Operation struppipning

Nu har det gått 9 v sen Gloria opererades för sin struppipning (Tie-back och stämbandsresektion). Tänkte skriva lite om den :)
 
Från den 22/9-19 kl. 21.00 var hon tvungen att fasta.
den 23/9-19 Åkte vi mot strömsholm och checkade in henne 8.30. Först vägde vi henne (som visade 734kg) och sedan sydde de fast en infart i halsen. Vi lämnade henne i "sin" box och åkte hem.
precis kommit fram till strömsholm
 
Runt 15.00 tiden ringde de och meddelade att allt har gått bra :) Det var en liggande operation där de fäste upp vänstra struplocket.
 
Dagen efter den 24/9-19 var det dags för en stående operation där de skär bort en del av nedre stämbandet. Även den hade gått jättebra :) Hon får hämtas dagen efter :D
 
25/9-19 hämtar vi hem henne. Tyckte hon såg väldigt pigg och opåverkad ut. Hon tyckte det var väldigt skönt att få komma hem!
dags för hemfärd!
Äntligen hemma
 
 
Dessa hemgångsråd fick vi:
 
"Utskrivningsinstruktion efter Tie-back och stämbandsresektion

Din häst har opererats för vänstersidig struppipning. Två kraftiga suturer har anlagts för att öppna ingången till luftstrupen mer ("Tie-back"). Därefter har stämbandet på vänster sida skurits bort med laser för att ge mer plats för luftpassage.

Det är inte ovanligt att hästarna efter dessa operationer hostar lite i samband med intag av foder, framförallt de första veckorna. Detta för att hästen inte längre lika lätt kan stänga ingången till luftröret när den sväljer. Hostan ska dock inte vara alltför besvärlig eller ihållande. I så fall måste ni höra av er.

Eftervård:

Motion:
Vila i box/torr sjukruta de första 2 veckorna sedan i sjukhage tills återbesök om 6 veckor. Hästen kan från vecka 3 tas ut på kortare promenader för hand.

Foder:
Fodra all mat från marken, åtminstone de kommande fyra veckorna och observera att hästen inte har besvär att äta. Ni kan gärna blötlägga fodret, ffa om hästen är besvärad och hostar, det kan hjälpa.

Sårvård:
Hudklamrarna tas bort 14 dagar efter operation. Torka såret med klorhexidinlösning (0,5 mg/ml). Använd bifogad tång och handskar. Om såret blir smutsigt under läkningen kan ni torka rent det med ljummet vatten, koksaltlösning eller klorhexidinlösning (0,5mg/ml). Det kan vara lite svullet runt operationssåret, men det ska inte bli ömt och det ska inte vätska sig.

Mediciner:
Penovet xx ml i halsmuskeln dagen efter hemgång. (Skickas med en dos)
Metacam enligt vikt en gång dagligen i 6 dagar med start dagen efter hemgång. (E-recept utfärdat)

Övrigt:
Daglig tempkoll i 2 veckor. Hör av er om hästen får feber.
Kontrollera dagligen det klippta området på halsen där kanylen suttit. Det får inte bli svullet eller ömt.
Hästens gnäggningsläte kommer att vara förändrat framöver.

Återbesök:
Rekommenderas om 6 veckor. Då kontrollerar vi läkningen med hjälp av endoskopi i vila och beslutar om vidare igångsättning/åtgärd därefter.

Kontakta oss omgående om hästen får feber, svullnad eller sekret i operationsområdet eller besvärad andning. Kontakta oss också hästen hostar mycket i samband med foderintag."
sjukhage
 
 
 
Eftervården gick bra men bad dem kolla magsår på återbesöket då hon verkar ha haft lite ont i magen & dålig aptit efter alla mediciner osv. Det visade något enstaka litet sår så nu går hon på GastroGard i 4v. Redan efter någon dag så var aptiten tillbaka och humöret blir bättre :) Själva operationen hade läkt som det skulle så vi fick tummen upp!
 
 
I Fredags började hennes igångsättning och hon var sååå pigg! Mkt mer energi och ork så det ska bli väldigt spännande att se fortsättningen :) 
 
 

RSS 2.0