så bra, så jag krävde inte sådär jätte mycket av henne. Red i alla gångarter i ca 45-50min. Det var ganska varmt och mycket flugor så jag och grannes häst vart väldigt störda av det. 
Hon var seg till en början men efter lite joggning i trav kom hon igång. Men det är mycket häst att rida då hon är väldigt stor. Men det är vääldigt roligt. Det får verkligen det lilla hjärnkontoret att arbeta! 

Imorgon blir det en liten barbacka ritt för mig och Zola. Dock även imorgon i paddocken eftersom jag är väälidigt osäker med att rida barbacka, men jag VET att det behövs! 



+ 28, inte fel!

Ja, det är just nu + 28 grader ute, inte fel, helt underbart. Älskar det!

Jag ber om ursäkt att jag inte bloggade igår, jag var ute hos en kompis på landet hela dagen med en till underbar vän. Kom hem sent och hade inte tid till att blogga helt enkelt...
Sedan har jag fått min tandställning nu så ni vet lixom haha.

Men förra veckan var jag ute i onsdags & i lördags. På onsdagen hade jag hand om Peggy & Emmy, som ni märker har jag Emmy ganska ofta, men jag rider henne ungefär 1 gång/vecka i allafall, dels för att jag vill hålla igång min ridning och sedan hjälpa Sara.
Onsdagens ridpass blev en skogstur i sommarvädret med Josse, red i ca. en timme i skritt och trav. Emmy skötte sig utmärkt, var lite busig bara och ville inte arbeta riktigt.

I lördags hade jag hand om Peggsan, gjorde i ordning allt och borstade henne, myste med henne lite också. Hon fick gå ut i sin hage med mycket gräs en timme också, det gjorde henne jätteglad!
Man märker på Peggy att hon verkar vara bättre, hon är oftast alltid glad när man kommer till hagen och ska ta in henne. När man ryktar så gillar hon det, hon är på väldigt bra humör. Det gör mig glad, Peggy gör mig glad! ♥


//Gammal bild på Peggy! Ni får vrida huvudet lite hehe//



Flugtäcke!

Idag har det varit en jätte skön dag med kort skoldag, värme och en mysig ridtur :)
'
Hinner inte skriva så mycket mer haha, men håller på o kollar på flugtäcke till Peggy eftersom det blir så jobbigt för henne med alla insekter i sjukhagen :( Har hittat en ja ev. ska köpa, men har ni någon till salu? (flugtäcke med hals och magplatta stl. 135) så mejla [email protected]
'
Peggy i sin sjukhage <3



Snabbt inlägg!

Jag bloggar ikväll om veckan!
Ha en otroligt bra och fin dag :)


//Ovisad bild på mig & Shifter från i höstas, ignorera min sits. Saknar denna ponny! <3//



Sover ute

Cimba och Emmy sover sin första natt ute för iår idag. Känns alltid lite nervöst de första nätterna bara för att man inte har riktigt koll på dem. Men de klarar sig gott o väl ute! slipper mocka imorgon iaf ;)

Ridled Sörmland

Idag har vi årets första gäster hos oss. Ser jätte mysigt ut i hagen med massor hästar i :)
'
Ridleden är perfekt för den som gillar långa mysiga ridturer med övernattning på olika värdgårdar. Molke Mellangård är en värdgård som mina päron pysslar med (jag hjälper till) Det innebär bland annat att vi har boende, mat, hage och boxplats till de som kommer.
'
Ni kan läsa mer på http://www.ridleden.se/
'

Motgångar

Ja Bisse och jag kanske inte är de flitigaste med att blogga här längre. Men det kan förklaras med att vi får nästan bara motgångar just för tillfället. Zolas operationssår har blivit lite inflamerat så vetrinären var ute i går, men han konstaterade bara att vi skulle tvätta såret med jodopax och hålla koll. Men som sagt såret varar och geggar så Zola får stå tills det blir bättre!

Vi har även kommit fram till att Zola får gå i heltids panssion nu, men det inebär inte att vi ska sluta rida helt utan att vi kommer rida henne mer en vad hon står. Men om det är oväder eller om man verkligen inte har lust att rida så är det okej att hon vilar den dagen. Men som sagt självklart kommer vi hålla i gång henne lite så att lederna inte blir stela hon är ju trots allt 20 år nu!


Den första bilden på Zola som vart uppladdad på bloggen!


Vuxit lite

Här är Cimba som liten bebis. Ca 8 månader. Peggy står bredvid :D
Här är Cimba 5 år. Peggy är bredvid :D
Här är Cimba som liten bebis. Ca 8 månader. Peggy är bredvid
Här är Cimba 5 år. Peggy är bredvid :D

Fullt upp

Jag hinner inte blogga på några dagar för nu är det sista veckan i skolan med plugg så jag har extremt mycket att göra så måste lägga tid på skolan nu.
Men vi hörs till helgen! Kram på er alla läsare! =)


Bästa häst ♥




Fixat frisyr

Cimbas fina frisyr under dressyrpasset för några dagar sen :)
Ardennerfläta i manen
En liten knopp i pannluggen och hans finfina pannband :D
Trött och svettig efter passet :) flätan i manen är lite sliten hehe ;)

Blöt ridtur

Idag tog jag och Madde en ridtur i regnet. När man kom tillbaka från rundan var man lika blöt som Runar brukar va... Ja Runar vår katt han sitter ALLTID ute i regnet och blir blöt haha ;)
Ridturen gick bra tycker jag! lite trots i början bara (han ville inte gå i en stor vattenpöl som vi var tvugna att rida igenom för att komma vidare på rundan). Tycker de va lite skönt att rida ut i regnet faktiskt ! :)
'
Här är Runar efter dagens regnväder x)
Blöt Cimba efter ridturen! :)
Matte är också blöt ;)

Spöregn!

Godkväll, eller nått!

Jag har inte kunnit blogga över helgen för jag har jobbat hela helgen, vilket var ganska skönt tycker jag.

Jag skulle ha haft både Peggy & Emmy i måndags men jag var överansträngd i axeln och hade jätteont så jag valde att stanna hemma så jag kunde bli bättre.
Åkte ut idag istället och tog hand om båda pollarna, Madde hade tagit in båda och mockat åt mig eftersom det spöregnade ute. Tack så mycket bästa Madde! Emmy var helt genomblöt men Peggy var torr eftersom hon hade täcke på sig lilla skruttan.

Tog hand om båda två och fixade allt, hade Madde som sällskap också. Det var kul! :)
Red sedan ut med Emmy i regnet, jag red barbacka. Valde att rida stora Molkerundan som tar en halvtimme ungefär att rida. Arbetade inte så mycket, lät henne gå på halvlånga tyglar och red i ökad skritt nästan hela tiden. Travade lite också på halvlånga tyglar. Emmy tyckte det var skönt att sträcka på halsen och hade jättefin skritt hela tiden tycker jag!



//Bild från när jag red fina Zola för någon månad sen. Foto: Madeleine Hanssen//



Bommar

Red över bommar igår med hinderstöd. Han var vääääldigt trotsig och ville bestämma själv hur, var och när han skulle göra något (typiskt tonåringar...) hehe helt otroligt att ja satt kvar vissa gånger när han lekte rodeohäst ;) balansen blir bra av att rida unghästar iaf :D
De han trotsa mest med var
*Stanna innan bommen o inte vilja röra sig ur fläcken... Och när han väl gick fram va han över väldigt fort xD
*Såg maaassor med läskiga osynliga saker som han absolut inte ville gå vid, vilket resulterade i skyggning och väldigt tvära skänkelvikningar ;)
'
Aja det är när man stöter på problem som man lär sig något! Imorgon om de är bättre väder ska jag och Madde (Zola) rida ut :) Hoppas de går bättre då :)
Min rodeo-ko.
Hehe tycker han är lik en ko på denna bild ;)

Regn och rusk!

Vaknade kl 9 idag och till min förvåning regnade det, så det var bara att åka till stallet och sätta på Zola täcke. Idag har egentligen Madde stallet men jag kunde inte låta henne stå utan täcke eftersom hon fryser så lätt när det regnar/blåser. Och mycket riktigt stod hon och darrade när jag kom och ville in!

Hon fick sitt täcke och sedan började hon beta så hon ska nog bli varm snart nog.
Annars så hon pigg och alert ut. Hon hade till och med ätit upp allt hö i boxen idag, till min förvånelse då jag har fått mocka hö nu ett par dagar. Dem har släppts på lite mera bete nu. Och Zola är väldigt runt om magen...


Huvudlös häst?

haha Cimbas huvud har försvunnit :)

Dressyrpass!

Idag red jag Cimbas första "riktiga" dressyrpass med dressyrläder och han hade knopp i manen och ardennerfläta i övriga manen. Han var skitsnygg!! önskar att någon hade vart med och filmat !
'
*Vi började med att skritta fram. Det gick väll inte så bra i början eftersom han fick för sig att inte gå på vissa ställen så han bara backade och skyggade. Men det minskade med varje varv ;)
*Han arbetade på väldigt bra i både skritt och trav, han var väldigt fin i formen. Dock måste jag påminna honom om att fortsätta trava i friskt tempo och inte att de ska gå saktare.
*Tränade lite att han skulle flytta för skänkeln när han stod still och det gick JÄTTE bra :D han lär inte ha svårt för fram och bakdelsvändningar sen ;)
*Vänster galopp var jättefin! Han fattade galoppen nästan direkt (han ökade bara lite i traven innan) Passade på att sitta i galoppen eftersom han kändes så bra och galopperade några varv utan problem. Han sökte sig ner i en fin form några steg iaf! :) I höger galopp får ja kämpa som bara den. Han fattar VÄNSTER galopp hela tiden!! Jag hjälper honom på alla sätt som finns så han ska falla i rätt (höger) galopp men ändå blir de vänster... Aja tillslut fick ja honom i höger galopp och han kändes jätte fin då :)
*Travade av och skrittade, sedan satt jag av och gick 10 min "runt Arne" (en liten ridväg) Red totalt i 30min :)
5 av 5 hästskor!! <3
När jag hämtade honom från hagen :)
Mycket gräs att äta
Bästa kompisen Zola i bakgrunden :)

Fått svar

Nu har vi fått svar på vad knölarna är för något. Orkar inte skriva så invecklat. Men det heter Cutan lymfom (stavning?). En mycket ovanlig tumörbildning som går via lymfan. En häst kan äntingen bara leva med det i några månader innan den måste tas bort men det kan också leva med det upp till elva år. Men Zola kommer aldrig bli frisk. Så nu vet ni.

Skogstur!

Idag har jag jobbat och stått i. Och fy tusan vad jag är mör i huvudet. Kroppen där emot är pigg. Så kan en vanlig dag vara på ett demesboende! 
Jobbade hur som helst en delat tur idag och med det menas 07:30-12:00 och sedan kommer du tillbaka 16:30-21:00. Hur som helst hann jag med att ta hand om Zola när jag var hemma på timmar! 

Efter att ha mockat och fixat hö red jag och Josse ut. Vi ville rida en "ny" runda eller ja en runda som Cimba inte hade ridit förut, men eftersom det var knapp om tid vart det gamla vanliga kolteppan! 
Zola skötte sig utmärkt efter att ha vilat så mycket som hon gjort. Trodde jag skulle få rida en turbohäst men hon var lugnt. Lite stark i munnen kanske men som sagt hade förväntat mig värre. 
Imorgon blir det ett dressyr pass i paddocken (lättare sådant eftersom vi bara skrittat idag). 


19 år, värdelöst år men ett stort grattis till mig för det är min dag !

förlåt att jag inte bloggat på sistånde, men jag har haft en bra födelsedag och en super fin dressyrtävling!

Ny hage+målat

Idag har jag varit i stallet och pysslat heeeela dagen :) Vi (pappa) har byggt en till sjukhage till Peggy så vi kan byta mellan de två :) Har även målat både den gamla och den nya sjukhagen :D
'
Innan hagen börjar byggas
De flesta plankor är på plats :)
Målat och klart!
Peggy fick inviga den i ca 1h o äta gräs :D
'
Tog även bort hagen Peggy gick i ett tag
Innan
Efter

Ridsport

Sitter och kollar på hästhoppning på kanalen "EUROSPORT". De började 9.15 håller på till 10.30 :)

Ridpass

Lite bilder från ridpasset med Cimba. Vi har faktiskt kommit kanske långt tycker jag! :)
Just nu jobbar jag mest på att han ska lyssna på skänklarna mer vid t.ex. ställning. Tränar även med bommar och kommer så småning om börja med ett litet hinder. Höger galopp måste jag även träna MYCKET på då han fattar vänster galopp hela tiden :(

Spänner sadelgjorden efter att jag har suttit upp och lyckats få honom att stå still ;)
Passar på att kolla på de stora nordsvenskarna i hagen som busar :)
Tränar lite halter då han har väldigt svårt att stå still. Gick faktiskt bra! :)
Lite beröm på halsen när han skötte sig utmärkt i traven :)
Kämpar med galoppen som en dåre. Svettigt vart de (för min del)

Vädret får mig att ändra mig

När jag vaknade av ett sol sken vart jag väldigt glad och planerade en mysig skogstur idag. Men sen när jag kom ut så var det inte så mysig för det blårer f*n om man får säga så. Så istället för att åka direkt till stallet när jag kom hem har jag försökt väntat du ut vädret, men det värkar inte bli bättre. Så vi får väl se om det blir ett litet pass i padocken får se hur Zola värkar ihumöret idag

Zola och jag för några dagarsen!


Softar i hagen

Så underbart väder det har varit de senaste dagarna :D hästarna verkligen njöt av att få gå ute länge och beta :)
'
Peggy tycker nog de är skönt fast hon står i sjukhage som ni kankse ser :)

TREDJE MAJ 2012

Hejsan!
Jag ber om ursäkt att jag inte hunnit blogga så mycket den här veckan som varit, det har varit så fint väder så jag har inte spenderat så mycket tid vid datorn. Det har lixom varit sommarvärme så jag har njutit av solen och värmen dessa dagar, underbart.

Jag har varit i stallet flera gånger även, jag har ridit Emmy två gånger. Både i söndags och i tisdags, då jag red ut båda gångerna med Josse & Cimba.
I söndags red vi ut i skogen och klättrade, vilket var jättekul för det var så längesen jag gjorde det. Blev mest skritt för det är ju så bra träning för hästarna att rida upp och ner. Emmy tyckte det var jättejobbigt, hon vart anfådd direkt och svettig även. Då har hon tränat på bra i allafall, det ska jag göra snart igen! Hon tyckte det var kul också för bara jag travade lite så kickade hon lite smått av glädje, så kul!

I tisdags red vi Koltäppan, väldigt mysigt i sommarvädret och bara ta en lugn ridtur. Skrittade mest, travade en bit i slutet.

Igår hade vi alla i stallet ett stallmöte på gräsmattan i värmen, pratade om allt möjligt som handlar om stallet och lite annat utanför också. Vilket är alltid lika trevligt att träffa allihopa!


//Bild från när jag red Cimba. Ignorera min sits//



Dagens fråga - Vilket bett rider ni på?

Det studeras kring bett, men kanske inte så ofta som det behövs. För ungefär 3år sen skulle jag kunna stoppa in vad som helst i Zolas mun nästan. Innan man inser hur viktigt det är att man förstår bettets inverkan/hur munnen ser ut på sin häst! 

Jag rider på tredelat med rörliga bett ringar, tredelat med fasta bettringar samt rakt med rörliga bettringar! 

Alla tre bett fungerar bra på Zola. Och det är väl det huvudsaken är, att det fungerar bra på sin häst. 
Men innan man byter bett tycker jag att man ska läsa på vad olika bett gör för inverkan egentligen!

"bettlöst är inte snällare" - Så lyder en underrubrik i Hippsons artikel i nr 1 2012. Dock har det inte gjorts några studier på om det skulle vara ett snällare alternativ. Men oftast marknadsförs bettlösa bett som att det är ett snällare alternativ. Där av vikten att man verkligen läser på kring bett. Jag menar det är något du stoppar i hästens mun, och fall den blir skadad så kan det dröja väldigt lång tid innan det blir återställd! 

Så nu till frågan - Vilka bett rider ni på, och hur tycker ni att det fungerar?



Ödla

Katten jagade denna. Svansen är dock borta :(

Nytt pannband

När jag fyllde fick jag ett pannband till Cimba som jag har önskat mig. Han blev jätte fin i det :D
'
Titta så fint det är :D ≈brunt med guld
både träns och pannband kommer från Hööks :)

Onsdag-Måndag?

Ja det är ju onsdag i dag men det känns verkligen som måndag! I morgon är det tre veckor sen vetrinären var ute och tog bort knölen men vi har ej fått svar! Jag messade vetrinären och han hade inte hört något, men han skulle ringa och fråga patologen i dag så vi får se! 

I dag ska jag föjla med Bisse till stallet och hjälpa henne lite så att det går fortare (typ packa hö). 

Ha det gött!

Huvudträning

Passade på för någon dag sen att träna Peggy lite med en tom spånpåse på ryggen ;) Först var hon lite misstänksam men efter bara en liten stund brydde hon sig inte ;)
Mer intresserad av vad jag gör :)
Ute o äter lite gräs :)

RSS 2.0