Ett steg närmare!

Börjar få flyt på livet igen, har fixat en ny axel till transporten dock inte för 10.000:- utan för 2.500:-. Det vart en husvagnsaxel men samma axel nr så det borde inte vara några problem. Vi ska bara modda lite så vi kan fästa axeln ordentligt. Dock vet vi inte riktigt än fall vi kommer använda hela axeln eller om vi bara ska kapa av bromstrummorna och svetsa fast det på den vanliga axeln. Tyvärr är det nu ju att husvagns axeln är fräschare än orginalet, men vi får helt enkelt se. Första prio är att få igenom den i besiktningen och då är ju bromsar ett MÅSTE! 

Sen så vart jag inridng igår, det var akut på hemtjänsten vi har i stan så jag har möjlighet att få massor av jobb, alltså ett steg närmare en till häst. Måste tjäna in ca 7000:- + i månade för att klara av alla mina utgifter. Annars går det back. Men som sagt jag har kommit ett steg närmare en till häst. Håller tummarna på att jag verkligen får mer jobb. Samt kanske en tjänst på minst 50%! 

Imorgon blir det eventuellt guldsporrarna med Josse och på söndag blir det defenetift guldsporrarna med Sara J och Cicci J! 

Här kommer lite bilder på mitt kära släp som förhoppningsvis ska vara körklart till hösten! 



(detta är inte mina egna bilder, fick dem av dem som sålde släpet, får inte igång mitt itunes så mina bilder går inte att lägga in, bilder från min mobil kommer inom kort!) 


Något som kan underlätta

En liten grej som vi gör innan vi rider som underlättar massor, är att vi flätar en liten fläta i Zolas man och lugg. På så sätt kan inte hennes tunnna, tunna lugg och man komma och "kittla" henne i öronen. Det är inte speciallet snyggt, men jag föredrar det över att kämpa med Zola i galoppen som en tok bara för att hon skakar på huvet helatiden på grund av sin fjuttiga lugg (hon har verkligen knappt någon lugg).
 
 
 
Och som ni ser har vi dessutom klippr manen vid öronen för att undvika att hon ska bli irriterad med det räcker tydligen inte. Nu ser ni även vilken "massiv" lugg hon har haha.
 
 

 
 

Skogen

I går vart det en skrittrunda för damen, gick jätte bra trots att jag hade glömt flugspray så att det var insekter överallt! Övade lite på att hon verkligen ska lyssna för skänkeln samt att hon ska böja åt sidorna även på rakt spår. Så jag är jätte nöjd över gårdagens illa tur i skogen. I dag bli det nog padock skulle jag tro!
 
Precis innan vi skulle rida iväg :)
 
 


Håll i gång!

Nu gäller det att hålla igång våran tant, för hon blir inte smalare om man säger så! Det händer ganska sällan när det gäller Zola att hon blir fet, men nu har det faktiskt hänt! En vanlig sommar brukar se ut så att hon får sammanlagt fyra veckor vila för hon ska återhämta sig och äta upp sig, då hon brukar rasa i vikt på vintern :(. Men denna sommar blir det verkligen inte så för så tjock hon har blivit är inte hälsosamt, dessutom fick hon stå så mycket i våras med operation såret o.s.v, så hon behöver inte själva vilan.

I går vart det en längre tur för Zola och Cimba då Josse ville göra oss sälskap, vi tog en tur vi kallar Åsen och det tog 1h 30 min. Vi skrittade mycket för vi vill bygga upp konditionen på våra korvar haha, sen vart det självklart en liten galopp på själva Åsen för det är en underbar galoppsträcka. 

Har ni upplevt att era hästar har gått upp i vikt väldigt drastiskt denna vår/sommar?


 
 


Kanske 3000:- åt helvete!

Usch säger jag bara. Köpte som sagt en transport för 3000:- i söndags, det som jag och pappa skulle ha en som kul grej att renovera har blivit ett helvete!

Igår fick jag nämligen reda på att det inte fanns några bromsar på släpet. Okej bromsbackar hade varit en sak, men mekanismen är borta, allt är bortplockat det sitter bara ett däck där typ. WTF liksom??

Han vi köpte den av sa att vi skulle kolla över bromsarna för han kunde inte lova att dem var fräscha. Men hallå liksom, det finns inga bromsar kvar. Men säljaren hävdar att han INTE har plockat bort några bromsar. Men att dem på beiktningen sa att bromsarna var dåliga. Och att då inte besiktningsmannen upplös säljaren om att det var bortplockat är ju fkt skrämmande. Nu är det ju kundens skyldighet att kolla upp vad som är fel och vad som ska åtgärdas OM man ska köra med släpet. Vilket nu inte var fallet då den vart avställd istället, när det egentligen ska vara körförbud!!

Hur som så blir det en jääkla dyr historia. Pappa kollade på nya bromsar + axel och det skulle gå på 10.000:- +/- och det är det INTE värt. Kommer aldrig få mer än 10.000 för transporten om jag säljer den när den är renoverad. Plus att jag inte har 10.000:- att bara slänga ut sådär. Väntar dock svar från tillverkarna (Umesläp) ska se fall dem har en billigare lösning på vårat lilla problem!
Men surt är det!

Hade trött att det var lite svetsning, målning, fixa elen, samt kolla över så allt fungerade men ikke sa nikke!

Och det släpet som var/är perfekt. Jag verkligen älskar det, stort, högt till tak och hästarna kan åka brett om dem vill. Helt underbart alltså. Vill liksom inte ha ett släp som är ponnymått på till taket, för en ponny är inte med i mina framtidsplaner!!

Nu vet jag att 3000:- inte är en stor summa för ett släp. Men det skulle känts roligare att lägga pengarna på ett släp för kanske 8000:- som funkar!!


Shivering

Jag satt och läste Tyras hästblogg (darios.se) där hon skrev att Dario har shivering. Vart genast intresserad av hennes beskrivning på det och sökte sedan vidare. Då insåg jag att Peggy antagligen har detta! På Peggy märks detta VÄLDIGT tydligt när man kratsar vänster bakben då hon snabbt drar upp benet så högt hon kan och sedan börjar hon skaka/rycka i benet, när jag sedan släpper benet drar hon upp det igen och trampar ner hoven hårt. Detta gör hon endast vid kratsning och det märks aldrig vid ridning. 
'
Ska läsa på mer om detta, men här får ni läsa lite själva om ni är intresserade:
'
TEXTEN ÄR FRÅN http://www.hastklinikerna.se/fraga-veterinaren/nervsystemet/shivering/

"Shivering är en neuromuskulär störning med okänd orsak. Det kännetecknas av ofrivilliga darrningar och kramper i bakbensmuskulaturen. Hästen lyfter ena bakbenet onormalt högt samtidigt som benet darrar för att sedan slappna av. Problemet syns oftast på bakbenen men kan vara värre på ena bakbenet och i sällsynta fall även synas på frambenen.

Symtomen blir oftast värre i stressituationer och kan vara ett problem vid skoning och broddning. Det är i princip aldrig ett problem i ridning förutom att hästar med shivering ofta har svårt att backa eftersom de då kan börja skaka. Symtomen blir sällan värre med tiden på varmblodshästar. På kallblod finns vissa muskelsjukdomar som ger liknande symtom och som kan förvärras.

Shivering är ett problem som man oftast kan lära sig att hantera genom att bibehålla sitt och hästens lugn, aldrig bestraffa den för skakandet och genom att hitta alternativa lösningar vid skoning och broddning."


 


Trick

Igår fick Peggy inte gå ut något  sin sjukhage p.g.a ovädret. Men istället tränade jag på lite trick :) Hon tycker det är superkul (lite för kul ibland) Men jag har dåligt med idéer om vad jag mer ska lära henne :/
än så länge kan hon:
*skaka på huvudet
*kolla ner
*kolla upp
*lyfta vänster framben
*lyfta höger framben
*lyfta vänster bakben
*lyfta höger bakben
*puss
*enkel bugning
*skrapa med hoven
*stretcha halsen/titta åt sidorna
*stretcha nacken/mulen mot bringan
 
Detta gör hon med kommunikation av kroppsspråk och röst, ingen beröring av varken mig eller spö.
'
Någon som har tips på Trick? (dock inte typ stegring o.s.v. eftersom hon är skadad i bakbenet.)
 

Sadelutprovare

Idag bokade vi tid för att prova ut en sadel för Cimbis :) Vi skulle höras 17-18 juli om tid :) Det kommer troligtvis bli en hoppsadel eftersom det är relativt liten skillnad mellan en allround (som numera är ganska ovanligt att man köper)
'
Igår var det ett fruktansvärt regn oväder! Jag tog in Cimba och Zola vid 08.15 och de frös massor :( men väl inne i boxen hade de det skönt :) Jag jobbade igår så Cimba fick vila. De sov även inne inatt p.g.a regnet, men kollade på vädret nyss och idag såg det ut att bli bättre (mot kvällen) så inatt går de troligtvis ute :)
'
Satt i pluttens box och myste en stund :)
haha han liknar en giraff xD

Renoveringsprojekt!

Ska precis åka och köpa en transport för hela 3000:- hah. Som hittat. Dock ska den renoverad. Det har stått ardenerhästar i den så rampen är lite böjd hehe. Men annars är det inte så mycket som sak fixas förutom ett fjäderhus? eller om det heter så. Samt ny färg på. Plus mitt namn på! (om jag inte bestämmer mig för att sälja den vill säga!) 

Sen kommer det säkert att bli en heldel som man kommer på under renoveringens tid som man vill fixa. Ska bygga in ett sadelskåp i transporten på något vis. Vet precis hur jag vill att den ska se ut!! :D 
Ska verkligen bli super roligt.  (bilder på den kommer, innan och efter förståss!)

(skrivet av Beatrice Hanssen)

Peggy, Rocksina & Rustica

Hej!
 
Jag har ju berättat i ett tidigare inlägg att jag ska börja rida Sofias hästar, så jag provred Rocksina i onsdags tillsammans med Sofia som red Rustica.
Denna helg är Sofia bortrest så jag & Josse har delat på att ta hand om Rocksina & Rustica. Igår hade vi en varsin, jag hade Rocksina & Josse hade Rustica. Vi red ut tillsammans, det blev Matsboda igen. Vi red i alla gångarter också, så himla härligt!
För min del tycker jag att Rockan skötte sig perfekt, hon var mjuk och inte alls stark. Krävde inte alls mycket eftersom vi red i skogen så jag lät henne "rulla på". Galoppen var underbar!
Det var mycket mygg, knott, flugor osv. ute så hon störde sig mycket på det, men det förstår jag till 100 procent.
 
Efter ridningen så tog jag hand om Peggsan och gick med henne sedan i cirkus 5-10 minuter i hagen, gick super!
 
Idag så hade jag hand om båda hästarna, gick otroligt bra. Började med att rida Rustica som jag aldrig ridit förut så jag valde att rida i paddocken. Krävde inte alls mycket för jag ville lära känna henne och hitta hennes "knappar".
Red i alla gångarter och red mycket på böjt spår. Stickan skötte sig jättebra och presterade mycket bra! Hon var väldigt mjuk och arbeta med, känns bra.
Jag tycker hon var väldigt härlig att rida, en häst med mycket framåtbjudning som tycker allt är kul. Hon ger så mycket, sjukt duktig häst!
 
Red sedan ut med Rockan, blev Koltäppan i det sköna vädret. Gick jättebra, lät henne flyta på och bara tycka det var roligt. Det gjorde hon med, jag trivs jättebra på hennes rygg!
 
Denna vecka som kommer är en jobbvecka för mig så kommer inte kunna blogga någonting, men ni får ha det så bra så hörs vi om en vecka!
 
 
 

Stallet för fulla muggar!

Igår var jag i stallet i fleeera timmar, från 11 till 3. Jag hade hand om 3 hästar, Peggy, Emmy & sedan red jag Rocksina.
Fixade allt till Peggsan och gick med henne 2 varv i den stora hagen eftersom vi får börja gå med henne nu. Men hon har inga skor så då ömmar hon när hon går på sten, grus osv så vi går i hagen med henne.

Emmy var pigg och glad idag med, tog hand om henne också. Sedan gick jag ut och gick med henne i paddocken några varv i 5-10 minuter, gick bra men hon höll på att lägga sig ner mitt i alltihopa...
Smörjde in svansen med Nylanders eftersom hon kliar upp hennes svans och sedan kylde jag hennes hovar med kallt vatten.

Sedan gick jag & Josse upp mot grannstallet och mötte upp Sofia. Vi bestämde ett ridschema över helgen eftersom Fia är borta. Så jag ska rida Rockan & Stickan i helgen, riktigt kul!!
Red ut på Rockan med Fia & Stickan igår med, red Matsboda. Det var såååå jäkla kul att komma upp på större häst igen! Red i alla gångarter, så underbaaaaaaart. Har inte galopperat på 2-3 månader.
Så är så himla glad och Peggy är på gång också, love my life



Ang. TV teamet

Veterinären var ju ute hos Peggy igår och med veterinären följde ett TV team med och filmade inför ett nytt djurprogram som startar i höst! :) Så vi får väll se om jag och Peggy kommer att vara med på TV ;)
'
Ang. Peggys skadasåg det mycket bättre ut både när jag sprang med henne och på röntgenplåtarna :D Hon ska nu börja promenera 10 min om dagen och sedan 2 gånger om dagen (10+10 min). Hon får även byta till en större hage som är 10x10meter. Är så stolt över min tjej <3
'
Mot hösten är nästa veterinärbesök planerad :)

Solen tittar fram

I dag får man i alla fall känslan av att det faktiskt är juni! Det har bara varit regn och rusk de senaste veckorna men i dag tittar solen fram. Runt två drar jag till stallet och kort efter det blir det en liten rid tur med Josse och Cimba som sällskap! Får se om det kanske kan bli någon mobilbild (har knappt några nya bilder)!

'
En bild från förra sommaren

TV-team

Va gör de här i vårt stall tror ni? ;)


Vetrinärbesök

Hej på er!

Denna vecka är Sara borta så jag har hand om Emmy några dagar, sen har jag hand om Peggy & ska även få börja rida Sofias häst Rocksina några gånger i veckan i sommar, vilket ska bli riktigt kul.
Min vän Amanda som jag inte träffar alls ofta var också med ut i stallet, underbart!

Läget med Emmy och hennes fång verkar vara bättre, hon såg mycket piggare ut också. Sara sa att jag skulle gå ut och gå med henne i paddocken i 5-10 min så jag gjorde det idag. Hon var ganska framåt och hade viljan med sig verkligen. Gosade med henne lite också!

Gjorde Peggy extra fin idag eftersom Strömsholm skulle komma. Jag kunde tyvärr inte vara med på vetrinärbesöket :/ Men Josse skrev till mig att allt såg mycket bättre ut med Peggsan och vi ska börja gå med henne inom några dagar. Vilket är ett riktigt bra besked! :D



Feber och frossa!

Dem senaste dagarna har Zola verkligen frossat i gräset, hon är verkligen super tjock, så tjock har hon aldrig varit som hon är nu. Jag hade tänkt börja trimma igång henne nu, dels för att hon verkligen behöver det (tack vare att hon är så tjock) och så skulle jag tycka det var super roligt att börja rida min häst regelbundet igen (inget fel på andras hästar, och tack hörrni för att ni lånar ut dem!!) Men man saknar sin egna ibland!

Igår hade jag i alla fall tänkt rida ett lättare pass dressyr, ett lite hårdare pass idag och sen till sist ett litet hopp pass i morgon (alltså skutta över ett hinder på 50cm några gånger för hon tycker det är kul, inget avancerat alltså). MEN så vart ju inte planerna då Zola fick feber igår. 38.1!! Okej normaltemp säger ni, jag säger FEBER då Zolas normaltemp ligger på 36,6 - 36,8. Hon är ganska lågtempad som ni ser, plus att veterinären sa att om Zola kommer upp i "normaltemp" kan vi nästan räkna med feber hos damen. Jag började genast kolla efter symtom på fång, kolik och uttrokning men hon hade bara feber, och ibland är det bra med lite is i magen. Vi var uppe ca 4 gånger igår och tog tempen och den sjönk efter ett tag. Och idag har hon 37.4 som "bäst". Hennes allmäntilstånd är superpigghästsombaravillspringaihagenochmumsagräs. Så jag det är nog ingen fara. Och om tempen är kvar i morgon ringer jag veterinären. Men hur som helst sa det bara kras med mina planer som jag hade för Zolaplutt denna helg.


(ovisad bild, som är rätt ful men samtidigt charmig, från sommaren -11)


SOMMARLOV!



NU HAR JAG SLUTAT 9:AN TJALALALLALALALA!!!

Jo igår så slutade jag 9:an efter 3 underbara och grymma år på min skola och med min fina klass. Avslutningen var väldigt bra, massa skratt och tårar.
Vi avslutade med att fika i klassrummet alla tillsammans hela klassen, vilket var mysigt. Men sedan kom det man inte ville vara med om, avskedet. Vi var tvungen och ta farväl av varandra och alla lärare. Vi kramades allihopa, länge. Jag grät och grät och grät, tårarna tog aldrig slut. Det har aldrig varit såhär tungt att lämna sin klass som nu, jag kommer verkligen sakna allt och allihopa så sjukt mycket. Alla fina minnen vi har tillsammans, skrattat har vi gjort varje dag, har skrattat så mycket så jag nästan gråtit. Denna tid har verkligen varit underbar, alla fina människor och lärare som man lärt känna.
Det har varit grymt att dela denna tid med mina klasskamrater, jag kommer aldrig glömma det och jag kommer aldrig att glömma er.

Ni är så jävla bra allihopa & jag älskar er massor! Kärlek till er bästa 9B. ❤




Härligt!

Idag satt jag upp på min älskade häst efter 1,5 månad. Gissa om jag var lycklig!

Red ett litet pass på banan och Zola skötte sig utmärkt, kunde inte bett om något annat. Mjuk och härlig i formen, munnen och sidorna. Hon flyttade till och med för höger skänkel vilket är väääldigt ovanliigt att hon gör!
Själva ridpasset vart inte så långt ca 30min, eftersom hon inte gått i paddocken på närmare 2månader ville jag inte pressa henne för "hårt" eller vad man ska säga. Bara njuta över att jag satt på min egna häst!

Tidigare i veckan har Zola blivit riden mycket i skogen. Stockstigen, matsboda och kolteppan. Så idag blir det lite löshoppning så hon får bralla av sig lite!


(Bildgalleriet ville inte fungera)

Men detta är skrivet av Beatrice

Älskade ponny, saknaden är stor!



Denna vackra skimmel var min första sköthäst, min älskade Winnie. Var skötare på henne i fleeeera år. Slutade för ungefär ett år sedan. Ska åka och hälsa på skruttan snart.
Saknaden är otroligt stor, jag älskar dig min stjärna ♥



Good feelings

Hej bloggen!

Jag har inte skrivit om när jag red Emmy sist, det var i tisdags förra veckan. Blev endast skritt hela tiden för att bygga upp hennes kondition. Min vän Josefine var även med ut i stallet så hon gick med hela tiden, hade ett flytande tempo hela tiden.

I söndags så kom jag ut i stallet, Madde & Marre var där. De hade märkt att det var nått fel på Emmy, hon var jättehård i nacken och haltade. Madde ringde Sara direkt och Sara ringde direkt till vetrinären. Fick sedan reda på att Emmy har fått fång :( Vilket är väldigt tråkigt :( Hoppas att plutten blir bra snart!!
Tog hand om Peggsan somvanligt, hon är mycket bättre nu, det märks verkligen. Går mycket bättre och är mycket gladare, vilket är otroligt kul att se! :D

Denna vecka är ju avslutningsveckan, fullt upp med massor av olika avslutningar + att jag fyller år också! ! Jag slutar ju 9:an även så det är ganska stort för mig. Så jag hinner inte vara i stallet förrän i helgen och kommer tyvärr inte ha tid till att bloggen i några dagar, så vi får höras till helgen!

Ha en kanonbra vecka för det ska jag ha!! ♥

PUSS


//Gammal bild från i Maj år 2011 innan tävlingen//



Ridled

I helgen hade vi 2 st hos oss som rider ridleden. Denna gång var det två araber :) det roliga var att en av dem var/är Cimbas kusin! Det var ett jätte söt fux, vi hittade en hel del likheter mellan denna och Cimbis ;)
'
Vill du veta mer om Ridleden? Besök http://www.ridleden.se/ (vi här i molke är en värdfamilj)
'
En bild från när vi hade ridledsbesök, ser så mysigt ut med massor av hästar i hagen :)

My favorite ❤



Åh jag är så himla lycklig att jag har världens bästa medryttarhäst, som alltid får mig att ha ett leende på läpparna finaste ponny ❤




Sover ute

Hästarna har fått sova inne några nätter eftersom vädret har varit så dåligt. Men igår och idag sov Cimba och Emmy ute :)
'
En trött Cimba :)

Ny grimma

Cimba fick prova sin nya grimma jag köpte på hööks när jag var där i söndags :)
'
Titta så fin han är i den :D <3

Avmaskning

Idag avmaskade jag Peggy och Cimba :) Det gick väldigt snabbt och enkelt! :) Så på lördag byter de till en ny hage FULLT med gräs! (eller ja inte Peggy eftersom hon står i sin sjukhage ;) )
'
Peggy blängde på mig efteråt, hehe ;)
'

Rundtur i stallet (gamalt klipp!)




Lite possitivt i allt mörker

Ja nu är kanske rubriken ar lite väl att ta i. Men det jag vill ha sagt med den är att Zolas operations sår har nästan läkt helt nu, och knölarna hon har haft där är nästan helt borta! Det är det som är så himmla udda med denna tumörbildning är att den ändrar sig i storlek. Vilket gjorde det svårt för vetrinären att säga något innan biopsin var klar.
Det är också det som gör att man får ett litet hopp innan man inser att det inte kommer bli bättre. MEN man får ta och njuta av stunden som är kvar och att såret har läkt och vi kan använda sadel igen! Det är mycket svårt MEN jag gör allt för att vara possitiv just nu!

Boxmys

Idag satt jag i Peggys box och myste massor, älskar att sitta o prata med henne, hon verkar också tycka det är mysigt :) älskar min lilla plutt <3

Svullnaden är borta

Har glömt att skriva att svullnadenCimbas ben är borta, troligtvis var den att han busat i hagen och lyckats sparka till sig själv på benet. Känns iaf skönt att det var borta på 2 dagar!
'
Han har lite vila just nu eftersom jag har fullt upp inför studenten och så har det varit så fruktansvärt dåligt väder!! Det har varit så dåligt att han t.o.m har fått sovit inne flera nätter :( Har iaf planerat att rida honom i slutet av denna vecka, då har han fått vila i lite mer än en vecka :)
'

Ridningen i tisdags

Hej alla goa läsare!
Jag har inte haft någon tid alls till att blogga denna vecka för vi har haft musikalveckor i skolan, så det har varit fullt upp med den hela dagarna. Men nu är dom tyvärr slut... :( Kommer sakna det något otroligt och alla underbara människor!

Nog om det, jag red Emmy i tisdags. Jag red 10 min på gärdet, det funkade. Sedan red jag ut en sväng, det var mysigt. Hon var lite seg bara!

Var ute i stallet idag och tog hand om världen bästa ponni, myste massor med henne. Hon verkar vara mycket bättre i benet nu, vilket är grymtbra! Vetrinären kommer ut om 2 veckor!


//2 år gammal bild, bästa du ♥//



RSS 2.0