Svar på Frågestunden del 2

* Hur många år va ni när ni började rida?
Josse svarar: När jag var väldigt liten så brukade jag få sitta på min mosters häst och när jag var... ja va kan jag ha vart? typ 7 år så började jag rida på ridskola :)
 
Bisse svarar: Jag har även som Josse suttit på olika hästar när jag var väldigt liten. Men jag börja på ridskola när jag var ca 4år! :)

Alicia svarar: Jag red en hel del ponnyridningar när jag var liten. Men jag var 8 år när jag jag började rida på ridskola. :)
 
* Följer ni någon blogg? Vilken?
Josse svarar: Bloggar jag kollar nästan varje dag är: ponnysanning och Linda Hallberg. Sedan kollar jag runt lite på andra bloggar men det varierar vilka :)

Bisse svarar: jag följer minfux.blogg.se, tyrashästar.se och dressyrmupparna.se. Och så självklart följer jag qodrofenia.bloggplatsen.se - alla måste ha en som Q. Hon är helt otrolig, sån jäkla kunskap hon besitter, och kloka inlägg, som sagt alla måste ha en Q!! 

Alicia svarar: Jag läser mest mina kompisars bloggar. Läser även andra bloggar som tex. Nellie Berntssons och Kenzas blogg.
 
* Om ni vill träna för en tränare, hur ska den vara isf?
Josse svarar: Den tränaren ska vara hård! Det är ett måste för mig då jag gillar att se det svart eller vitt, antingen är det bra eller dåligt. Tränaren ska kunna säga till i rätt ögonblick när jag gjorde rätt/fel så jag känner det så jag lättare hittar känslan. Självklart ska tränaren kunna anpassa nivå och vara positiv! :)

Bisse svarar: drivande. Jag måste verkligen ha en tränare som är på och hela tiden får mig att rida då jag har en tendens att bli passiv i mitt ridande. Sen ska tränaren vara hård men ändå ge en energi och kunna förklara på ett bra sätt så man kan korrigera det som kanske inte gick så bra! 
 
Alicia svarar: Hm... Detta var en svår fråga. Jag skulle vilja ha en tränare som verkligen har en stor vilja till att lära mig och vill att jag ska utvecklas inom ridningen. Den ska självklart vara snäll, men den ska ändå vara rätt hård och tuff som ställer olika krav på en. Det är nog bland det viktigaste hur en tränare ska vara enligt mig. 

* Hur höga är era hästar i mankhöjd?
Josse svarar: Peggy är 144cm, Cimba är ca 153cm och Gloria är för tillfället 156cm, hon kommer landa runt 170cm :)
 
Bisse svarar: Chummy är 156cm mkh! :) 
 
 

Ensamträning

Idag passade jag på att ensamträna Gloria lite. Gick runt och gjorde lite horsemanship i ridhuset :) först var hon mesig och lite orolig men mot slutet kopplade hon av lite så då avlsutade jag och släppte ut henne i hagen igen :) 
 
 

Det kan inte alltid se snyggt ut...

Många bloggare lägger ut bilder på sina hästar där de går som bäst (vilket jag också gör) men här kommer en liten bildbomb hur det kan se ut innan den perfekta bilden dyker upp! 








Som sagt det kan inte gå bra varje gång för då lär man sig inget. Men såhär kan det alltså se ut innan jag och Chummy kommit överens. Just nu är han väldigt känslig som jag tidigare skrivit. Men det är bara att fortsätta att kämpa!! 












Träning för ny tränare!

Igår var jag på ridskolan och träna för en nu tränare, vid namn Johanna. En mycket positiv tränare som är otroligt duktig! 
Det var ett tag sen jag red i grupp och jag kom på mig själv flera gånger att jag inte lyssnade. Va för inne i hästen jag fick haha. 
Hade inte med mig Chummy utan fick låna en häst från ridskolan som kallades för kråkan. En väldigt snäll herre som inte gjorde mer än vad som behövdes. Men desto mer ridning från min sida helt enkelt. Vilket är bra då jag har en förmåga att bli passiv i min ridning! 

Kråkan då, jo han var seg, svår att böja och inte så alert som många andra hästar jag ridit, och tyvärr vart jag fast i mitt ridande och kunde inte rida ur stelheten. Som tränaren sa jag måste våga prova mig fram och försöka hitta nya sätt som kan lösa problemet. Och det håller jag fullständigt med om då jag är så otroligt van med en och samma häst. Så det är ju vääldigt nyttigt att rida en annan häst med ett annat sätt att jobba! 
Nästa vecka blir det träning för M med Chummy. Och sedan på torsdag igen träning för Johanna med Kråkan! :) 

Passar på att slänga upp en bild på snyggaste Chummy!! 






tömkörningsgjord

Gloria fick testa ha en tömkörningsgjord på sig, reaktion = 0 ;)
 
 

Svar på Frågestunden del 1

* Hur högt har peggy löshoppats? och hur högt med ryttare? 
Josse svarar: I löshoppning är Peggys rekord 1,30cm, hon river och vägrar väldigt sällan och tog sig över utan att nudda bommen :) I ridningen har jag hoppat bana på henne på 1m, sen har jag hoppat något enkelhinder strax över metern :)
 
* Har chummy tävlat i något? 
Bisse svarar: Enligt hans ägare så har han tävlats lite i dressyr, Men tyvärr vet jag inte några klasser! 

* Vart är Lilla gubben nu? 
Josse svarar: Nu är Lilla Gubben hos en fodervärd. Det roliga är att fodervärden är hans uppfödare :) Tror han ska vara utlånad minst 1år.

* Om ni fick skapa en egen häst, hur skulle den se ut? 
Josse svarar: Jag är väldigt svag för rasen PRE så min drömhäst är en svart eller gulbrun häst med mycket tagel och se ut som en PRE. Hästen skulle vara snäll och lätthanterlig men med lite "nerv" så det händer något när man rider ;) Det bästa vore om den såg ut som en hingst i kroppen men är ett sto, haha :)
 
Bisse svarar: Min drömhäst är en smalare variation av Chummy hah. Gillar hans modell dock ser han ut som en tunna nu... Men det ska det bli ordning på. Men om vi säger såhär en grövre Zola. (om man blandar Chummy och Zolas kroppar. det skulle bli perfekt för mig) inte för hög och lång. Men samtidigt en storhäst kännsla när man rider. Sen är jag ju väldigt svag för skimmlar... Kanske har att göra med att den första hästen jag någonsin satt på var en arab skimmel! (:
 
Alicia svarar: Hm... Detta var en svår fråga, haha. Jag tycker väldigt mycket om rasen "frieser", de är så himla fina! Min drömhäst skulle vara en svart frieser, helt klart. Men jag vill inte att hästen ska vara så stor i sånnafall, den ska vara lagom liksom. Den ska också vara snäll och lätt att hantera, den ska också ha stor vilja att lära sig saker och sedan vill jag att den ska vara ganska pigg. Det skulle vara häftigt!

* Hur mycket kostar era hästar i månaden? 
Alla: Denna fråga kan vi ta i ett annat inlägg, så kan vi skriva upp alla utgifter och sånt :)
 
* Kan ni lägga ut en bild på er från när ni precis fått häst och en bild från nu? 
Alla: Självklart kan vi göra det, det kommer ett eget inlägg med det :)

* När kommer gloria hem igen?
Josse svarar: Jag har planerat in att hämta hem henne Söndagen den 13 oktober! :)
 
* Hur länge har ni haft häst i Molke? 
Josse svarar: Peggy har stått här ända sedan vi flyttade in i huset i september 2006 så jag har haft häst här sedan dess, dvs 7år :)
 
Bisse svarar: Jag har haft häst i Molke i snart 6år tror jag. Vi flyttade Zola ett år efter Josse flyttade till huset. Sen dess har vi haft mer eller mindre hästarna i Molke!! 
 
Alicia svarar: Jag har aldrig haft häst i Molke. Men jag har varit medryttare på Peggy i Molke i flera år nu, sedan år 2009. Att få vara medryttare på Peggy, är något jag är väldigt glad och tacksam över! :)
 
* När va senaste gången ni ramlade av och vad hände? 
Josse svarar: Vet inte om jag kan kalla det avramling.. Men iaf det var när jag red Peggy barbacka i mjukisbyxor (väääldigt glidigt), hon hoppade till för en katt och stannade sedan så jag gled av från stillastående haha :) Det var ca 1 månad sen xD
 
Bisse svarar: Haha, det var för ett par dagar sen. Chummy är inne i en kännslig period nu och här om dagen skulle vi ha lite galoppbommar. Slutade med att han slog i en bom och vart förbannad och la av en bockerie. Och jag flög upp på halsen och ner på backen, landade på fötterna som tur va, men en aning chockad vart man ju. Slutade i alla fall med ett skarpsår på hakan och blåmärke i mellangärdet.. 
 
Alicia svarar: Tyvärr så kan jag inte svara på denna fråga... För att jag kommer inte alls ihåg när jag ramlade av sist, haha. Eftersom jag inte har ridit så mycket på 2 år så är det väldigt längesen jag ramlade av en häst.

 

FRÅGESTUNDEN ÄR AVSLUTAD

Som rubriken lyder så är frågestunden avslutad. Vi kommer att dela upp frågorna i två olika delar, med svar också förstås. Vi håller just nu på och svara på alla era frågor, men det kan ta lite tid eftersom vi har fullt upp med både jobb och skola. Men vi gör så gott vi kan självklart. Frågorna och svaren är påväg!
 
Ha en bra dag! :)
 
 
 

Dagens outfit!



Hjälm: Crw active
Tröja: hm
Väst: JH collection
Handskar: Crw
Ridbyxor: dahrve helskodda
Shaps: Crw
Skor: Crw 

Sadel: prestige hippos hoppsadel
Träns: okänd
Schabrak: protector
Benskydd: showmaster




Vad har hänt sen sist!

- Chummy blir svårare och svårare att rida. Men blir otroligt fin när man rider rätt! 
- smakat på grus efter Chummys bock serie. 
- ser ut som ett barn som ramlat och skrapat hakan på asfalten...
- har insett att jag inte är odödlig... ;)
- jag och Chummy är inte redo för galoppbommar.. 
- travbommar bör vi träna på.. 

Ja. Det har hänt lite saker.. Haha! 




ÄLSKADE FREDAG

Foto: Josefine Dahlkvist
 

Idag är det äntligen fredag, vilket jag har längtat till otroligt mycket. Just nu sitter jag i skolan och väntar på att mina två sista lektioner ska börja. Den här dagen är så otroligt seg... Har endast tre lektioner, två timmars lunch och slutar halv 3. Sååååå seg dag!
Resten av fredagen tillbringar jag med min prins, vi ska fira våran 1,5 årsdag som vi hade i måndags. 
 
I onsdags så tillbringade jag min eftermiddag ute i stallet. Denna gång så red jag en liten ridlektion för Josse, det var riktigt kul och väldigt nyttigt för mig. Det var även första gången för mig idag på hur länge som helst att rida med sadel på Peggy. Det kändes så himla bra, det går bra nuuuuu!
 
Ridlektionen: 
Började med att värma upp, då gick jag med henne en liten runda som tog cirka 5 minuter. Sedan så red jag på ridbanan för Josse i cirka 40 minuter ungefär. Jobbade henne i alla gångarter, det gick inte så bra till en början då jag tyckte att det blev svårt eftersom jag inte har ridit "lektion" på hur länge som helst och sen var hon väldigt trött haha. Men det gick bättre och bättre. Peggys galopp var riktigt bra, hon gick så himla fint och jobbade på grymt bra. Denna lektion var otroligt nyttig för både mig och Peggy, båda tyckte att det var väldigt jobbigt och det slutade med att vi blev helt slut haha. Avslutade med att rida en liten runda på 10 minuter, då jag travade av henne och skrittade/gick med Peggy. Nu känns det som att jag är igång igen, vilket känns otroligt bra!
 
Trevlig helg! :)
 
 
 

Sep. 19, 2013

Hehe, bilden skulle inte laddas upp... Jag som råkade trycka fel... Men iaf var det ett gammalt besikningspapper på Peggy från 2003 som jag hittade i hennes pärm :D själv köpte jag henne 2005 ;) Håller på o forskar om Peggy igen och DENNA gång har jag tur med sökandet om hennes bakgrund :D berättar mer sen när jag fått svar ;)
 
 

SÄLJES!

Säljer nu min knappt använda dressyrsadel, av märket Thorowgood t6. 
Inköpt av förra ägaren 2009 men är knappt använd då hennes häst vart sjuk. 
Använd ett 20tal gånger utav mig. Sadeln är i väldigt bra skick. 

Syntetsadel med lädersits och vulster. Strl 17" 
Bomvidden går att ändra med hjälp av olika järn du köper på hööks. Just nu är sadeln normal. Men har ett vid järn liggandes som självklart medföljer vid köp. Sadeln kostar 5995kr ny och säljs nu för 2500kr 

Vid mer frågor eller vid intresse maila: [email protected]

 
 

Dressyrträning i höstrusket!

Igår kväll vart det en kort men intensiv dressyrträning för mig och Chummy. Hade inte speciellt höga förväntningar då han är väldigt kännslig nu (beror nog på att han fäller). Till att börja med va han all over the place så att säga. Hade ingen styrsel på något ben och allt var mycket roligare att titta på än att koncentrera sig. 
Som sagt förväntningarna va inte speciellt höga. Men träningen gav verkligen resultat. 
Från en häst som varken kunde koncentrera sig och va allmänt "fuxig" om man får säga så till en häst som gick hur bra som helst med en jäkla POWER!!! 
Det va knappt att jag orkade rida honom när han va som finast, fick honom verkligen mellan skänkel och tygel. 

Svetten rann för ryggen i pannan, sittknölarna värker, och jag orkade knappt rida lätt när vi skulle trava av! 
Och inte för att tala om idag. Har inte haft träningsvärk på hur länge som helst efter ett ridpass, men det kom IDAG. Höll knappt på att komma ur sängen haha! 
Igår red jag verkligen och känslan ska jag verkligen spara. Trots att han va små sur och tyckte det va jobbigt red vi igenom det som ett team!! 


 

Ridning med Sadel!

Igår red jag Peggy med sadel för första gången på 6 månader. Har tidigare ridit barbacka eftersom sadeln inte legat så bra pga tappade ryggmuskler. Men nu är mycket av hennes ryggmuskler uppbygda igen så sadeln åkte på! Kändes härligt, jag märker att min balans har blivit mycket bättre av att ridit barbacka! :)
 
 
 

GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN!

HÄR HÄR HÄR HÄR
Glöm inte att fortsätta ställa frågor i våran frågestund!
 
Svaren på frågorna kommer inom kort, vi ska snart bestämma ett datum när frågestunden ska avslutas.
 
Vi blir så otroligt glada för alla era frågor, så fortsätt fråga!
 
 

TISDAG 17 SEPTEMBER

Ber om ursäkt för dålig uppdatering från min del. Skyller på samma sak ännu en gång, skolan tar så otroligt mycket tid nu så har inte tid till att blogga ibland tyvärr...
 
Förra torsdagen, alltså den 12 september så var jag ute i stallet tillsammans med Madde. Hon var så himla snäll och skjutsade ut mig till stallet, tack så mycket Madde! :)
 
Ridturen:
Jag och Madde red Koltäppan tillsammans. Jag red Peggy och hon Luna. Det tog cirka 35-40 minuter denna gång. Vi skrittade hela rundan eftersom hästarna behandlades av en equiterapeut några dagar innan ridturen. Det var hur mysigt som helst! Eftersom inte jag och Madde hade träffats på hur länge som helst så hade vi en hel del att prata om, väldigt mysigt. Peggy var väldigt glad och pigg såklart, haha. Men ridturen gick hur bra som helst, och mysig var den! 
 
 
Igår så hade jag varit tillsammans med min prins i 1,5 år, jag är så lycklig ♡
 
 
 
 

Jag är en av dem människorna som inte borde....

...ha en sax i mina händer.. haha. Oj så kort Chummys man vart! 





Sommarbilder - Fia&Rustica

Har inte visat er några bilder från när jag fotade Sofia (min granne) på hennes häst Rustica i somras :)
 
Nu längtar jag redan till nästa sommar!!
 
 
 
 

Markarbete på agendan!

Har blivit lite ändrade planer (som vanligt) för Chummy. Igår vart det longering istället för markarbete tror jag det va. Chummy var jätte pigg och han var riktigt "tjurig" igår, och skulle bara sticka i galoppen. Så han stack 6gånger med mig efter i longeringslinan. Men tillslut fick jag två fina fattningar och då slutade jag. 
Men han är ju en liten fux grabb så han kan ju bli så ibland.
Sen fäller han och har nog lite underskott av protein och energi i sitt foder, då det blir eftermiddagens projekt att räkna ut en foderstat till Chummy, vart klar med Amors igår i alla fall. 
Dock är det väldigt svårt att räkna när dem går på bete fortfarande, dock är ju näringen mindre nu på höstkanten. Men men. Åter till inlägget jag egenligen skulle skriva! 

Har tänkt markarbete i alla fall, lite travbommar har jag tänkt. (: Sen blir det skogen imorgon! 



PS glöm inte våran frågestund!! (:

Hösten är här!

Nu känner man verkligen att hösten är på gång. För min del gör det absolut inget då jag är en höstmänniska. Ser fram emot när vi stallar in hästarna så man får lite mer rutin på allt. Speciellt fodret. Chummy har ju lagt på sig en heeel del och han är av den typ av häst att ser han mat går han upp i vikt. Helt emot hur Zola va, henne fick man nästan tvångsmata för att hon skulle gå upp! ;) 

Men som läget ser ut nu, dörjer det nog någon/några veckor innan hästarna kommer in, dock är det bra, hästar mår bäst av att gå ute, själv är jag lite nojjig, enligt ägaren till Chummy har han börjat hosta när han stallats in vilket jag inte vill, dock har det inte varit några problem under våren, men nu har vi bytt box så han står närmast dörren så allt för att prinsen ska må prima! 

Men nog om hösten och vad den bringar med sig. Nu ska jag sätta mig ner och ränka på foderstat till Amor och Chummy. Får se hur det kommer gå, min hjärna har tagit semester! ;) 

Glöm inte våran frågestund som ni hittar HÄR!

 



Frågestund

 
Glöm inte att skriva till vem frågan är. Är frågan till alla så skriv även det då :)
Fråga hur mycket ni vill och orkar! :)
 

Stallfri dag

Idag va min syster (Madde) otroligt snäll att titta till Chummy. Så jag fick en stallfri dag. Vilket behövs ibland. 
Nu ligger jag i soffan och har det mysigt i höstvädret. Imorgon blir det jobb på Rusta och arbetsintervju. 
Tycker att alla borde hålla tummarna!! 
Super fina Madde och Chummy! 




Önskas köpa

Jag satt igår och skrev en listen lista på saker jag ska köpa. Men då jag inte känner att jag behöver ha nya saker så kan jag först och främsk kolla om det är någon därhemma som har något av dessa begagnade hemma :)
 
Det jag söker är:
*Läderkapson, stl. full. Färg oviktigt
*Dyon difference träns, stl. cob. Färg oviktigt
*Pannband, svängt med vitt strass över hela pannbandet, stl. cob, Svart
*Bröstsele till rockard inkl. baksele, stl Cob, färg oviktigt
*Fårskinnspad med kanal, stl. cob eller full, färg oviktigt KÖPT
 
 
Så är det någon därhemma som har något av dessa liggandes, Maila [email protected]
 

TIPS!

/ Dessa bilder är lånade från hööks hemsida /
 
Dessa ridskor kan jag verkligen rekomendera! Jag har ett par svarta skor till stallet och ett par till vardags. De är otroligt snygga och passar utmärkt som ridskor. De passar även perfekt att ha som "vardagsskor" under hösten, vintern och våren. De är också riktigt billiga, det är mycket mer värt att köpa dessa skor istället för att köpa ett par skor/stövlar som ser ungefär likadana ut fast mycket dyrare. Dessa ridskor kommer från hööks, du hittar dem här. Funderar starkt på att beställa hem ett par nya så snart som möjligt!
 
 
 
 
 
 

Inspration!

Att köpa tidningar är ibland att köpa lite inspration. Idee torkan kan ibland vara ett faktum, och då är det bra med tidningar som inehåller övningar. Förra veckan köpte jag denna tidning, även fall jag inte är en hoppryttare, kan det alltid vara kul att hoppa då och då, och varför inte passa på med någon övning från tidningen. I detta magazin från hästmagazinet finns det lite övningar både markarbete och hoppning. Även sådana övningar man hela tiden kan tänka på för att förbättra sin sits och styrka!!
 
 
 
 

Presentation av oss

Eftersom det var väldigt länge sedan vi presenterade oss här i bloggen så ger vi er en liten uppdatering här! :)
 
Namn: Josefine Dahlqvist "Josse"
Född: 1993-04-26
Häst(ar): Peggy, TS Cimba, Gloria EC
Övriga djur: Hunden Dino och stallkatterna Tyke, Runar, Solveig, Maja
Bor: Just nu bor jag tillsammans med min pojkvän och hund i en lägenhet i Katrineholm. Målet är att spara pengar och köpa liten gård.
Jobbar: Jobbar på timmar på Coop Konsum i kvarnen, jobbar mycket för tillfället :)
Inriktning (med häst): Jag har alltid varit dressyrintresserad och tävlade tidigare men Peggy i detta. Var även med på nån hopptävlinga för omväxlingens skull ;) Jag älskar att rida i skogen men saknar träningen på banan :(
Mål med ridningen: Just nu är det Gloria som är min framtid, med henne är målet att testa på de flesta grenar och ha kul. Förhoppningsvis tävla i dressyr med bra resultat. 
 
Med Peggy är mitt mål att köra in henne och ha skoj!
 
Cimba är utlånad på foder och hur framtiden blir får vi se, han har det så bra hos fodervärden så det känns bra! :)
Framtidsplaner: Det jag längtar efter mest just nu är faktiskt att slippa lägenheten och flytta till egen liten gård med ett litet stall :) Annars längtar jag mest efter att Gloria är ridbar :D
övrigt: Svårt att veta vad man ska skriva, men jag gillar piercingar och tatueringar. Själv har jag än så länge en tatuering i nacken, piercing i tungan & naveln, 7 hål i öronen varav 2 av dem har jag töjt till 12mm samt 8mm, hade tidigare även en industrial i örat. 
 
Jag fick min första häst (Peggy) när jag var 12år gammal och hon är verkligen mitt allt :) älskar den ponnyn <3 Jag älskar mina djur och skulle aldrig kunna leva utan! 
Namn: Beatrice Hanssen "Bisse"
Född: 1992
Häst(ar): Chummy (foderhäst) tidigare ägt Zola!
Övriga djur: Två katter, Freja och Esme.
Bor: Bor i en två med min sambo Andreas. Dock letar vi efter något nytt då vi är trötta på "stadslivet".
Jobbar: Jobbar just nu med äldre på ett älderboende samt att jag jobbar på Rusta.
Inriktning (med häst): Dressyr, men ska börja hoppa mer.
 
Mål med ridningen: Att hela tiden utvecklas, så småning om vill jag ut och tävla. Får se hur det går med mina tävlingsnerver. Jag har även ett mål som ni läsare kanske tycker är "töntigt" men det är att komma ut i skogen mer, har varit fruktansvärt rädd för skogen tack vare en olycka, men det går frammåt hela tiden, börjar tycka det är roligare och roligare med skogen.
 
Framtidsplaner: Att ha ett fast jobb, bo på en gård med eget stall, dock nära de andra molkemupparna haha.. Skulle gärna vilja se i framtiden att jag äger Chummy och sedan ett sto som jag kan avla lite på.
 
övrigt: Som min syster ( Madde) skrivit tidigare ägde hon och jag Big lady Zola, som vi tyvärr fick ta bort i vintras, saknaden är enorm. MEN jag har Chummy som verkligen hjälp mig att tycka ridningen är rolig igen, han kan verkligen få en på bra humör när han gör sina konstiga påhitt haha. Annars så har jag mina drömmar att jobba i en hästbutik, typ hööks haha. Nej men hur underbart vore det inte att prata "hästspråk" med hästmänniskor dag ut och dag in!!
 
(Bild på Zola och mig -10)
 
 
 
 
 
 
Namn: Alicia Lund
Född: 1996-06-14
Häst(ar): Har tyvärr ingen egen häst. Jag är medryttare på Peggy som står i detta stall, henne har jag varit medryttare på sedan år 2009.
Övriga djur: Mina 5 katter: Bosse, Lidas, Tilda, Tindra & Lova.
Jobbar: Jag går fortfarande i skolan, just nu går jag mitt andra år på gymnasiet.
Inriktning (med häst): Jag har aldrig haft någon "favorit inriktning". Jag tycker att allt med ridningen är kul, speciellt dressyr och hoppning. Sedan älskar jag att rida ute i skogen, hur mysigt som helst!
Mål med ridningen: Just nu så är mitt mål med ridningen att komma igång på riktigt, eftersom att jag har tappat väldigt mycket när Peggy har varit skadad. Nu vill jag verkligen komma igång igen, som det var innan hon blev skadad och det kommer jag förhoppningsvis att göra också. Något som jag skulle vilja är att träna för någon som kan hjälpa mig, det skulle vara väldigt nyttigt och bra.
Framtidsplaner: Just nu så har jag inga speciella framtidsplaner... Jag ser fram emot att gå ut gymnasiet och ta studenten. Wihoo, det är faktiskt inte så långt kvar!
Övrigt: Förövrigt så har jag ett väldigt stort intresse för att träna, det får mig att må väldigt bra. Annars spenderar jag mycket tid med min pojkvän, mina vänner och min familj.
 
 
 
 
 
Namn: Madeleine Hanssen (Madde)
Född: 1994
Häst(ar): Medryttare på De La Lune
Övriga djur: Har inga egna djur, men min familj så har vi fyra katter, Majken, Trulsa, Doris och Fräsen samt en hamster Elsa och ett marsvin Drago samt fiskar.
Bor: Jag bor lite hemma i villan med familjen i Marmorbyn och lite med min pojkvän i en lägenhet i Eskilstuna.
Jobbar: Är arbetslös förtillfället men hoppar lite in på ett äldreboende i katrineholm.
Inriktning (med häst): Jag har nog aldrig haft en inriktning, jag är mest en hobby ryttare så att säga! Tycker det mesta är roligt!
Mål med ridningen: Jag skulle vilja börja träna mera och utvecklas!
Framtidsplaner: Mina framtidsplaner med hästar har jag inte det blekaste om faktiskt. Jag vill ha en egen häst i något litet stall, gärna i samma stall som min syster Beatrice. Men just nu är planerna på jobb och verkligen flytta ihop med min pojkvän Henrik.
övrigt: Jag och Beatrice (Bisse) hade Big Lady Zola tillsammans ni kan läsa om henne längre tillbaka i arkivet, eller i kategorin Big Lady Zola. Jag sörjer henne stort fortfarande och det är ett stort hål efter henne. Det är nog därför jag inte riktigt vet vad jag vill med hästar i framtiden. Men jag tar dargarna som dom kommer och är jätte tacksam över att jag får hålla på med det jag älskar fortfarande.

Jag kommer skriva lite då och då på denna blogg, är alltså inte en av huvudbloggarna, samt så är jag designern som utvecklar de andra bloggarnas tankar om designen på bloggen. (Eller försöker så gått jag kan)
 
 
 
 
 

Chummys träningsvecka!

Chummys vecka denna vecka (37)
Måndag: Vila.
Tisdag: Vila - pga Ingebjörns besök.
Onsdag: Skrittas uppsutten
Torsdag: Skrittas uppsutten
Fredag: Paddocken
Lördag: Uteritt
Söndag: Markarbete i paddocken.

Chummys normala träningsvecka: Jämn vecka.
Måndag: Skogen
Tisdag: Dressyr träning
Onsdag: Skogen
Torsdag: Vila
Fredag: Skogen
Lördag: Paddocken (dressyr, hoppning el markarbete.)
Söndag: Skogen.
 
Sen flyttas hans vilodag hela tiden. Jag rider honom tre dagar i rad, sen vila en dag och sedan tre dagar igen. Så tex kommer Chummys vila på en måndag sen efter träningsveckan jämn vecka. Dressyrträningarna har jag bara jämnaveckor på tisdagar.

Hänger ni med?
Hur ser era scheman ut för era hästar? (:
 



Blickar tillbaka

Sitter och läser massor med gamla inlägg. Känns helt underbart att läsa inläggen och känna känslan man hade när man skrev det. Man kan ju inte låta bli att faktiskt sakna tider från förr, allt som hände och hur kul vi hade! 
 
Ska inte vara som alla gamlingar o säga att "det var bättre förr!" men lite måste jag hålla med ;) 
 
Här får ni lite gamla arkivbilder
 
 
 
 

equiterapeut

Känns lite dumt att även jag gör ett inlägg nu efter equiterapeut behandlingen, men jag skriver om skillnaden jag känner på Peggy sen första behandlingen :)
 
*Hon har för det första vart på bättre humör!
*Men det första jag märkte var i skritten. Innan har jag tyckt hon är väldigt spänd över länden vilket man har sett speciellt i traven där hon har svårt att länga på stegen. Nu i skritten ser man att hon går med "hela kroppen" hon rör sig lättare och ser inte spänd ut i länden när hon går.
*Galoppen! första galoppen efter behandlingen kändes hon som en helt annan häst, hon "galopperade i uppförsbacke",! hon har alltid vart så framtung men nu kände man verkligen att hon hade bakben oxå ;)
 
Ska bli kul att rida snart igen och se hur hon rör sig nu efter 2:a behandlingen.
 
 
 
 
 
 
 

Besöket med Ingebjörn

Besöket med Ingebjörn var mycket givande även igår. För Chummys del har det blivit 50% bättre sen sist. Dock var det som jag befarade i tidigare inlägg att jag har höga förhoppningar på yttligare en förändring i steg och aktivitet bak, men den stora förändringen känner du oftast bara efter första gången vilket Ingebjörn sa.
Men jag är nöjd över den förändringen som jag redan har i Chummy. För mig är det viktigt att veta att han inte har någon smärta vid ridningen, samt att Chummy är mer posetiv i ridningen och verkligen kämpar på!

Men det är fortfarande mycket skritt och arbetsgalopp jobb att göra (om Chummy nu kan arbetsgaloppera på åkern utan att sticka haha). Ska lägga in mer jobb i backar också, då i skritt då jag känner att Chummy inte är redo för galopp i backen än.
Men det blir yttligare ett besök till utav Ingebjörn. Och för min del känns det bra att han kommer igen, det dyker alltid upp nya frågor när han är på besök, och man kan alltid lära sig någon nytt.

Nu blir det till att räkna lite foderstater! (:

 

Sämre hästägare pga av att man är pengamedveten?

Många har väl hört och till och med sagt "Att man inte borde ha häst fall man har den dåligt med pengar".
Som i mitt fall, jag har ingen anställning, hoppar runt på små vikariat och har egentligen ingen säker inkomst, men hur många är det inte som lever som jag som har häst i alla fall?

Hästsport över huvudtaget är väldigt dyr, och man lägger ner åtskilliga tusen på hästen välbefinnande, i mångt och mycket är det välbehövligt men när ska man säga ifrån?
Igår var Ingebjörn ute och kände igenom hästarna, förra gången sa han att alla hästar behöver en omgång till och det samma svar fick vi denna gång. Jag tror verkligen INTE att han lurar oss, men det finns en liten procent som faktist utnjyttjar det faktum att vi hästmänniskor kan betala i princip vad som helst för att våra hästar ska ha det bra.
I mitt fall måste jag vara penga medveten (även kallat inom hästvärlden - har inga pengar) jag måste hela tiden prioritera vad som är behövligt för mig och Chummy. För mig är det viktigast att Chummy har tak över huvudet, mat i boxen samt att hovslagaren kommer ut regelbundet och skor. Men är man sämre hästägare för det?

Självfallet ska man alltid ha en plan för när det krisar sig, om en häst behöver en behandlig av veterinär osv ska den få det. Ingen tvekan om saken. Men när man känner att man ibland ärligt talat att man måste ljuga om när ens hästmassör var ute senast för att inte få en konstig blick börjar det bli skrämmande.
För ett par år sedan var det jätte trendigt med att ha en hästmassör ute var och varannan vecka, samt att sadeln ska provas ut av en sadelprovare, nu är det trendigt att vara så pass påläst om sadlar att du kan prova ut dem själv. Om ett par år kommer det säkert vara andra trender som gör att vi vill lägga massor av pengar på det. 
 
Det jag vill komma med detta inlägg är att man hela tiden gör ett aktivt val om hur mycket pengar vi lägger på våra hästar. Valet är ditt, ingen annans. Det finns de hästar som har det vääääldigt dåligt pga okunskap men som ägaren öser pengar på. Det är en fin balasgång det där, kunskap och pengar. Men mitt tips är att följa magkänslan!!

 
 

Spänd!

Är otroligt spänd på vad Ingebjörn (equipterapeuten, stavning?) kommer säga ang Chummy. Jag tycker att jag märkt stor skillnad på honom sen första besöket, men som ni kanske läst så har Chummy i alla fall roterat bäckenben, som nu ska fixas till helt. Undrar vad jag kommer ha för häst efter detta besök?

Förväntningarna är egentligen stora, men jag är redan nöjd med hans tidigare besök. Chummy har varit en annan häst efter det första besöket, MEN vetsakpen om att 40% av problemet är kvar gör mig ändå spänd på en ny förändring.
Dock blir det ju alltid en vila efter besöket, 1 dag vila sen 2 dagar skrittarbete sen kan man rida som vanligt igen, så det blir ett litet bakslag i min planering för ridningen. Men det är sånna smällar man får ta. Har tyvärr varit väldigt slarvig med motionen de senaste dagarna. Har verkligen inte hittat motivationen till ridningen.
Jag brukar alltid hitta motivation när jag är inne på olika hästbloggar, men det känns som om hästvärlden är i en svacka just nu. Men det är bara att ta sig i kragen, ridpassen för mig brukar funka bäst när motivationen är i botten för då har jag inga förväntningar, och då oftast blir det ett bra pass.

Hur gör ni när motivationen ej är på topp, eller när det börjar kännas som en press att rida?
 
 
 
 
 

Gästinlägg!

Hej! Jag är inte direkt ny här men har inte bloggat här på länge! Jag är Beatrice´s syster Madde (ni kanske kommer ihåg mig?
 
Jag tänkte bara gå in här och säga hej! Jag är fortfarande kvar i grannstallet hos De La Lune (Luna). Jag pendlar lite mellan Katrineholm och Eskilstuna, försöker få jobb osv. Min vardag kanske inte är den roligaste men Luna piggar alltid upp än! Jag ska dit snart och fixa och trixa lite vet inte om jag hinner rida då Inge-Björn kommer ut till alla hästarna i dag. När han var ute sist så var han även hos Luna och fick övningar på hur vi skulle strecha. Tycker att dom var riktigt bra! Men tungt haha! Det kanske kan komma upp lite bilder på övningarna så ni får se (ska tjata lite på de andra hehe).
 
Så jag tänkte mest titta in här och säga hej och hoppas att alla har det bra i denna somrmiga höst som nu har kommit!
 
Föresten vad tycker ni om vädret? Är ni super glada över att det fortfarande är varmt eller längtar ni lite till den "riktiga" hösten och allt mys som kommer med den, stalla in träna i ridhus osv?
 
 
 
 

 
 
 
 

EN BRA SÖNDAG I STALLET

Avslutade min helg på bästa sätt, spenderade några timmar av söndagseftermiddagen i stallet. Vilket var otroligt underbart. Jag tog hand om Peggy och fyllde på vatten i hagen. Perfekt söndag!
 
Ridpasset:
Söndagens ridpass såg ungefär exakt likadant ut som sist när jag red. Jag red Koltäppan idag med Peggy, red i alla gångarter. Det tog ungefär 30 minuter. Peggy kändes väldigt fin och var pigg trots att det var hur varmt som helst. Sedan så fortsatte jag att rida mot en backe för att klättra med henne i 20 minuter ungefär. Hon gjorde verkligen sitt bästa, vilket resulterade en väldigt svettig Peggy. Allt gick väldigt bra! 
 
Stort tack till Josse som skjutsade mig till och från stallet. Så himla snällt av dig, guldvärt! <3
 
// En bild på finaste tjejen när vi klättrade i skogen //
 
 
 

Marmorbynsrundan

Idag red jag och Wilma (Wilma är den nya tjejen som står i stallet med hästen Amor som syns längst till höger i headerbilden) Marmorbynsrunda. Den ridvägen har inte jag ridit på jättelänge, senast var på Cimba för över 1år sedan och för Peggy var det första gången efter skadan, dvs ca 2år sedan!
 
Det gick jättebra att rida och Peggy var väldigt pigg och glad. Hon kom ihåg rundan och alla galoppsträckor vi brukade ha för nu började hon studsa när vi kom på dessa sträckor ;) hihi min lilla busa <3 Rundan tog iaf ca 1h och jag gick med henne i början och slutet :)
 
 

FULLT UPP

Förlåt för otroligt dålig uppdatering av mig. Men just nu så har jag så otroligt mycket i skolan... Varje dag efter skolan denna vecka så har jag bara pluggat och pluggat. Jag vet seriöst inte vad jag ska ta vägen snart, jag orkar inte. Det är anledningen till varför jag inte har tittat in här och jag har heller inte haft tid att åka till stallet något, vilket är väldigt synd. Men i helgen har jag i allafall bestämt att jag ska åka ut till stallet. Saknar prinsessan <3
 
Hoppas ni har det bra! :)
 
 
 

Promenad med hund+häst

Idag fick Dino följa med på en liten kort promenad när jag gick med Peggy. Håller på att lära honom att hästbenen är farliga så han inte går för nära :) han sköter sig jättebra! Längtar tills han är äldre när man kan motionera och träna honom! 
 
Men iaf så blev det en lugn promenad för Peggy, vi gick lite i Stockstigen. Hon var väldigt trött idag så det gjorde inte henne något :)
 
Här är min lilla gris som igår blev 4 månader :) <3
 
 
 

Galoppintervall- slutade i kaos!

Idag hade jag tänkt galoppjobb på åkern. Lite intervall träning. Men det slutade inte riktigt så. Vart mest trav jobb då Chummy stack i galoppen.
Jäklar vilken fart han fick. Så idag visade han fullblodet i sig haha!

Red ett ganska kort pass på 30min då han ska få vila imorgon. Jobbar hela dagen och jag har ju en plan på 3 dagar ridning en dag vila och sedan 3dagar igen. Alltså att han går 6dagar i veckan. Men eftersom träningen vart igår, kände jag att jag behövde rida lite idag så han slipper träningsvärk. Så då får det bli vila imorgon! :)

Annars gick det relativt bra. En aning stark på åkern. Red på det raka bettet idag. Och då brukar han bli lite starkare tycker jag. Men jag har ridit med det andra tredelade better så mycket så jag vill variera!

Nog om bett. Chummy och jag var nöjda ändå, dock hans lilla idéer om att sticka men lite bus får man räkna med! :)


Träning för M

Igår vart det träning för M. Både jag och Chummy fick jobba arslet av oss rent ut sagt med det va kul!

Till en början va Chummy seg, så jag fick verkligen driva och driva och driva. Men det fixade sig, vi fick en ordentlig trav och power i skritten vilket vi var ute efter.
Vi övade på att jag skulle ha ordning på mina skänklar och planera min väg, och till slut lyckades vi. Super bra känsla som jag ska försöka uppnå. Han är så underbar Chummy min!

Passet va som sagt 30min. Och det räckte gått och väl!
Vi hann inte med galoppen men det gjorde inget. Chummy började sura ihop på slutet och jag sluta rida så det var bra med ett kortare intensivt pass. Sen vart det ändå 10-15min fram och avskritt! :)


Träning!

Ikväll blir det träning för mig och Chummy. Min dressyrtränare kommer ut för en snabb genomgång på 30min. Vilket är ungefär det jag och Chummy klarar av i nuläget. Jag har ju missberäknat en del kring hur mycket han har gått innan han kom till mig så vi är väl inte på den nivån än som jag trott. 
Men nu ser det ljust ut, ingen strålröta som jag befarade igår. Hovarna går åt rätt håll med så nu är det inget som kan stoppa oss. Vi ska ut och träna och bli ett snyggt ekipage som är samspelta!! 

Igår vart det en spontan ridtur i skogen, vart kolteppan och den tog ca 35min, Chummy var ganska seg igår, till och med peggy som (har varit väääldigt seg) skrittade ifrån honom haha... Vi tog det ganska lungt pga av att Chummy va nyskodd. Och lite öm va han allt, inte konstigt då dem lagt ut nytt grus på vägen vid kolteppan. Dock ser det mer ut som stora vassa stenar så det är inte konstigt att han ömmade till. Han var inte varm eller så i hovarna så det är bara att rida på! (: 

 

Hovslagare + träning i backen!

Har inte bloggat så mycket, men har varit helt leeedig. Så himla skönt efter en sommar med dubbla jobb plus häst och en sambo som blir sur när man inte har tid... Haha!
För Chummys del har det varit bra. Han har satts igång ordentligt nu, inga fler viloperioder på ett tag.

I före går red min syster honom i backen. Och gisses vilken träningsvärk han hade igår!

Igår vart det en promenad, tyckte han var varm i vänster hov, han visade inget men jag vette tusan om han har strålröta då det luktade pyton om hoven. Tur att hovslagaren kommer idag, då får att ta en titt på hoven! :)


Saknar att få träna

Asså ja längtar ihjääääl mig tills Gloria är ridbar!! vill träna och se framsteg! åååhhh, bara 1-2år kvar...
 
 
 


RSS 2.0